Sute de angajaţi ai fabricilor de confecţii din Buzău pleacă acasă. Este primul val de concedieri colective generat de pandemie în judeţul Buzău. Muncitorii şi-au primit deja înştiinţările, aşa că în câteva zile vor rămâne fără locuri de muncă. De la 1 aprilie urmează ca alţi angajaţi, de data aceasta din restaurante şi hoteluri, să fie trimişi în şomaj tehnic. Şi restructurările vor continua. Patronii estimează ca aproape 6000 de angajaţi din firmele din judeţ să fie concediaţi sau trimişi în şomaj tehnic pe perioada pandemiei. Spectrul şomajului tehnic bîntuie şi asupra unora dintre angajaţii din Vrancea, mai mulţi patroni interesîndu-se deja cu privire la ceea ce au de făcut.
300 de angajaţi, concediaţi colectiv
Încep să apară apară primele efecte economice dezastruase generate de criza coronavirusului. Primii 300 de muncitori şi-au primit deja preavizele, iar în câteva zile vor rămâne fără locuri de muncă. Este vorba despre muncitori, în general femei, din fabricile de confecţii.
De la 1 aprilie, şomaj tehnic pentru angajaţii din restaurante
Următorul val de restructurări este anunţat pentru începutul lunii aprilie. De atunci alţi patru patroni vor trimite angajaţii în şomaj tehnic.
"Până la această oră sunt câteva societăţi comerciale, cu care am discutat şi au spus clar " Noi suntem afectaţi - conform Ordonanţei 30 dânşii sunt în prima linie de reducere de activitate sau chiar sunt închişi. Este vorba de domeniul HORECA, deci hoteluri, restaurante, cazare. Avem certitudine, până la această oră, pe 4 societăţi de acest tip din judeţul Buzău. Vom vedea clar după data de 1 aprilie, cât anume din total personal va fi trecut în aşa-numitul şomaj tehnic", a mai spus Ionel Tociu.
6000 de muncitori, fără locuri de muncă în viitoare luni
Concedierile masive sunt aşteptate abia peste câteva săptămâni. Întrebaţi de reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, majoritatea patronilor din Buzău au spus că nu exclud varianta concedirilor colective sau cea a şomajului tehnic. La Buzău ar putea rămâne fără locuri de muncă peste 6000 de persoane.
"Am discutat cu 1590 de angajatori reprezentativi la nivelul judeţului Buzău şi ne-au spus că s-ar putea ca, în jur de 6250 de persoane, să fie disponibilizate sau să aibă contractul de muncă suspendat. Ei mi-au spus " Domnule, deocamdată lucrăm, deocamdată avem comenzi, deocamdată tot personalul este la lucru. Dacă peste 1 zi, 1 lună sau 2 luni de zile aceste comenzi se termină şi nu vom mai avea alte comenzi, probabil că, la momentul respectiv, vom restrânge activitatea, vom suspenda sau vom înceta nişte contracte de muncă. Dar, pentru că îmi ceri aşa o estimare, îţi spun pentru perioada următoare, nu pentru mâine, poimâine", a declarat Ionel Tociu, directorAJOFM Buzău.
Totuşi, marii angajatori care îşi desfăşoiară activitatea pe platforma industriala din oraş nu au anunţat măsuri ce privesc restructurarea personalului în viitorul apropiat.
Şi în Vrancea, administratorii unor firme s-au interesat la AJOFM despre ce trebuie să facă pentru a-şi trimite angajaţii în şomaj tehnic. Ocolite nu sunt nici societăţile aflate în subordinea autorităţilor locale. Este şi cazul Parking Focşani, societate comercială a Consiliului Local, care şi-a trimis 23 de angajaţi în şomaj tehnic.