• Dumitru Beze, AIPC: "Această decizie ar fi trebuit luată imediat după ridicarea pragului de deţinere la SIF-uri"
Limitarea drepturilor de vot în Adunările Generale la SIF-uri pentru cei care depăşesc limita de deţinere de 5% din capitalul social va fi decisă de către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), potrivit unei instrucţiuni a arbitrului pieţei de capital.
Comisia poate lua decizia de limitare a drepturilor de vot în AGA la SIF-uri în urma verificărilor realizate în baza documentelor primite de la SIF-uri, investitori sau de la Depozitarul Central, precum şi a altor documente aflate la dispoziţia sa.
Dumitru Beze, preşedintele Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital, consideră că decizia CNVM era una mult aşteptată pe piaţa de capital, care ar fi trebuit luată încă de la modificarea pragului limită de deţinere la SIF-uri, de la 1% la 5%.
CNVM a publicat proiectul acestei instrucţiuni la începutul anului, iar, de atunci, AIPC a solicitat de două ori emiterea instrucţiunii respective pentru evitarea unor "abuzuri" din partea conducerilor SIF-urilor.
"AIPC a solicitat emiterea acestei instrucţiuni înainte de Adunările Generale din acest an. Dacă ar fi fost adoptată, am fi avut parte de mai puţine scandaluri în acest an", ne-a declarat Dumitru Beze.
Totuşi, domnia sa salută decizia CNVM şi consideră că, uşor, uşor, principiile guvernanţei corporative încep să pună stăpânire pe piaţa de capital.
"Toată lumea trebuie să înţeleagă că pe bursă se tranzacţionează în special încredere şi abia după ce o vom restaura, mai repede şi definitiv, vom putea deschide oportunitatea pentru dezvoltarea pieţei de capital", ne-a spus Dumitru Beze.
Potrivit CNVM, conducerea SIF sau a SAI care administrează o SIF are obligaţia să identifice şi să notifice CNVM deţinerile care depăşesc pragul de 5% din capitalul social al SIF: "Odată cu notificarea, conducerea SIF sau a SAI care administrează o SIF are obligaţia să transmită la CNVM orice documente şi informaţii care au stat la baza identificării respectivelor deţineri, inclusiv argumentele luate în considerare pentru stabilirea persoanelor care acţionează concertat (...) În situaţia în care, în urma verificărilor realizate în baza documentelor primite (...) precum şi a altor documente aflate la dispoziţia sa CNVM constată că sunt incidente prevederile art. 286 1 alin. (2) din Legea nr.297/2004 şi ale prezentei instrucţiuni, dispune depozitarului central să opereze în evidenţele acestuia suspendarea exercitării drepturilor de vot, iar conducerii SIF sau a SAI care administrează o SIF să ia măsurile necesare (să limiteze dreptul de vot la 5% - n.r.)".
Anterior, conducerile SIF stabileau concertarea la societăţile de investiţii financiare şi dispuneau limitarea drepturilor de vot. Acest fapt a strârnit numeroase scandaluri pe piaţa de capital, cel mai recent, în această vară, la SIF4 Muntenia.
Atunci, CNVM a intervenit şi a ridicat, cu o seară înainte de AGA, limitarea drepturilor de vor pentru acţionarii revoluţionari coagulaţi în jurul omului de afaceri Gheorghe Iaciu.
Administratorii SIF-urilor sunt obligaţi să verifice dacă sunt acţionari care acţionează concertat şi depăşesc pragul de 5% şi, cu cel mult 10 zile înaintea AGA, să transmită către CNVM documentele sau informaţiile care au stat la baza verificărilor. În plus, SIF este obligată să publice numărul total al acţiunilor emise şi al drepturilor de vot asociate acestora la sfârşitul fiecărei luni calendaristice dacă în cursul acesteia a avut loc o majorare sau o reducere a capitalului social/numărului drepturilor de vot.
Limitarea drepturilor de vot este ridicată de CNVM la o zi după ce Comisia constată că participaţia investitorului respectiv sau a investitorilor care acţionează concertat a coborât sub 5%.
"CNVM va informa corespunzător depozitarul central şi conducerea SIF sau a SAI care administrează o SIF", se spune în instrucţiune.
Investitorul care singur sau împreună cu alte persoane cu care acţionează concertat trebuie să notifice în maxim 3 zile lucrătoare SIF-ul respectiv, CNVM, depozitarul central şi bursa cu privire la atingerea, depăşirea şi scăderea sub pragul de 5% din acţiunile unei SIF. Notificarea trebuie făcută printr-o declaraţie autentificată la notariat sau certificată de către un avocat, întocmită conform unor indicaţii ale CNVM.
În plus, depozitarul central trebuie să notifice către CNVM şi conducerea SIF orice depăşire a limitei de 5% apărută ca urmare a unei tranzacţii sau a unui transfer direct.
Încălcarea prevederilor instrucţiunii CNVM este sancţionată cu avertisment sau amendă între 10.000 şi 100.000 de lei pentru pesoanele fizice, iar în cazul persoanelor juridice amenda variază între 0,1% şi 10% din cifra de afaceri din anul anterior sancţiunii.