Concurenţa din Bulgaria acuză şase companii petroliere de formarea unui cartel

Ziarul BURSA #Companii / 11 octombrie 2016

Concurenţa din Bulgaria acuză şase companii petroliere de formarea unui cartel

Trei dintre aceste firme sunt prezente şi în ţara noastră

Şase companii petroliere din Bulgaria, printre care OMV, Lukoil şi NIS, prezente şi în România, au fost acuzate de formarea unui cartel pentru fixarea unor preţuri ridicate, potrivit unui anunţ al Consiliului pentru Protecţia Concurenţei (CPC) din Bulgaria, transmite site-ul de ştiri Novinite, citat de Agerpres.

Companiile sunt Lukoil Bulgaria, Ekto Bulgaria, Shell Bulgaria, NIS Petrol, OMV Bulgaria şi Petrol AD. Trei dintre acestea, respectiv Lukoil, NIS şi OMV, activează şi pe piaţa din România.

Iniţial, ancheta, declanşată în luna februarie, a inclus şi compania Rompetrol, însă aceasta nu se regăseşte pe lista companiilor acuzate.

Ancheta a fost declanşată după ce CPC a realizat o analiză sectorială care a relevat că aceste companii au menţinut preţuri ridicate pentru perioade lungi de timp şi nu au reacţionat la scăderea cotaţiilor petrolului şi a preţurilor angro ale produselor petroliere, "ceea ce ar putea fi rezultatul unor practici anticoncurenţiale, respectiv înţelegeri de tip cartel", se arată în anunţul autorităţii de concurenţă, citat de Novinite.

Potrivit anunţului, companiile sunt acuzate că au încălcat articolul 15 din Legea de Protecţie a Concurenţei din Bulgaria, precum şi articolul 101 din Tratatul de Funcţionare a Uniunii Europene.

Legislaţia bulgară în materie de concurenţă (Articolul 15 din Legea de Protecţie a Concurenţei), care nu diferă substanţial faţă de cea la nivel european, interzice "toate tipurile de înţelegeri între entităţi şi asociaţii de entităţi, precum şi practici concertate între două sau mai multe entităţi care au ca obiect sau efect prevenţia, restricţia sau distorsiunea concurenţei pe pieţele relevante".

Bazându-se pe analize economice şi juridice, CPC acuză acţiunile companiilor petroliere, considerându-le "o violare constând în înţelegeri şi/sau practici coordonate interzise în ceea ce priveşte schimbul de informaţii privind preţurile, ceea ce a dus la politici comune de preţuri, precum şi privind volumele vândute (cote de piaţă) şi alte informaţii de piaţă".

Aceste activităţi "au fost întreprinse pentru a preveni, restricţiona şi viola concurenţa pe piaţa de retail din domeniul petrolului şi a combustibililor diesel din ţară", mai spune autoritatea de concurenţă.

Practicile companiilor au dus, de asemenea, la "eliminarea competiţiei, ceea ce determină înlăturarea mecanismelor pieţei libere şi impactează în mod nefavorabil mediul economic şi interesul societăţii".

Potrivit legislaţiei, companiile pot prezenta obiecţii scrise şi pot cere audieri la CPC pentru a-şi expune punctul de vedere.

În 2012, Consiliul Concurenţei din România a amendat şase companii petroliere (OMV Petrom, OMV Maketing, Rompetrol, Eni, Lukoil şi MOL) pentru înţelegeri de tip cartel privind eliminarea de pe piaţă a unui produs. Amenda totală, respectiv 880 de milioane de lei (205 milioane de lei), a fost cea mai mare amendă aplicată companiilor petroliere din Europa.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Rompetrol (KMG din Kazahstan) nu se regăsește pe lista companiilor acuzate pentru că sunt o companie serioasă, care nu are legătură cu interesele din Rusia și respectă regulile din statele în care activează. Are 5.000 de angajați în România, asigură peste 40% din capacitatea de rafinare a României și acoperă 70% din cererea internă de carburanți. Sunt un partener bun pentru statul român, chiar dacă Guvernul actual face abuzuri și blochează investiții.

    Va spun eu de ce Rompetrol nu e pe lista companiilor acuzate – deoarece Kazahstan lucreaza mult cu China, nu cu Rusia – fac investitii comune pe infrastructura si vor sa vina cu bani in Romania. KMG oferă României si Bulgariei o alternativă la petrolul rusesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb