Conducerea BVB şi-a amintit de produsele structurate

CRĂIŢA SIMIONESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 martie 2012

Conducerea BVB şi-a amintit de produsele structurate

Deşi produsele structurate reprezintă o problemă încă din vara anului trecut, după ce mai mulţi investitori s-au plâns de lipsă de reglementare în acest sens, totuşi nici până în acest moment nu au fost efectuate modificările Codului Bursei, propuse încă din luna noiembrie.

Consiliul Bursei de Valori Bucureşti a aprobat, în şedinţa din 15 martie, propunerile de actualizare a modificărilor Codului BVB, răspunzând astfel observaţiilor făcute de CNVM.

Amintim că, pe 9 noiembrie 2011, Consiliul Bursei a decis să actualizeze prevederile referitoare la produsele structurate, în urma unor reclamaţii ale investitorilor.

Noile norme detaliau situaţiile legate de imposibilitatea asigurării de cotaţii de către Furnizorul de lichiditate, extindeau situaţiile de invalidare a tranzacţiilor aplicabile produselor structurate şi actualizau definiţia preţului de referinţă pentru produsele structurate.

Gabriela Anghelache, preşedintele Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, ne-a spus, la începutul acestei luni, că CNVM nu a primit un răspuns din partea Bursei de Valori Bucureşti, pe problema structuratelor, deşi îi transmisese o serie de observaţii la propunerile făcute în luna noiembrie.

Administratorii BVB au decis, joi, introducerea unei pieţe de tip "deal" pentru produsele structurate, astfel încât să fie posibilă negocierea între participanţii la piaţă.

De asemenea, reprezentanţii bursei au fost de acord ca derularea operaţiunilor de răscumpărare, prin intermediul BVB, să se efectueze anterior realizării decontării tranzacţiilor cu certificatele care şi-au atins preţul de "knock-out" (n.r. barieră), pentru a reduce astfel perioada de timp necesară obţinerii valorii de răscumpărare.

La începutul aceste luni, arbitrul pieţei de capital a acordat amenzi după ce a analizat tranzacţiile cu produse structurate emise de "Erste Bank", pentru care Banca Comercială Română este furnizor de lichiditate.

Comisia a reţinut că, în perioada iunie 2011 - ianuarie 2012, Banca Comercială Română, în calitate de furnizor de lichiditate, a încălcat parametrii aplicabili furnizorilor de lichiditate în 136 de cazuri, conform analizei efectuate de Bursa de Valori Bucureşti la solicitarea CNVM.

Astfel, Valerian Ionescu, şef Departament Tranzacţionare şi Vânzări Instrumente Financiare în cadrul Băncii Comerciale Române, şi Valentin Ionescu, fost director general al BVB, au primit amenzi de câte 5.000 lei fiecare.

La începutul acestui an, Banca Comercială Română a fost chemată în judecată de către compania "Muntenia Imobiliare Development", care o acuză de nereguli în operaţiunile de pe piaţa bursieră. Alături de BCR, pârâte sunt şi acţionarul său majoritar, "Erste Group", şi Bursa de Valori Bucureşti.

În dosar, BVB este acuzată că nu a supravegheat temeinic activitatea băncii, în calitate de furnizor de lichiditate pentru produsele structurate emise de "Erste".

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Aha, astia sunt "corifeii", care vor relansa BVB.Astia, impreuna cu cei care de 20 de ani fac regulamentele (aromane) la BVB, vor relansa, "crucisatorul" in....ripa...Mai bine sa o intrebe pe Dna Anca Dumitru.Oricum nu are altceva de facut, conform fisei postului.

    1. Mai e si specialistul petrolist care raspunde, cica, de ele doar cand vrea. Adica cand e de profitat ceva, ca tot are viata grea: familie mare si amanta mare cu picioru gras.

      Detalii, vrem detalii... Sa se scrie articole despre acestea...

    Probabil o astepta pe protejata lui FS care tot umba de colo, colo pe banii ei desigur numai la serviciu nu. Dar sunt sigur ca au si un plan viabil, asta ar fi fost pe vremea lui FS, adica plimbari si atat, mai ai putina rabdare Make si lucrurile vor fi ca la carte, chiar daca se va intoarce si d-ra care a facut o super Nota actualului DG , o plangere de fapt ca a fost amenintata cu bataia..desigur scrie in Nota.

    1. Dom'le, nu ne mai da cu mezelu' pe la nas... ca-n reclama binecunoscuta a lu' Matache Macelaru', parca... Invita-ne la masa si da-ne sa gustam, ce naiba... Vrem detalii, vrem detalii...

    aiurea, astea sunt amenzi pentru "telectualii" de la bvb ?, astia sunt "crupeirii" ... altora, bvb, ca multe altele ... din romania, este o "anexa de produs bani" pentru smecheri, in rest ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb