Conducerea BVB vorbeşte despre ce face şi ce nu face
ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 februarie 2013
• Lucian Anghel: "Multe proiecte la care lucrăm se finalizează pe termen lung"
• Victor Cionga: "Nu trebuie privită noua conducere ca un panaceu universal"
• BVB: Listările, responsabilitatea brokerilor
Conducerea Bursei de Valori Bucureşti a prezentat, ieri, proiectele la care lucrează şi perspectivele acestui an, însă a ţinut să clarifice şi că o parte din responsabilitatea pentru dezvoltarea pieţei, precum aducerea de emitenţi la cotă, revine brokerilor.
Lucian Anghel, preşedintele BVB, a făcut o paralelă între activitatea BVB şi cea a unui administrator de teren de fotbal. Potrivit domnului Anghel, responsabilităţile sale sunt să se asigure că gazonul este tuns, că liniile de marcaj sunt trasate corespunzător, şi nu să antreneze echipa sau să câştige meciurile.
"Lucrăm la foarte multe proiecte relevante pentru viitor, însă se finalizează pe termen mediu şi lung", a declarat Lucian Anghel, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă. Domnia sa a adăugat că aceste proiecte constituie fundaţia pentru dezvoltarea pieţei de capital.
"Starea pieţei de capital în momentul de faţă este influenţată de ce s-a întâmplat în trecut", a declarat Lucian Anghel.
Deşi aşteptările pieţei erau foarte mari la alegerile de anul trecut, Victor Cionga, directorul general al BVB, consideră că noua conducere a Bursei nu trebuie privită ca un panaceu universal. Mai mult, domnia sa este de părere că actualii administratori sunt subestimaţi.
"Unitatea de măsură a timpului (n.r. pentru activitatea conducerii BVB) nu este săptămâna sau luna, ci anul", a declarat Victor Cionga, care a adăugat: "Există o presiune creată de aşteptările imense pe care le are piaţa. Încercăm să ne ridicăm la măsura aşteptărilor, însă trebuie să o facem cu obiectivitate".
• Obţinerea calificativului de piaţă emergentă durează minim trei ani
Anul trecut, BVB a făcut o analiză în scopul promovării la categoria de piaţă emergentă, de la cea de piaţă de frontieră, în acest sens existând o colaborare cu London Stock Exchange.
Potrivit lui Lucian Anghel, este nevoie de cel puţin trei ani pentru promovare, astfel că 2016 ar fi un termen optimist.
Pentru îndeplinirea acestui obiectiv este necesară listarea Romgaz, potrivit oficialilor bursei.
"Problemele administrative sunt deja îndeplinite", a spus Lucian Anghel, care a adăugat că nu depinde numai de Bursă ca piaţa noas-tră să capete statutul de piaţă emergentă.
În acest moment, BVB nu îndeplineşte cerinţele de dimensiune şi lichiditate ale pieţei (cel puţin trei companii de talie mare, cu o valoare minimă a capitalizării de piaţă de 898 milioane dolari, capitalizarea free floatului de 449 milioane dolari şi 15% lichiditate ATVR -Annualized Traded Value Ratio), potrivit BVB.
Bursa de Valori Bucureşti a prezentat detaliat criteriile pentru promovarea la statutul de piaţă emergentă, precum şi stadiul în care se află, încă din 30 martie 2011, înainte de "revoluţia" pentru schimbarea conducerii.
• Despre politica tarifară: "Suntem conştienţi că nu putem mulţumi pe toată lumea"
Reprezentanţii BVB au prezentat, ieri, noua politică tarifară pe care o propun spre aprobare acţionarilor.
BVB are în vedere introducerea unui tarif fix lunar de 3.500 lei pentru brokeri şi scăderea comisioanelor va-riabile din valoarea tranzacţiilor.
"Obiectivele principale ale acestei politici tarifare sunt normalitatea şi predictibilitatea", a declarat Lucian Anghel. Potrivit domniei sale, ţinta este o creştere a lichidităţii cu 15% în următoarele douăsprezece luni.
BVB propune o scădere a comisionului variabil cu 20%, urmată de alte diminuări pentru volume de peste 50 de milioane de lei. De asemenea, Bursa are în vedere stimularea market-makerilor.
"Suntem conştienţi că nu putem mulţumi pe toată lumea. Avem o datorie faţă de acţionari, iar această măsură ar fi în interesul lor şi al pieţei de capital", a declarat Lucian Anghel, care a adăugat că măsura va permite o mai mare predictibilitate pentru veniturile Bursei.
Domnul Anghel a precizat că îşi doreşte ca brokerii să fie mai eficienţi şi mai activi.
Potrivit reprezentanţilor BVB, ponderea comisioanelor fixe în veniturile BVB este de numai 0,2%, faţă de 8,4% la Viena sau peste în alte state (vezi grafic).
Iniţiativa unei noi politici tarifare a fost aspru criticată de Asociaţia Brokerilor, care consideră că măsura îi dezavantajează pe brokerii mici faţă de cei mari.
"Este o decizie pe care ne-o asumăm", a precizat, ieri, Lucian Anghel.
Potrivit lui Victor Cionga, primii 10% din brokeri cumulează 74% din tranzacţii, iar ultimii 10% - numai 0,9%. "Vrem să acomodăm interesele pe termen scurt şi mediu ale unor actori cât mai diferiţi şi să încurajăm brokerii să crească lichiditatea".
Reprezentanţii BVB au menţionat între activităţile derulate în 2012 şi dialogul şi consultările cu piaţa. Cu toate acestea, două Asociaţii, cea a Brokerilor şi cea a Investitorilor pe Piaţa de Capital, au acuzat conducerea Bursei de lipsă de dialog şi transparenţă, în probleme diferite.
În replică, Victor Cionga a declarat că la Bursă au avut loc discuţii intense pe marginea politicii tarifare şi că BVB a avut interacţiuni cu 40 de brokeri - prin întâlniri directe şi un chestionar de consultare. "Interesele brokerilor sunt diferite, având în vedere că fiecare face între 0,1% şi 24% din volumul total. A trebuit să acomodăm cea mai mare parte din aceste interese, ceea ce credem că am făcut. Trebuie să luăm acele măsuri care să ofere şansa de dezvoltare pe termen lung a pieţei".
Despre conflictul cu AIPC (referitor la propunerea bursei de trans-formare a pieţei Rasdaq în ATS), Victor Cionga a precizat că reprezentanţii Asociaţiei nu au dat curs invitaţiei la dialog a Consiliului Bursei şi nici nu au iniţiat vreun dialog.
• A cincea încercare pentru modificarea Actului Constitutiv
BVB a propus acţionarilor pentru Adunarea generală din 13 martie şi revizuirea Actului constitutiv.
"Este o măsură pentru dezvoltare şi este a cincea tentativă a Bursei în acest sens. Primele patru au eşuat", a declarat Lucian Anghel.
BVB propune scăderea limitelor minime de cvorum pentru adunările generale. Astfel, dacă propunerea va trece, adunarea generală ordinară va avea nevoie de un cvorum de cel puţin 25% la prima convocare, iar adunarea generală extraordinară, de cel puţin 25% la prima convocare şi minim 20% la a doua convocare. În prezent, pentru AGEA, este nevoie un cvorum de 50%, la a doua convocare, acest lucru putând fi o problemă chiar pentru şedinţa din martie. În aprilie 2012, cvorumul pentru AGEA nu a fost îndeplinit.
Totodată, prin noul statut ar creşte competenţele conducerii BVB, astfel: directorul general va putea semna acte juridice în valoare de maxim 250.000 euro (faţă de 125.000 euro), Consiliul Bursei - maxim un milion euro (faţă de 500.000 euro).
Totodată, BVB propune eliminarea prevederii prin care preşedintele Asociaţiei Brokerilor este înscris de drept în lista candidaţilor pentru Consiliul Bursei, fără a fi necesară iniţiativa unei nominalizări distincte.
• Organigramă nouă, nu sunt excluse concedierile
Executivul BVB a lucrat şi la o nouă organigramă, pe care o va prezenta Consiliului Bursei.
"O nouă organigramă este o necesitate pentru că actuala a fost creată într-o altă etapă de dezvoltare", a declarat Victor Cionga. Domnia sa a precizat că acest lucru nu înseamnă un număr diferit de angajaţi, însă nici nu exclude această posibilitate.
În piaţă, au exis-tat critici faţă de numărul mare de consilieri angajaţi de BVB, după ce Victor Cionga a preluat conducerea executivă a Bursei.
Rugat să îşi prezinte consilierii, domnia sa i-a enumerat pe Dragoş Simion, Gabriela Onţică, Corina Mocanu şi Liviu Moldovan şi a precizat, în plus, că, acum, BVB are un şef de resurse umane.
• Listările, responsabilitatea brokerilor
Este o percepţie falsă că Bursa ar trebui să aducă emitenţi la bursă, consideră Lucian Anghel.
"Este slujba brokerilor să facă asta, noi îi susţinem", a declarat domnia sa, adăugând: "Tot ceea ce a depins de noi am făcut şi vom face şi pe viitor. Vom stimula brokerii prin politica tarifară şi bonusuri pentru aducerea companiilor de pe Rasdaq pe BVB. Ne vom implica, inclusiv financiar, pentru sus-ţinerea listărilor".
Preşedintele BVB speră ca până la finele anului bursa să înregistreze un IPO privat.
Bursa are însă în vedere şi stimularea companiilor să facă un pas intermediar până la listare, respectiv emisiunea de obligaţiuni: "Am spart gheaţa pe bonduri corporative cu emisiunea GDF Suez Energy România. Sperăm să mai avem proiecte de acest gen. Noi am făcut ceea ce a depins de noi, GDF putea foarte bine să meargă la Luxemburg, însă este îmbucurător că a înţeles să folosească piaţa de capital românească".
Până acum, Bursa a avut consultări cu patru companii, în care sunt acţionari fonduri de private equity, pentru a se finanţa prin piaţa de capital, potrivit lui Victor Cionga.
Directorul general al BVB se aşteaptă ca, în acest an, statul să deruleze prin Bursă ofertele Trangaz, Nuclarelectrica şi Romgaz.
1. Gura pacatosului !
(mesaj trimis de Theraflu în data de 07.02.2013, 10:18)
Gura pacatosului adevar graieste dar nu este cel afisat si trebuie analizat printre randuri.... Doua fituici atasate demne de nivelul unul licean care trebuie sa justifice o marire a comisioanelor fixe in detrimentul celor variabile. Valoric suma comisioanelor fixe si variabile va scadea. Nu sa putut face o situatie pe ultimii cinci anii, e suficient un an ? Pentru luarea unui decizii e suficient un grafic simplu fara a preciza cifrele? Cati brokeri vor disparea ? Deci BVB nu a avut un departament de control intern ? si CNVM a dormit .
Paralela cu administratorul unui teren de fotbal, pe langa aceea cu barcuta de anul trecut arata limitele actualei conduceri. Unitatea de masura a timpului pentru activitatiea conducerii este ANUL, nu realizarile.A mai trecut un e o realizare ! Conducerea BVB lucreaza la foarte multe proiecte dar are doar unul in lucru reducerea comisioanelor pentru primii 10% din brokeri si marirea lor pentru ceilalti 90% ! Probabil pentru ai ajuta pe cei 90 % sa ii ajunga din urma pe primii 10%. Masura nu ete in nici un caz in favoarea actionarilor ba din contra ii dezavamtajeaza si pe actionari, si pe investitori si pe 90% din brokeri .Sa prezinte conducerea BVB 7 proiecte la care lucreaza si prioritatea lor.
Scaderea limitelor de cvorum la 25% pentru institutia reprezentativa(ar trebui sa fie ) a pietei de capital este chiar o obraznicie din partea conducerii. Presedintele BVB spera la un IPO privat intr-un an de zile ?Si EU care credeam ca spera la 100 de IPO din care sa se realizeze 10, Deci au murit si sperantele pentru ca tind spre ZERO.Patru consilieri pentru DG e enorm. Ii plateste domnul cionga ? Domnul Simion este cumva cel care a adus FLAMIINGO pe capul investitorilor ? In prezentarea bvb din noiembrie nu figureaza nulmele DG si avem doar o poza . E profesional raportul sau amator ?
Sper ca actionarii BVB sa se mobilizeze si schimbe actualul CA care(int) este partinitor si indoiellnic in activitate si pregatire !
Problema comisioanelor fixe si variabile este simpla si trebuie combinata spre beneficiul tuturor participantilor la piata de capital.
La un comision mediu de 0.35% la tranzatii de 1.000.000 de RON Brokerul incaseaza un comision de 3500 de RON(lunar) pe care trebuie sa il plateasca BVB si va mai plati si un comision variabil catre BVB si CNVM . Avand minim 5 angajatii, facturi etc. va muri sigur. Daca inchide nimeni nu ii va lua locul in viitorul apropiat. Probabil doar un broker cu tranzactii lunare de 5.000.000 RON va putea rezista testului de STRESS pe care il pregateste BVB. Brokerii cu tranzactii de pana la 3,000,000 RON vor plati un comision variabil dar nu mai putin de 3500 de RON. Brokerii cu tranzactiii de la 1,000,001 la 6,000,000 Ron vor plati un comision variabil dar nu mai putin de 5000 de ron .
Brokerii cu tarnzactii de la 6,000,001 la 50,0000,0000 vor plati un comision variabil dar nu mai putin de 6000 de RON .
Brokeri cu tranzatii lunare de la 50,000,001 RON la 5,000,000,000 RON vor plati doar comision variabil.
Logica si calculele de mai sus miau luat un minut din viata deci pot fi corelate, optimizate si negociate.
Oricum cred fara modestie ca este mai mult decat a facut conducerea BVB.
1.1. taxa de 3500 este in plus facta de comision (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.02.2013, 13:26)
Din cate inteleg din materialele pentru AGEA, taxa de 3500 lei/luna este fixa si sa plateste, indiferent de comisionul generat de broker in luna respectiva.
Cu alte cuvinte, daca un broker genereaza din tranzactii un comision pentru BVB de 6000 lei, la acesta se adauga si cei 3500 lei si brokerul va plati la sfarsitul lunii 9500 lei.
Deci taxa fixa nu este inclusa in comision precum la Viena sau la alte burse dezvoltate (unde se plateste comision variabil, dar nu mai putin de...)
1.2. Bineinteles (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Theraflu în data de 07.02.2013, 15:37)
Bineinteles conducerea BVB nu vede mai departe de fituica cu comisioanele pe 2011. Sunt 49 de brokerii . Aceasta taxa de 3500 lunar inseamna aproape 10.000 euro de caciula de broker. In total ar fi 500,000 de euro dar cum au sa moara datorita ei inca 15 brokeri va ramane 350,000. Apoi raportate la primii 10 brokeri reducerile de comisioane variabile cumulate anual vor fi de cel putin 500,000 de euro. Rezulta ca bursa si actionari vor iesi pe minus cu exceptia a 5 brokeri din varf. Mai bine reducem CA la 5 membrii, reducem si indemnizatia la 500 de euro brut pe luna, reducem si salariile cu 30 % si le ponderam cu lipsa de performanta dintre bursa de la Viena si bursa de la Bucuresti raportata la salariul minim pe economie dintre Austri si Romania.
Astfel facem o economie importanta la bugetul BVB si cream si cadrul pentru cresterea performantei CA si personalului . Cati consilieri o avea DG de la WSE ?
Nu-i o idee buna ?
2. bla bla bla
(mesaj trimis de Mihai în data de 07.02.2013, 11:18)
Ce castiga BVB din listarea unei companii:
-taxe platite de companie pt a se mentine listata
-taxe platite de companie catre depozitar (adica indirect catre BVB)
-taxe si comisioane platie de brokerii ca urmare a tranzactiilor pe compania nou listata
Ce castiga brokerul care intermediaza listarea:
-un comision pt intermediere
-posibil clienti noi
-comisioane din tranzactionarea noii companii de catre clientii proprii
Ce castiga ceilalti brokeri:
-comisioane din tranzactionarea noii companii
-posibil clienti noi
In titlul articolului am vazut urmatoarea afirmatie :"BVB: Listarile responsabilitatea brokerilor". Ei bine, persoana care a facut aceasta afirmatie ar trebui sa-si dea singura demisia. Calculele de mai sus arata ca, dintre toti brokerii si BVB, BVB castiga cel mai mult din ORICE listare. LISTARILE SUNT SI RESPONSABILITATEA BVB.
3. DEX
(mesaj trimis de Theraflu în data de 07.02.2013, 11:42)
PANACÉU (‹ ngr., fr., lat.; {s} gr. panakeia, din pan „tot” + akos „remediu”) s. n. Medicament despre care se credea odinioară (în practica alchimiștilor și în medicina veche) că vindecă orice boală; p. ext. leac, remediu universal.
Sursa: DE (1993-2009
3.1. viata este simpla draga domnule Theraflu, (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 07.02.2013, 12:07)
iar cunostiintele dvs. si modul in care le prezentati sunt intr-adevar foarte sugestive. Mai ales idea ca acea comparatie a domnului Anghel cu administratorul terenului de fotbal nu era foarte bine pusa in context :-) O intamplare amuzanta: baiatul meu a mers ieri la Oficiul Fortelor de Munca pentru a invata cam ce se intampla intr-o astfel de institutie. Acolo au trebuit sa se joace cu un program de calculator, care apoi le spunea ce veleitati au pentru viitorul profesional. Unii au primit ca ar putea fi ajutor de administrator de bloc, altii instalator, artist vocal , s.a.m.d. Am intrebat cam ce subiecte s-au abordat. Din povestire as putea intelege ca acei copii care au fost evazivi la anumite intrebari au primit calificative din domeniul meseriilor creative :-) Lasand glumele la o parte este totusi stanjenitor ca una din primele masuri sa fie aceasta remodelare a tarifelor. Ne arata din nou ca multasteptata revigorare a bursei este pe principiul teoriei lui Blaga. Faptul ca domnul Anghel se vede drept administrator de gazon si nu de exemplu manager al unui club de fotbal imi pune extrem de mult logica mea, destul de complicata dupa spusele unei doamne, la grea incercare. Oricum daca ar fi fost domnul Anghel pe terenul de la National , poate isprava de la finala europeana cu iarba verde de acasa nu s-ar fi intamplat. Sau mai bine vorbim sa ajute la Hidroelectrica sa ia urma bacteriei devoratoare de capital :-)
3.2. Foarte simplu ! (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de Theraflu în data de 07.02.2013, 15:59)
Aceasta conduce a bvb si-a atins demult nivelul de incompetenta !
4. mai aveti asteptari?
(mesaj trimis de adrian în data de 07.02.2013, 16:01)
nu stiu de ce mia prezinta persective de dezvoltare cand de amna cu CNVM-ul stau si se uita la brokerii forex cum distrug masa de potentiali clienti pentru piata de capital. Baieti, ati ratat mometul Sima sa loviti in FOREX, cred ca veti rata si atingerea obiectivelor propuse.
Pasul urmator reducerii comisionelor si implicit a reducerii nr de SSIF-uri va fi cresterea comsionului de catre cei care raman in piata si implicit un dezavantaj pentru potentialii clienti. Daca tot sustineti planurile pe termen lung, acest lucru ar trebui sa se reflecte si in gandire
5. cand ma concediati?
(mesaj trimis de Syleiman de Rosetti în data de 07.02.2013, 16:14)
Eu ma tot intreb, pe mine cand ma concediati din CA? Eu, tot astept, gresesc, cheltuiesc fara rost, merg in tot felul de delegatii Moldova, Viena, samd si nici un actionar nu ma intreba ce faci Domnule tu pe acolo de 17 ani, cat mai stai? Pe ce ai cheltuit atatea bani, ce societati ai adus, cum ai angajat samd..? Ma concediati sau sa ma intrebe si pe mine cineva , ceva..daca nu, eu continui fete, deplasari si tot asa..pana intr-o zi..Nu, dar sunt unul din baietii cei destepti. Ha, Ha!!
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.02.2013, 18:09)
Din pacate, ai fost deja concediat. De-aia nu mai poti de ura; de-aia ii lauzi pe cei noi, pentru ca, de fapt, nu stii cum sunt.
Viata e frumoasa si inseamna mult mai mult decat aceasta mare Companie. Bucura-te de viata si mai depaseste momentul.Daca ti-a facut rau (lucru absolut posibil!), nu mai ai cum sa repari. Asa ca, UITA!