Conducerea Roca Industry vrea să divizeze valoarea nominală a acţiunii şi să emită obligaţiuni

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 31 iulie 2024

Conducerea Roca Industry vrea să divizeze valoarea nominală a acţiunii şi să emită obligaţiuni

English Version

Compania doreşte să atragă până la 50 milioane lei, pentru finanţarea achiziţiei unor societăţi

Acţionarii holdingului de materiale de construcţii Roca Industry (ROC1) sunt convocaţi, în data de 2 septembrie, pentru aprobarea divizării valorii nominale a acţiunilor societăţii şi lansarea unui program de emisiuni de obligaţiuni corporative, coform unei informări a emitentului publicată pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Raportul de divizare propus este de unu la zece, ceea ce înseamnă că valoarea nominală a acţiunii se va modifica de la zece lei pe titlu la un leu pe titlu, iar capitalul social al Roca Industry, în valoare de 248,67 milioane lei, va fi compus din 248,67 milioane de acţiuni, conform informaţiilor din convocator.

Potrivit documentelor justificative publicate pe site-ul companiei, motivele divizării acţiunilor sunt legate de diversificarea bazei de investitori, îmbunătăţirea lichidităţii, flexibilitate mai mare pentru acţionari şi creşterea preţului acţiunilor.

"Un preţ mai mic pe acţiune face investiţia în acţiunile companiei mai accesibilă pentru investitorii de retail, astfel că Roca Industry poate atrage un spectru mai larg de investitori, inclusiv pe cei care pot fi reticenţi să investească într-o singură acţiune cu preţ ridicat", se arată în documentele aferente AGA. "Prin reducerea preţului acţiunilor Roca Industry şi printr-un grad mai ridicat de accesibilitate, este de aşteptat ca numărul tranzacţiilor şi volumul acestora să crească, sporind astfel lichiditatea pe piaţă. Totodată, creşterea lichidităţii este de aşteptat să reducă diferenţa dintre preţul oferit şi cel cerut (bid-ask spread), contribuind astfel la un cost mai redus de tranzacţionare pentru investitori".

În plus, conducerea Roca Industry consideră că acţiunile companiei sunt subevaluate, luând în considerare valuarea de piaţă a întregului holding şi potenţialul de creştere şi de dezvoltare al filialelor sale. "Conducerea se aşteaptă ca cererea şi oferta pentru acţiunile Roca Industry să crească, ceea ce ar putea conduce la o valoare de piaţă mai mare a companiei, mai aproape de valoarea obţinută în urma unei analize fundamentale", se mai menţionează în documente.

Tot în data de 2 septembrie, acţionarilor Roca Industry li se va supune la vot aprobarea unui program - derulat într-una sau mai multe runde - de emisiune de obligatiuni corporative în valoare nominală totală maximă de 50 milioane lei sau echivalentul acestei sume în euro. Dobânda anuală va fi de până la 12%, cu o scadenţă de minim trei ani si maxim cinci ani pentru fiecare emisiune, obligaţiunile putând fi răscumpărate anticipat la iniţiativa societăţii.

Titlurile vor fi oferite prin oferte publice şi/sau plasamente private, programul fiind valabil pe o perioadă de doi ani de la data aprobării acţionarilor.

"Obligaţiunile au ca scop finanţarea de achiziţii integrale sau parţiale de noi companii pentru diversificarea şi optimizarea sinergetică a portofoliului investiţional al societăţii", se menţionează în convocator.

Potrivit documentelor AGA, managementul Roca Industry are în analiză iniţială potenţiale noi companii care pot să îndeplinească criteriile pentru a intra sub umbrela holdingului, fără însă să existe negocieri avansate.

Alt punct de pe ordinea de zi a adunării acţionarilor de la începutul lunii septembrie este legat de prelungirea cu o perioadă suplimentară de trei ani a scadenţei unor împrumuturi astfel: două împrumuturi către Colorock13 SRL (societate radiată ca urmare a fuziunii prin absorbţie de catre Sarcom - actuala Evolor) în sume de 24 milioane lei şi 5,1 milioane lei; un împrumut către Doorsrock4 SRL (societate radiată ca urmare a fuziunii prin absorbţie de catre EED) în sumă de 0,35 milioane euro; un împrumut către Nativerock1 SRL (societate radiată ca urmare a fuziunii prin absorbţie de catre DIAL) în sumă de 6,5 milioane de euro, din care şapte milioane de euro au fost convertiţi în capitalul social al DIAL; un împrumut către DIAL în sumă de 1,2 milioane de euro; împrumuturile preluate de societate în calitate de cesionar, ca urmare a încheierii contractului de cesiune de creanţe cu Roca Investments faţă de ELP, în sume totale de 1,06 milioane de euro şi 2,03 milioane de lei; precum şi împrumutul acordat societăţii de către Roca Investments, în sumă de 1,2 milioane de euro.

ROCA Industry este holdingul de materiale de construcţii al ROCA Investments, ce deţine circa 66% din companie.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Divizarea va aduce retailul? Dicidendele si profiturile in creștere aduc retailul, bossilor

    1. Emiterea de obligatiuni pt aceasta companie este benefic. Dividendele sunt impartite intre actionarii holdingului, poate sa splituiasca actiunea si la 10 bani atita timp cit nu se face ce trebuie pentru atragerea altor actionari. Pentru mult timp de acum inainte actiunea ROC1 va ramine doar pt tranzactii speculative in jurul valorii de 8 lei, nimic mai mult. Lipsa conectiei cu intregul spectru de actionari inrautateste profund valoarea actiunii. Daca holdingul are actionari mari si importanti le lipsesc cei mijlocii exact ca unei economii careia ii lipsesc patura de mijloc

    Gălăgie și cam atât la Roca! Fără perspective, fără viitor! Mă uit ce au făcut cu Prebet! Inițial nu știam cine sunt acționarii și dacă există concertare! Apoi, pe aceleași rezultate modeste sau chiar mai proaste acțiunea a urcat la ceruri și la fel de repede a luat-o în jos! Societatea a împrumutat masiv pe alții apoi ea însăși s-a împrumutat mult!

    Un haos total! 

    1. exact.

      cu dosarele alea de pe la bico industries ce s-a mai auzit?

    Roca este condusa de o companie specializata in insolvente, multi potentiali actionari nu ii are la suflet. Ei protejeaza companii in insolventa care ar trebui practic sa imparta patrimoniu actionarilor acelor companii si sa dispara. Roca le prelungeste agonia. Roca, cum rezulta si din articol duc lipsa de actionari acesta este motivul pt care emit obligatiuni si care, aceste obligatiuni pina acum si au atins doar 55% valoarea din suma solicitata. Comparind cu alte companii care au emis obligatiuni care au obtinut 100% si chiar peste din suma solicitata, va fi dificil sa obtina 50 mil fara sa aiba garantii si o valoare a cuponului two digits

    1. Mai mult, ei aplica reguli ale insolventei pe piata bursiera, nu sunt adaptati si conectati la bursa numai ei cred acest lucru. Este o gindire de genul Noi le stim pe toate nu ne intereseaza parerea si nimic altceva. Cineva a pomenit mai sus de Prebet care are un pret umflat doar batalia dintre actionarii consiliului de administratie pt detinerea de procente mai mari a dus pretul la acest nivel dar care nu rezulta din calcule iar multipli pot disparea oricind fara un suport real

    Apoi da se pot intimpla lucruri ca ramii gura casca. Unei companii listate la bursa aflata in insolventa i s-a propus o fuziune care salva compania de la toate datoriile plus era parte dintr -o companie fuzionata profitabila. Crestea capitalizare de la 3 mil la 28 mil pt inceput, cresteau de asemewnea capitalurile proprii iar datoria de 2.6 mil era stinsa. Aveau actionar minoritar un SIF care cu toate ca au o forta de analiza puternica nu s au implicat deloc. Urmeaza bine inteles asteptarea de ani de zile ca guvernul sa le dea de lucru iar activele sa fie vindute si devalizate sa le poata lua prezentabilii. Cind mi s-a spus de aceasta oferta personal am ramas masca, normal ca investitorii nu mai dau oferte din cauza unor conduceri care traiesc in trewcutul glorios al epocii de aur

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb