• Rectorul Universităţii "Spiru Haret", Aurelian Bondrea, susţine că ministerul de resort comite o ilegalitate deoarece "învăţământul superior de stat privat este neconstituţional şi ilegal"
Adevăratul motiv pentru care Universitatea "Spiru Haret" nu mai poate organiza examen de admitere pentru următoarea sesiune universitară nu este acela că ar desfăşura o activitate ilegală, ci acela că Ministerul Educaţiei doreşte să facă loc instituţiilor superioare de stat privat, a declarat, ieri, rectorul Universităţii Spiru Haret, Aurelian Bondrea.
Conform spuselor sale, "Spiru Haret" funcţionează legal din 1991, specializările au parcurs etapele evaluării externe de către instituţiile abilitate, iar Legea nr. 443/2002 îi dă dreptul de a organiza examen de licenţă şi de a elibera diplome.
Aurelian Bondrea a declarat: "De ce a fost eliminată Universitatea din competiţia de pe piaţa educaţională în acest an? Pentru că prin eliberarea sa se lasă câmp liber învăţâmântului superior de stat privat".
Domnia sa a adăugat că învăţâmântul superior de stat privat este neconstituţional şi ilegal, pentru că în Constituţie se specifică caracterul său gratuit, iar prin Legea Învăţâmântului se stabileşte că "privatizarea instituţiilor şi a unităţilor de învăţământ este interzisă".
Rectorul Universităţii Spiru Haret este de părere că singura autoritate care se poate pronunţa asupra legalităţii şi nelegalităţii unei diplome este instanţa judecătorească, care până acum i-a dat câştig de cauză, şi nu ministerul Educaţiei, "care nu are nicio calitate în acest domeniu".
Hotărârea de Guvern 749/2009, prin care Universităţii Spiru Haret i se interzice organizarea examenului de admitere, încalcă dreptul la autonomie al acesteia, potrivit lui Aurelian Bondrea.
"HG 749/2009 este un act administrativ prin care se încalcă drepturile şi interesele legitime ale Universităţii Spiru Haret, în mod flagrant, atât prin nerespectarea dispoziţiilor legale prin care a fost acreditată, cât şi prin nerespectarea deciziilor definitive şi irevocabile ale instanţelor judecătoreşti care au stabilit obligaţia Ministerului Educaţiei de a respecta autonomia acestei instituţii", a declarat rectorul Universităţii Spiru Haret.
Universitatea Spiru Haret se află în acest moment în plin proces cu Ministerul Educaţiei pe care l-a intentat imediat ce ministrul Ecaterina Andronescu a apărut în presă cu declaraţii menite să discrediteze instituţia.
Procesul dintre Universitatea "Spiru Haret" şi Guvernul României va începe pe data de 6 august, la Curtea de Apel Bucureşti (CAB), potrivit magistraţilor Secţiei de contencios administrativ.
În acest moment, în cadrul Universităţii Spiru Haret echipa de control a Ministerului Educaţiei îşi desfăşoară fără impedimente activitatea, urmând ca la încheierea lucrărilor să prezinte un raport.
• Reacţiile partidelor politice la scandalul din învăţământ
• PSD nu a discutat retragerea sprijinului politic a lui Andronescu
Ministrul Educaţiei a primit sarcini de la PSD să rezolve situaţia de la "Spiru Haret", a declarat, duminică seară, preşedintele
formaţiunii, Mircea Geoană. Domnia sa a precizat că foştii miniştri ai educaţiei "au tolerat cancerul de la
• PD-L: "Ministerul Educaţiei trebuiei să-şi continue demersul indiferent de presiunile PSD"
Senatorul democrat-liberal Dumitru Oprea consideră că Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI) trebuie să-şi continue acţiunile de combatere a neregulilor din învăţământul universitar privat, indiferent de "presiunile" exercitate de PSD faţă de Ecaterina Andronescu. Potrivit Agerpres, Dumitru Oprea a declarat: "Cred că ministerul nu trebuie să se oprească aici. Neregulile din lumea academică sunt mult mai extinse chiar decât se arată în presă acum. Iar reintrarea în legalitate trebuie să se întâmple în ciuda presiunilor dubioase ale PSD asupra propriului ministru". Conform spuselor sale, măsurile recent propuse de MECI privind Universitatea "Spiru Haret" reprezintă un prim pas al Pactului Naţional pentru Educaţie, proiect asumat de partidele politice pentru reformarea învăţământului din România.
Parlamentarul consideră că situaţia creată în învăţământul universitar privat a fost cauzată şi de interesele politice din acest domeniu.
• PNL ameninţă cu o moţiune simplă
Liberalii au criticat, ieri, implicarea social-democraţilor în decizia Ministerului Educaţiei privind o serie de cursuri la distanţă şi cu frecvenţă redusă ale Universităţii "Spiru Haret".
PNL a avertizat că, în situaţia în care soluţiile privind această problemă nu vor fi în concordanţă cu legea, va depune o moţiune simplă şi va cere sesiune parlamentară extraordinară.
Potrivit PNL, social-democraţii ar subordona intereselor lor electorale exigenţele de calitate ale învăţământului românesc. "PNL avertizează Guvernul că, în cazul în care soluţiile adoptate nu vor fi în concordanţă cu legea sau se va încerca modificarea normelor legale pentru a da satisfacţie unor interese de grup, va depune o moţiune simplă şi va solicita întrunirea unei sesiuni parlamentare extraordinare", se arată într-un comunicat al PNL.