Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a rămas, ieri, fără şef, după ce preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind eliberarea din funcţia de conducător al instituţiei a lui Felix Bănilă, ca urmare a demisiei acestuia.
În urma procesului cognitiv despre care vorbea în urmă cu două zile, procurorul-şef al DIICOT, Felix Bănilă, a anunţat, ieri, prin intermediul unui comunciat, că şi-a depus "demisia de onoare din funcţia de procuror şef".
Bănilă arată că nu îşi reproşează nimic, dar spune că demisia sa "este absolut necesară pentru a oferi colegilor mei posibilitatea de a-şi continua activitatea într-un climat lipsit de presiune".
Înainte de a demisiona, Felix Bănilă a înregistrat la Secţia pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii solicitarea de încetare a delegării Oanei Schmidt-Hăineală în funcţia de procuror-şef adjunct al DIICOT. Astfel, interimatul conducerii DIICOT este asigurat de procurorul-şef adjunct, Giorgiana Hosu.
În acest moment, principalele Parchete din ţară sunt conduse de interimari, fapt de natură a împiedica funcţionarea în condiţii optime a acestor instituţii. În afara DIICOT, Parchetul General nu are procuror-şef de jumătate de an, de la încetarea mandatului fostului procuror general Augustin Lazăr. De asemenea, Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie nu are conducere definitivă după ce fostul procuror-şef Gheorghe Stan a devenit, în luna iunie, judecător al Curţii Constituţionale.
Conducere interimară are, de aproape un an şi trei luni, Direcţia Naţională Anticorupţie. După revocarea, în 9 iulie 2018, din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi în urma deciziei 358 din 30 mai 2018 a Curţii Constituţionale, DNA a fost condusă, consecutiv de trei procurori-şefi interimari, deşi fostul ministru al jus-tiţiei, Tudorel Toader a propus-o pe Adina Florea pentru funcţia de şef al instituţiei. Propunerea a fost respinsă de preşedintele Klaus Iohannis, care a luat în considerare şi avizul negativ emis de CSM cu privire la ocuparea funcţiei de procuror şef al DNA de către Adina Florea.
Referitor la Felix Bănilă, amintim că preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut, luni, public, demisia lui Bănilă pentru modul în care a gestionat cazul Caracal. Marţi, fostul şef al DIICOT a discutat cu Ana Birchall, ministrul Justiţiei, cu procurorul general interimar şi cu şefii CSM. Bănilă a fost numit în funcţie în 2018 de preşedintele Iohannis, în ciuda unui protest public semnat de peste 200 de procurori DIICOT, care arătau că Bănilă nu este calificat pentru funcţie.
1. felicitari
(mesaj trimis de popovici în data de 04.10.2019, 11:03)
Acuma cei 400 k eurdatorie a marelui Ciolanis si casele sasilor si svabilor adica urmasii grupui etnic german precum si investitorii straini pot lucra( fura) in liniste. Gazul din Marea Neagra astepta sa fie exploatat in folosul celor care sustin statul de drept