• Antonello Celestini: "Mi s-a spus că dacă nu cotizez, atunci nu voi mai face afaceri în România"
Un denunţ al omului de afaceri italian, Antonello Celestini, administratorul firmei Galaxy Tobacco, zguduie Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi Autoritatea Naţională a Vămilor (ANV). Şefii celor două instituţii, Sorin Blejnar, respectiv Viorel Comăniţă, fac obiectul unor acuzaţii de corupţie.
Avocatul Marius Cătălin Stănces-cu a fost reţinut, ieri, de procurorii DNA, în baza denunţului lui Celestini sub acuzaţia de trafic de influenţă în formă continuată. Procurorii îl acuză că ar fi acceptat, în noiembrie 2010, o promisiune din partea omului de afaceri italian, prin care Celestini urma să-i dea un milion de euro, ca să-i trimită, mai departe, conducerii ANAF. Stăncescu câştiga la această afacere 10% din sumă. În schim-bul banilor, urma să fie înfiinţată o fabrică de ţigarete care să funcţioneze clandestin, ferită de con-troalele ANAF.
Avocatul mai este acuzat că a mai primit, în ultimii ani, mai multe zeci de mii de euro de la omul de afaceri italian, în schimbul unor intervenţii la Garda Financiară, pentru ca aceas-tă instituţie să treacă cu vederea acte de evaziune fiscală şi contrabandă.
Avocatul lui Stăncescu a susţinut, ieri, că "procurorii ar fi afirmat că s-ar fi discutat de un trafic de influenţă la domnul Blejnar, de o valoare destul de mare, de peste un milion de euro".
Cât priveşte denunţătorul, avocatul lui Stăncescu spune că omul de afaceri italian face denunţuri la DNA ori de câte ori afacerile nu îi reuşesc.
Contactat de ziarul "BURSA", Antonello Celestini a afirmat: "Banii pe care i-a pretins avocatul Stăncescu erau pentru domnul Blejnar. Procurorii DNA au dovezi în acest sens".
Şeful ANAF, Sorin Blejnar, a res-pins până în prezent toate acuzaţiile care i s-au adus.
În ceea ce-l priveşte pe Comăniţă, omul de afaceri italian susţine că acesta ar fi fost destinatarul mai multor sume de bani, prin intermediul mai multor intermediari.
Procurorii DNA l-au reţinut, ieri, pe Nicolae Gavrilă, consilier superior în cadrul ANAF, sub acuzaţia de trafic de influenţă în formă continuată, tot în baza autodenunţului.
Gavrilă, angajat al Direcţiei Generale Coordonare Inspecţie Fiscală, este acuzat că, în ultimii patru ani, a pretins mită de sute de mii de euro de la denunţător în schimbul unor intervenţii pe lângă conducerea instituţiei pentru favorizarea unei societăţi comerciale.
Omul de afaceri italian ne-a precizat: "Banii erau pentru domnul Comăniţă. Mi s-a spus foarte clar că dacă nu cotizez, atunci nu voi mai putea să fac afaceri în România. Am făcut acest denunţ şi autodenunţ pentru că m-am simţit şantajat de funcţionari de stat".
În replică la cele susţinute de omul de afaceri italian, Viorel Comăniţă a negat acuzaţiile şi a afirmat: "Nu îl cunosc pe domnul Celestini şi nici pe celelalte persoane menţionate în această speţă. Apreciez că este vorba despre afirmaţii care au un caracter defăimător şi calomnios, formulate de către o persoană trimisă în judecată pentru evaziune fiscală de 44 milioane euro. În consecinţă, în cursul zilei de mâine (n.r. joi) voi înainta o acţiune penală împotriva numitului Celestini Antonello pentru săvârşirea infracţiunii de denunţ calomnios".
Antonello Celestini este, la rândul său, trimis în judecată de procurorii DNA pentru evaziune fiscală în dosarul Galaxy Tobacco.