CONFERINŢA BURSA "ROMÂNIA - STRATEGIA DEZVOLTĂRII" Vasilescu, BNR: "Deseori, valoarea nominală a unei bancnote nu corespunde cu valoarea ei reală"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Strategia dezvoltarii României / 19 septembrie 2022

Vasilescu, BNR: "Deseori, valoarea nominală a unei bancnote nu corespunde cu valoarea ei reală"

Cuvântul inflaţie este şocul puternic al întregii planete acum; este vorba despre inflaţie care ne toacă nervii şi banii, evidenţiază Adrian Vasilescu

De foarte multe ori, ceea ce scrie pe o bancnotă nu corespunde cu valoarea reală pe care o are aceasta, a subliniat, joi, Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul Băncii Naţionale a României (BNR), la conferinţa "România - Strategia dezvoltării", organizată de ziarul BURSA. Reprezentantul băncii centrale subliniază că, în acest moment, în ţara noastră nu există o discuţie serioasă privind inflaţia, apreciind că discuţiile pe subiect trebuie să înceapă de la vârste fragede: "În cadrul unei întâlniri pe care am avut-o cu copiii ce vin să viziteze muzeul BNR, l-am întrebat pe unul dintre ei: «Tu ai bani în buzunar?» Mi-a răspuns: «Da, 5 lei. Îmi dă de acasă 5 lei în fiecare zi». I-am spus atunci că valoarea de 5 lei înscrisă pe acea bancnotă este doar cea nominală, dar nu şi valoarea ei reală, pentru că, de multe ori, ceea ce scrie pe bancnotă nu corespunde cu cât poţi cumpăra de acei bani".

Cuvântul inflaţie este şocul puternic al întregii planete acum, evidenţiază Adrian Vasilescu, menţionând că România a trecut prin mai multe cicluri de inflaţie, după anul 1990: "În 91-93 a fost inflaţie de peste 100%. Apoi, în 1997 am avut 150%, în 2008 a fost iar inflaţie, acum traversăm din nou o inflaţie, însă una mai aproape de zilele noastre. A lovit-o BNR foarte bine cu dobânda real pozitivă, dar azi nu mai putem vorbi de dobândă real pozitivă.

Este o foarte mare presiune din punct de vedere al inflaţiei, vorbim despre 7 milioane de gospodării, dintre care foarte multe se lovesc de reduceri importante ale veniturilor reale, pentru că şi salariul este măcinat. Este vorba despre inflaţie care ne toacă nervii şi banii".

În acest moment, putem să spunem că am ajuns în stagnare cu rata inflaţiei, cel puţin după cum ne arată datele INS, a subliniat Adrian Vasilescu, precizând că, din septembrie, aşteptăm să avem o uşoară coborâre, dar că acest lucru nu se poate întâmpla rapid, pentru că inflaţia este ca un avion cu reacţie - "atunci când pleacă de la sol se înalţă cu viteză, dar când coboară, coboară lent şi mai pune şi o paraşută". Nu se aşteaptă nimeni să ajungem la un nivel de 2%, care este inflaţia bună, însă în 2024 sperăm să ajungem la 2,3%, deşi ţinta este de 2,5%, a mai spus reprezentantul BNR, adăugând: "Trebuie să ţinem cont că ne aflăm într-o lume imprevizibilă, cu foarte multe probleme şi că ne aşteptăm la schimbări din clipă în clipă". În proporţie de 80%, inflaţia din România este importată şi 20% este de culoare locală, a conchis Adrian Vasilescu.

Legat de măsura în care fiscalitatea influenţează inflaţia, Dan Schwartz, Managing Partner RSM Romania, consideră că, de multe ori inflaţia ridicată pare să fie încurajată de Guvern, care, cel puţin declarativ, colectează mai mulţi bani.

Consultantul a menţionat: "Sunt economişti care susţin că reducerea fiscalităţii poate să aibă un impact pozitiv asupra inflaţiei. După părerea mea, nu este o judecată corectă, pentru că, dacă în piaţă există mai mulţi bani pentru că statul nu colectează banii prin intermediul impozitelor şi taxelor la buget, acei bani vor genera inflaţie. Conform altor păreri, creşterea taxării are un impact pozitiv asupra inflaţiei, tocmai pentru că, crescând impozitele, guvernul colectează mai mulţi bani şi scoate bani în felul acesta din piaţă, iar inflaţia ar trebui să scadă. După părerea mea, ambele au un impact inflaţionist asupra economiei. Şi, nu numai atât, ţinând cont de faptul că ele sunt impuse prin schimbarea legislaţiei fiscale, se creează nişte distorsiuni şi un disconfort semnificativ atât mediului de afaceri, cât şi contribuabililor, persoane fizice".

Rata anuală a inflaţiei a fost, în august, de 15,3%, deşi în iulie începuseră să apară primele semne de optimsm, după o scădere la 15%, de la 15,1% în iunie, conform INS.

Preţurile alimentelor şi-au accelerat creşterea anuală până la 18,2% în luna august 2022, de la 16,1% în luna anterioară, în condiţiile unei creşteri lunare de 1,8%, iar preţurile mărfurilor nealimentare şi-au temperat creşterea anuală până la 16%, de la 16,6%, pe fondul unei scăderi lunare de 0,2%. Preţurile serviciilor şi-au menţinut creşterea anuală la 8,3%, în condiţiile unei creşteri lunare de 0,4%.

Vasilescu: "Lipsa unei culturi economice - o mare problemă a românilor"

Vasilescu, BNR: "Deseori, valoarea nominală a unei bancnote nu corespunde cu valoarea ei reală"

Printre altele, consultantul din banca centrală vorbeşte şi despre o dramă a societăţii: "În momentul de faţă, sunt 2,5 milioane de credite active, la o populatie de 19 milioane, aceasta reprezentând o dramă a societăţii. Băncile care dau credite fac afaceri, trebuie să aibă nişte reguli, nu împrumută banii lor, ci bani strânşi de la 10 milioane de cetăţeni români - o parte critică a populaţiei României creditează băncile, deci, cele 10 milioane de persoane având 15-16 milioane de conturi".

40% din firmele româneşti au capital negativ, a mai precizat reprezentantul BNR, explicând că aceste firme nu au bonitate să se poată împrumuta de la bănci. Una dintre marile noastre probleme vine din faptul că împrumuturile sunt scumpe şi bonităţile sunt mici. "Avem 700.000 de societăţi comerciale care, în majoritatea lor, sunt în această situaţie. Florin Georgescu (n.r. prim-viceguvernatorul BNR) a scris o carte - «Capitaliştii fără capital ai României». 40% din firmele româneşti sunt cu capital negativ, adică datoriile sunt mai mari decât întreaga lor avere. Foarte multe sunt împrumutate de patroni. Nu au bonităţi pentru a veni la împrumutul băncii. Ne lovim de lipsa unei culturi economice, iar aceasta este o mare problemă, pe care trebuie să o rezolvăm", a concluzionat Adrian Vasilescu.

Gheţea: "Problema eligibilităţii în ţara noastră este destul de complexă"

Vasilescu, BNR: "Deseori, valoarea nominală a unei bancnote nu corespunde cu valoarea ei reală"

Problema eligibilităţii în ţara noastră este destul de complexă, subliniază Radu Graţian Gheţea, Preşedintele Consiliului de Administraţie al Libra Internet Bank.

Acesta a explicat: "Dacă ne uităm la sistemul bancar şi împărţim clientela în persoane juridice şi persoane fizice, atunci lucrurile sunt puţin diferite. La persoanele fizice, evoluţia creditării depinde şi de condiţiile economice şi geopolitice, de criza energetică, dar în mod diferit de cel în care aceleaşi elemente determină evoluţia credităţii în cazul persoanelor juridice. De aceea tratăm lucrurile diferit. Pe retail, statul a reuşit să ţină activă linia de creditare a tinerilor, prin programele de genul Prima Casă. În cazul celor care au venituri mai substanţiale, lucrurile variază foarte mult, mai ales într-un mediu în care informaţia circulă foarte repede, pentru că nu ştii foarte bine ce se întâmplă de la o zi la alta, inclusiv din punct de vedere al securităţii ţării. Aceste persoane nu-şi mai permit nici să facă investiţii în imobiliare sau în alte active doar de dragul de a da mai bine.

În zona companiilor, există programe de genul IMM Invest Plus, prin care IMM-urile reuşesc să primească o garanţie din partea statului şi să poată accesa mai uşor credite".

Potrivit domnului Gheţea, sistemul nostru bancar este în continuare la un nivel de disponibilitate şi de rezilienţă foarte ridicat şi poate să facă faţă foarte bine solicitărilor de credite: "Sistemul bancar a trecut foarte bine de criza din 2008-2009, iar acum suntem într-o perioadă în care din nou se manifestă o criză generală, având în vedere criza politică externă, criza energetică etc. Eu cred că aceste elemente de criză au fost gestionate corespunzător până acum de sistemul bancar românesc, s-au adoptat măsuri care să asigure transpunerea şi derularea cu succes a facilităţilor oferite de Guvern şi sunt convins că şi în perioada următoare sistemul bancar va reuşi să aducă un aport substanţial la menţinerea unui climat sănătos".

Referitor la o strategie de dezvoltare economică, Rdu Graţian Gheţea consideră: "În cei 50 de ani de când activez în sectorul bancar, noi nu am mai avut strategii serioase decât cea din 2000, când la conducerea Guvernului era actualul guvernator şi când s-a creat acel spirit de la Snagov şi s-a reuşit să se promoveze acea idee că România trebuie să adere la NATO şi la UE. Acel document a trebuit să fie semnat de toate partidele şi s-a reuşit coagularea unui punct de vedere. De atunci nu am mai văzut ceva foarte clar în acest sens. Acum, când avem la putere cele mai mari două partide (PSD si PNL), la care se adaugă un al treilea (UDMR), cred că ar trebui să ne gândim mai serios la realizarea unei strategii de ţară care să cuprindă toate domeniile. Este mult mai uşor acum, pentru că vrem, nu vrem strategia de ţară trebuie să înceapă prin a pune pe hârtie care sunt direcţiile europene, ce avem noi nevoie şi apoi să croşetăm şi să stabilim o strategie de ţară care va putea fi promovată mult mai uşor, cu o majoritate parlamentară atât de mare".

DAN SCHWARTZ, MANAGING PARTNER RSM ROMANIA: "În condiţii economice dificile, principiul stabilităţii devine esenţial"

În condiţii economice dificile, cum sunt cele în care trăim acum, principiul stabilităţii devine esenţial, a spus Dan Schwartz, Managing Partner RSM Romania, subliniind că schimbările de natură fiscală făcute în timpul unei crize nu fac decât să o accentueze.

Domnia sa a afirmat: "În situaţii dificile, nu numai inflaţie, recesiune, criză şi aşa mai departe, toate modificările legislaţiei fiscale, în sensul creşterii, scăderii sau simplei modificări de procedură, generează distorsiuni în piaţă, pentru a căror corectare este nevoie de timp şi de eforturi financiare. Prin urmare, o astfel de abordare a fiscalităţii nu generează creştere economică, nu generează dezvoltare, ci generează scădere economică şi subdezvoltare".

Dan Schwartz a adăugat: "Cel mai important este că, în condiţii economice dificile, cum sunt cele în care trăim acum, principiul stabilităţii devine esenţial. Deci nu avem nevoie de schimbare. Dacă facem schimbări în mijlocul crizei - schimbări de fiscalitate, de proceduri fiscale, de metodologii - nu facem altceva decât să o accentuăm. Din păcate, deşi declaraţiile politice ale Guvernului actual au fost în sensul celălalt - nu creştem fiscalitatea sub nicio formă -, dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în legislaţie, vedem că fiscalitatea, în afara faptului că a fost bulversată de modificările legislative de anul acesta, a şi crescut".

Reprezentantul RSM Romania a dat exemplul microîntreprinderilor pentru care plafonul cifrei de afaceri în vederea calculării impozitului a coborât de la un milion de euro la cinci sute de mii.

"S-a revenit la ideea impozitării cu suma totală pentru cei care au doar contracte parţiale. Adică, dacă ai un contract parţial şi eşti sub salariul minim pe economie, vei fi impozitat cu valoarea totală a impozitului pentru salariul minim pe economie, povara fiscală fiind transferată asupra angajatorilor, care sunt obligaţi să facă aceste plăţi. Acestea vor intra în vigoare de la anul, adică exact când am fi avut nevoie de mai multă relaxare. De asemenea, au fost eliminate facilităţile fiscale acordate salariaţilor din construcţii - de fapt angajatorilor, pentru că în ultimă instanţă costul salariilor este suportat de către angajator. Mai sunt şi alte modificări (...)", a completat Dan Schwartz.

Legat de măsura în care fiscalitatea influenţează inflaţia, reprezentantul RSM Romania a spus: "Sunt economişti care susţin că reducerea fiscalităţii poate să aibă un impact pozitiv asupra inflaţiei. După părerea mea, nu este o judecată corectă, pentru că, dacă în piaţă există mai mulţi bani pentru că statul nu colectează banii prin intermediul impozitelor şi taxelor la buget, acei bani vor genera inflaţie. Conform altor păreri, creşterea taxării are un impact pozitiv asupra inflaţiei, tocmai pentru că, crescând impozitele, guvernul colectează mai mulţi bani şi scoate bani în felul acesta din piaţă, iar inflaţia ar trebui să scadă. După părerea mea, ambele au un impact inflaţionist asupra economiei. Şi, nu numai atât, ţinând cont de faptul că ele sunt impuse prin schimbarea legislaţiei fiscale, se creează nişte distorsiuni şi un disconfort semnificativ atât mediului de afaceri, cât şi contribuabililor, persoane fizice".

Din punctul său de vedere, de multe ori inflaţia ridicată pare să fie încurajată de Guvern, care, cel puţin declarativ, colectează mai mulţi bani.

"Aţi auzit des că apare şeful ANAF şi spune - am depăşit ţinta de impozitare pe primul semestru. Da, s-a depăşit pentru că veniturile impozitate au fost mai mari, pe fondul inflaţiei. Deci nu în termeni reali, colectarea a fost mai mare, ci doar în termeni scriptici", a spus Dan Schwartz.

Nu în ultimul rând, reprezentantul RSM Romania a punctat că inflaţia este o formă ascunsă de impozitare: "Iar asta se vede cel mai mult acolo unde sistemul de impozitare este progresiv. Dacă un contribuabil este impozitat cu o anumită cotă de impunere pentru un venit de, să zicem de până la 1.000 de lei, iar dacă a trecut la 1.500 de lei, cota de impunere creşte automat, iar el va fi impozitat cu cota mărită şi pe prima mie de lei. Dar creşterea respectivă este generată de inflaţie, nu este o majorare generată de creşterea puterii de cumpărare (...) Statul colectează aceşti bani, fără să aibă însă un impact real asupra dezoltării şi creşterii economice, dar dă foarte bine din punct de vedere politic". (A.I. )

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. nu-i asa?

    e exact ca acum.... cand (avand in vedere cursul euro/ron si fundamentele sale) de fapt un leu de acum valoreaza cu 74 de bani in viitorul.... nu foarte indepartat!  

    pregatiti-va, la anul avem vijelie!  

    1. insa dupa eur/ron 6.15-6.26 (aproximativ Dec 2024 +/- 3-4 luni...nu pot fi mai exact de atat, sunt multi factori in joc) vom avea o apreciere absolut turbata si agresiva a leului ....

      deci... mare atentie daca va jucati de-a speculatorii :) .... purtati leul in inima!  

      Romani - aveti inima de leu! :))) (hahaha , ce-mi place asta!...umor de banca, ce vreti? ... :D )  

      Romanian leu? Golden gulden! (pentru cei care aveti cunostinte de Istoria Monedei.... fiecare sa inteleaga ce vrea si ce poate din ce am zis! ...muntii nostri aur poarta!.... ;) mai multe nu o sa zic .... ).  

      In loc sa scrii : "Romani - aveti inima de leu! "

      mai bine ai scrie de ce crezi tu ca leul se va aprecia fata de euro ?

      "aproximativ Dec 2024 +/- 3-4 luni ....vom avea o apreciere absolut turbata si agresiva a leului " 

      Ti-ai gasit pe cine sa intrebi.

      leul se poate aprecia relativ cu alte valute daca economia interna tine credit sus si somaj jos!!!

      daca somaj sus si credit poc = deflatie = devalorizare!! atentie deflatie active si inflatie nominala continua la discretionar si etc taxe utilitati!! 

      s c cret 

      si am omis plus intrati de capital extern cand somaj jos!!

      capital extern cand somaj sus duce la curs valutar intern fata de extern sus!  

      s c cret 

      migratii de capitaluri

      uite, si-a gasit la 1.3 cine sa comenteze

      da, s c cret , in principiu ai dreptate, sunt de acord cu indicatorii amintiti

      desigur, stii ca una sunt indicatorii (sau nivelele de atentie) si alta e realitatea care e nuantata

      dar in principiu ai dreptate. 

      Raportul Recent BIS zice ca: Franta, Danemarca, Republica Ceha si Suedia rsic iminent de criza bancara....

      Raportul mai zice ce la fiecare "Criza" 80% scapa si 20% pocnesc din jucatori pe piata (ultimul scapa turma... 

      Deci nu e rau ... cu "zeciuiala"... ce se dai ciclic in piata! 

      Din ultima "stire din franta" cu "a trecut vremea abundentei" tare am impresia ca urmeaza "fuga de capital" pana nu intra cineva rapid sa blocheze capitalul prin legiuitor. 

      Ce mi se pare mai interesant cum ciclurile astea de intrari si iesiri capital au mai fost repetate pe glob!!! 

      s c cret 

    Pe individul asta nu-l mai cred nici cand s-ar putea sa spuna adevarul. Nu-l pot uita cand se impotrivea cresterii salariilor, pe motiv ca intai trebuie sa crestem productivitatea. Asta cand productivitatea romanilor raportata la salarii era dubla fata de a nemtilor! Sa-ti fie rusine om batran!

    1. Corect.

      E un flecar platit bine, il ignor de mult timp. 

    Ce ex.de educație financiară pentru un copil ( poate fi și liceean) are domn Vasilescu cu hârtia de 5 lei în care valoarea nominală nu e cea reală! ? Domn Vasilescu știai cumva că în secunda aia au căzut turnurile gemene sau a izbucnit războiul mondial că numai atunci banul nominal nu e cel real!

    Hârtia de 5 lei e reală! Puteai să spui copilului altfel: băiete vezi hârtia asta,poți cumpăra cu ea 4 covrigi,acum un an puteai cumpăra 6 și dacă eu și Mugur mai stăm în fruntea instituției puțin timp vei cumpăra 2 covrigi! Dacă!?

    Ai înțeles asta-i inflație! 

    Domn Vasilescu, să vă mai ajut un pic : trebuia întrebat băiatul, tinere mă vezi și dacă el spunea că da îi explicați că nu sunteți cel real,că Vasilescu real " a fost inainte de a clipi iar acum el vede o proiecție de acum câteva fracțiuni de secundă!

    Sau la antici: nu te poți scalda de 2 ori în albia aceluiași râu !

    Credeți că ar fi înțeles? 

    banchere banchere nu te-ai prins ce zice mosul sau o dai pe ocolite?

    Are dreptate !!! 

    Se refera ca “valoare” in raport cu “activele” nu pasivele din piata!!! 

    Te ajut eu: 

    In anul 2010 Valoarea 1 leu cheltuit de mine a fost 16.000 mii euro atunci si vre”o 56.000 mii euro acum!!! 

    Cine e in domeniu stie clar la ce ma refer!!!  

    Te ajuta Domnul Ion Tiriac!! el se pricepe cu leii de 1 -10 lei sa ii faca din pix sute si milioane de euro!! 

    Nu tre sa ma crezi!!! 

    Asa cum am mai spus: Nu iti trebuie bani ca sa faci bani! Afirmatie adevarata!! 

    Sau iti trebuie bani ca sa faci bani!! - tot afirmatie adevarata penteu saraci si prosti!! educati financiar!! 

    Mai nou cica ciar bancile si govul se implica in educatia carnei de tun!! E groasa treaba! 

    s c cret  

    mosul are dreptate!! inflatie este importata!!!

    se vede cum au crescut parabolic rezerva valutara si simultan Murile lei in piata!!! rezerva a dat semne de plata externe ca sa mentina inca iluzia lei tare in raport cu somaj minim pe regiuni speculative financiar. 

    s c cret 

    Pentru Isarescu!!!:

    BIS - zice ca daca ai prea mult "zahar" prea mult "bine" sarit de pe trendul normal / natural este pasibil de o criza severa in urmatorii 3 ani!!!  

    Daca activele sar arcuite fata de trend urmeaza criza in 3 ani maxim!!! aia reala nu aia narativa!!! 

    Daca activele experimenteaza o alergatura fata de trednul istoric...urmeaza o forma de criza in urmatorii ani!!! deci am impresia ca urmeaza dupa "cumparari in panica" vanzari in panica!! 

    s c cret 

    Uraniu ... uraniu!!! tic tack

    s c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb