CONFERINŢA DREPTUL AFACERILOR PENTRU 2006 Valeriu Stoica: "Fondul Proprietatea - un risc birocratic şi economic"

Valentin Roman
Ziarul BURSA #Media-Advertising / 6 octombrie 2005

Fondul "Proprietatea", înfiinţat în baza Legii nr. 247/2005, aduce un risc birocratic şi economic inutil, apreciază Valeriu Stoica, profesor universitar şi fost lider al PNL, în cadrul lucrărilor conferinţei "Dreptul afacerilor pentru 2006". Totodată, domnia sa a adăugat că acest fond nu are un capital social bine definit.

Dezvoltînd acelaşi subiect, domnul Gheorghe Piperea, lector universitar la Facultatea de Drept din Bucureşti, a apreciat că mecanismul acordării des-păgubirilor prevăzut de Legea nr.247/2005 este eronat, deşi "ideea de a acorda despăgubiri care să fie mobilizate pe piaţă de capital este interesantă". Caracterul eronat constă în faptul că foştilor proprietari ai bunurilor naţionalizate li se oferă un risc, în locul unei compensări reale a prejudiciului suferit prin imposibilitatea restituirii în natură. Pe de altă parte, înfiinţarea "Fondului Proprietatea" încalcă principiul garantării proprietăţii şi principiul libertăţii de asociere. Legea nr. 247/2005 a stabilit înfiinţarea "Fondului Proprietatea", pentru a asigura resursele financiare necesare acordării des-păgubirilor aferente imobilelor preluate în mod abuziv. Acest fond este un organism de plasament colectiv în valori mobiliare, organizat sub formă de societate de investiţii financiare. Pe de altă parte, calitatea de acţionar într-o societate comercială presupune asocierea la risc cu ceilalţi acţionari. Aşadar, riscul unei investiţii în acţiuni cotate, aşa cum sînt viitoarele acţiuni ale Fondului "Proprietatea", este şi mai pregnant, avînd în vedere volatilitatea acestor instrumente financiare, în condiţiile în care capitalul social este greu de constituit în acest moment. Gheorghe Piperea a mai adaugat că, deşi Fondul există încă de la intrarea în vigoare a legii, paradoxal, acesta nu funcţionează, nu are portofoliu şi nu este cotat la bursă, iar situaţia nu pare să se rezolve într-un timp bine determinat. Domnia sa a propus, pentru problema despăgubirilor cuvenite foştilor proprietari de imobile în natură care nu beneficiază de restituire, soluţia emiterii de obligaţiuni de stat, scadente în 7-10 ani şi cotate la bursă. Gheorghe Piperea consideră că această soluţie ar fi permis statului să rezolve echitabil şi relativ ieftin problema imobilelor naţionalizate.

Sub egida Baroului Bucureşti, CCIR şi AOAR, ziarul "Bursa" a organizat ieri, în colaborare cu SCA "Piperea & Asociaţii", o conferinţă cu tema "Dreptul Afacerilor pentru 2006". La dezbateri au participat Victor Babiuc, preşedintele Camerei de Comerţ a României, Cristian Iordănescu, decanul Baroului Bucureşti, Ion Turcu, profesor universitar doctor, Stanciu D. Cărpenaru, profesor universitar, Valeriu Stoica, profesor universitar, Gheorghe Piperea, lector universitar, Călin Zamfirescu, preşedintele Uniunii Barourilor din ţara noastră, Arin Stănescu, preşedintele UNPRL şi Flavius Baiaş, lector universitar. Printre subiectele abordate de vorbitori s-au aflat problema procedurii insolvenţei comerciale (vezi articolul "Perspectivele de modificare a legislaţiei falimentului", din pag. 10), Fondul Proprietatea, reforma şi strategia fiscală, precum şi conflictele de afaceri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb