Asigurarea unei energii sigure, accesibile şi curate devine unul dintre cele mai importante obiective în perspectiva următorilor ani, iar pentru acest lucru este nevoie de investiţii, a precizat Pavel-Casian Niţulescu, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Energiei.
Pavel Niţulescu a arătat: "Având în vedere schimbările profunde care se petrec la nivel global şi european este necesară implementarea strategiilor care ne direcţionează eforturile pentru atingerea principalelor obiective sectoriale, printr-o structurare strategică a investiţiilor prioritare. Ministerul Energiei a alocat 86% din bugetul propriu strict pentru investiţii, prin cele două instrumente de finanţare - Fondul de Modernizare şi PNRR -, în cuantum de aproximativ 13,5 miliarde lei. Acţiunile noastre concrete vizează dezvoltarea sectorului energetic, modernizarea lui şi creşterea rezilienţei. Credem în dezvoltarea acestui sector care este prioritar pentru asigurarea competitivităţii economice şi la fel de important pentru asigurarea bunăstării cetăţenilor. Demersurile viitoare se vor îndrepta către atragerea investiţiilor în sectorul energetic şi de elaborarea unor reglementări strategice care să faciliteze acest lucru pentru a crea un climat investiţional prielnic pentru toţi partenerii noştri externi".
Reprezentantul Ministerului Energiei a oferit şi câteva exemple de investiţii cum ar fi modernizarea Centralei de la Mintia, "care se va concretiza cu o formă parţială de livrare de energie în bandă, centrală care va fi cea mai mare capacitate de producţie a energiei pe gaze din Europa".
Pavel Niţulescu a adăugat: "Alte exemple sunt centrala de cogenerare de la Năvodari, care va fi finalizată în anul acesta, centrala de la Iernut, precum şi alte investiţii mai mici cum sunt CET-urile. Măsurile de investiţii sunt sigure, din punctul de vedere al Ministerului Energiei. De exemplu, pentru noile capacităţi de producţie a energiei, cu sau fără stocare, avem pe măsura 1, din cele peste 590 milioane euro, 457 milioane euro alocate pentru 290 proiecte pentru care s-a semnat finanţarea. Aceste proiecte vor fi implementate şi plătite începând cu anul curent, 2025. În ceea ce priveşte măsura 3- privind dezvoltarea capacităţilor de producţie combinată, energie termică şi energie electrică, acele CHP-uri pe gaz flexibile şi de înaltă eficienţă, avem patru contracte semnate şi vor începe plăţile pentru care există o alocare de 388 milioane euro. O altă măsură de investiţii - 5- priveşte partea de eficienţă energetică şi sprijină investiţiile în modernizarea şi monitorizarea corectă a consumului de energie la nivelul operatorilor economici în vederea eficientizării consumului. Aici sumele alocate se ridică la 46 milioane euro pentru 48 de contracte".
Opinia Cititorului