Tensiunile geopolitice şi macroeconomice internaţionale, altături de situaţia politică şi economică din ţara noastră, aduc multă incertitudine pentru investitori, companii şi alţi actori ai pieţelor de capital, însă, în acelaşi timp, există şi oportunităţi, conform opiniilor exprimate ieri în cadrul conferinţei "Forumul Investitorilor - Provocările şi Oportunităţile Anului 2025", organizată de ziarul BURSA.
Radu Hanga, Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, consideră că peisajul global va deveni tot mai fragmentat, astfel încât ţara noastră va depinde mai mult de capitalul local. "Aspectul pozitiv al unei lumi mai fragmentate este că, probabil, vizibilitatea şi importanţa companiilor locale va creşte, iar noi ca bursă dorim să ne poziţionăm drept platformă care susţine dezvoltarea companiilor locale", a spus reprezentantul BVB.
Cosmin Păunescu, Şef Serviciu Supraveghere Prudenţială în cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară, a subliniat că numărul investitorilor de la BVB s-a triplat în ultimii trei ani, printre factori fiind lansarea titlurilor de stat Fidelis. De asemenea, există o creştere importantă a numărului de investitori în fonduri mutuale. "Importanţa pieţelor de capital este în sfârşit văzută şi la nivelul Comisiei Europene ca o prioritate a noului mandat. Avem cifrele care au rămas cam la fel de zeci de ani: 30% finanţare a economiei europene prin piaţa de capital, 60% în SUA", a punctat Păunescu.
Ştefan Nanu, Directorul General al Direcţiei Generale Trezorerie şi Datorie Publică, a subliniat că cele mai multe titluri de stat pe termen scurt sunt achiziţionate de către investitorii de retail. "Avem emisiunile Tezaur şi Fidelis. Observăm nu doar că oamenii reinvestesc, ci şi că expunerea retailului pe stat creşte. La momentul actual, expunerea populaţiei pe titlurile de stat este undeva la 60 de miliarde de lei. Creşte cu 15-16 miliarde de lei pe an. Ceea ce am văzut în primele două luni din acest an este ceva unic", a afirmat Ştefan Nanu.
Mihai Precup, Secretar de Stat la Cancelaria Primului Ministru, preconizează o creştere semnificativă a Produsului Intern Brut anul viitor, în condiţiile creşterii puterii de cumpărare. De asemenea, oficialul a subliniat că există premise ca ţara noastră să acceadă la OECD în 2026.
Totodată, Corina Creţu, Preşedintele Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice, consideră că, pentru a reuşi să accedem la OCDE, trebuie să performăm în domenii economice precum administraţia publică, fiscalitatea şi digitalizarea.
Gabriel Ţecheră, Directorul de Guvernanţă Corporativă şi Relaţii Investitori din cadrul Transport Trade Services, crede că, după listarea Hidroelectrica, statul putea să listeze alte pachete de acţiuni, de pildă la aeroporturile naţionale. "Statul ar avea ce să pună pe piaţă", a afirmat reprezentantul TTS.
Bogdan - Liviu Florea, CEO şi fondator Connections Consult, consideră că dezvoltarea unui fond suveran de investiţii poate duce, pe termen lung, la creşterea numărului de emitenţi şi implicit a lichidităţii pieţei, precum şi la consolidarea industriei tehnologiei informaţiei ţara noastră.
Pavel-Casian Niţulescu, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Energiei, spune că asigurarea unor surse de energie sigure, accesibile şi curate este unul dintre cele mai importante obiective în perspectiva următorilor ani, iar pentru acest lucru este nevoie de investiţii. "Credem în dezvoltarea acestui sector care este prioritar pentru asigurarea competitivităţii economice şi la fel de important pentru asigurarea bunăstării cetăţenilor. Demersurile viitoare se vor îndrepta către atragerea investiţiilor în sectorul energetic şi de elaborare a unor reglementări strategice care să faciliteze acest lucru, pentru a crea un climat investiţional prielnic pentru toţi partenerii noştri externi", a spus Secretar de Stat în cadrul Ministerului Energiei.
Răzvan Topa, Senior Strategist & Partnership Manager XTB România, afirmă că în plan internaţional acţiunile pieţelor europene sunt mai ieftine în comparaţie cu cele din Statele Unite." Aş spune că putem privi economia SUA şi multe dintre marile companii de acolo, precum cele din sectorul energetic sau alimentar, ca fiind mai degrabă defensive, în vreme ce, pentru Europa, ne putem orienta cu precădere către sectorul apărării", a punctat Răzvan Topa.
Opinia Cititorului