Bursa reprezintă o platformă care, pe lângă finanţare, oferă vizibilitate, astfel încât pentru o companie este important să se listeze pe o piaţă relevantă pentru business-ul său, a spus Radu Hanga, Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Domnia sa a afirmat: "Cred că evoluţia pieţei de capital în 2025 va fi caracterizată de volatilitate. De asemenea, cred că va continua trendul pe care-l vedem în ultimii ani, adică un focus tot mai mare pe piaţa locală. De altfel, unul dintre cele mai bune lucruri pe care-l vedem în ultimii ani este creşterea contribuţiei investitorilor de retail la bursă".
Radu Hanga a adăugat: "Consider că lumea care se profilează va fi tot mai puţin globală, trend pe care deja îl vedem de ceva vreme. O lume în care lanţurile de aprovizionare sunt rupte, ceea ce probabil va fi caracteristic şi pentru circulaţia fluxurilor de capital. Probabil capitalul nu se va mai mişca la fel de liber precum am fost obişnuiţi, ceea ce înseamnă că dependenţa de capitalul local va creşte şi vom depinde mult mai mult de piaţa locală. Aspectul pozitiv al unei lumi mai fragmentate este că, probabil, vizibilitatea şi importanţa companiilor locale va creşte, iar noi ca bursă dorim să ne poziţionăm drept platformă care susţine dezvoltarea companiilor locale".
Preşedinele BVB a sublinat că, piaţa pe care se listează o companie începe să devină mai importantă decât capitalul la care ar avea acces pe o altă piaţă.
"Dincolo de o platformă care facilitează accesul la capital, cred că bursa este o scenă ce asigură vizibilitate companiilor. Se discută despre listările duale şi despre faptul că o piaţă mult mai mare, precum Londra, oferă acces companiilor la mult mai mult capital. Dar, dacă privim bursa drept o platformă care asigură şi vizibilitate, atunci, pe lângă capital, pentru o companie este important să se listeze pe o piaţă relevantă pentru business-ul său. Să se facă vizibilă pe o piaţă în care este cunoscută sau vrea să fie cunoscută. În aceste condiţii, localizarea începe să conteze mult mai mult decât faptul că bazinul de capital este probabil mai mare pe o altă piaţă", a spus reprezentantul BVB.
Pentru acest an, Radu Hanga se aşteaptă ca numărul investitorilor din piaţa noastră să îşi continue creşterea din ultima perioadă, respectiv cu circa 10.000 - 15.000 de conturi noi deschise în fiecare trimestru.
"În ceea ce priveşte listările, cred că avem în faţă o perioadă foarte interesantă. Suntem la 35 de ani de la schimbarea regimului în România şi intrarea în lumea economiei de piaţă. Cele mai mari companii din ţara noastră au deja o istorie de 20-30 de ani, fiind înfiinţate de persoane care, pe atunci, aveau 30-40 de ani. Ne apropiem de momentul primei succesiuni la nivelul afacerilor de familie, ceea ce, din experienţa altor ţări, ştim că este o experienţă provocatoare. În general, la nivel global, cam o treime dintre companii reuşesc să facă tranziţia către a doua generaţie, iar bursa poate juca un rol extrem de important în acest sens. Mai ales într-o lume în care probabil fuziunile şi achiziţii transfrontaliere se vor diminua, ceea ce înseamnă că posibilitatea de a vinde firma către un jucător global va fi mai redusă decât în urmă cu câţiva ani. Cred că suntem într-o perioadă în care antreprenorii locali vor căuta soluţii pentru a-şi dezvolta afacerile. Iar dacă poziţionăm bursa corect, la intersecţia celor două motivaţii - una legată de accesul la finanţare şi cealaltă legată de plusul de vizibilitate pe care îl oferă - cred că puteam să aducem cel puţin o parte din aceste companii locale către bursă", a afirmat Radu Hanga.
Opinia Cititorului