Deşi discuţiile privind Uniunea Pieţelor de Capital trenează la nivel european, fiind similare cu cele care se derulau în urmă cu 15 ani, întârirea pieţelor de capital va fi văzută ca o oportunitate de către toată lumea, susţine Cosmin Păunescu, Şef Serviciu Supraveghere Prudenţială în cadrul Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (ASF).
Cosmin Păunescu a spus: "Sperăm totodată să se înţeleagă că o piaţă de capital europeană puternică nu înseamnă doar standardizare, nu înseamnă doar mai multe instituţii unice la nivel european, poate înseamnă multe riscuri cu mai puţine contrapărţi centrale, ci înseamnă şi o piaţă de capital naţională puternică. Trebuie să înţelegem că pieţele naţionale trebuie dezvoltate în egală măsură şi să găsim un mix de politici la nivel naţional. Am avut un prim pas cu impozitarea. Avem titlurile de stat Fidelis care din fericire aduc 20% de investitori către Bursă, numărul investitorilor s-a triplat în ultimii trei ani. 30% reprezintă creşterea pe numărul de investitori de fonduri. Sunt toate premisele pentru ca lumea să vadă în piaţa de capital o oportunitate".
Reprezentantul ASF s-a referit şi la necesitate reducerii birocraţiei în domeniul pieţei de capital.
Cosmin Păunescu a precizat: "Pe cadrul legislativ, în ultimii 15 ani am avut o efervescenţă mult prea mare faţă de Europa. Am ajuns de la principii generale la nivelul directivelor până la norme de funcţionare la nivel de procedură a entităţilor dată prin regulamente delegate europene şi asta nu este tocmai normal. Nu este normal nici pentru că nu asigură o proporţionalitate corectă între statele dezvoltate şi ţări ca ale noastre, care au avut totuşi o pauză de 50 de ani pe bursă şi nu poţi să le aduci la acelaşi nivel în câţiva ani fără să le laşi în creştere. Sper ca debirocratizarea să fie pusă în practică pentru că se pare că acest proces impietează creşterea pieţei de capital".
ASF şi-a dezvoltat mecanismele de supraveghere a pieţei de capital şi nu au mai fost înregistrate defaulturi, a mai spus şeful Serviciului Supraveghere Prudenţială.
Cosmin Păunescu a arătat: "Prioritar pentru noi este asigurarea stabilităţii financiare a intermediarilor pentru că oamenii trebuie să ştie că intermediarii locali sunt bine capitalizaţi, oamenii trebuie să ştie că îşi vor primi înapoi instrumentele sau banii dacă le încredinţează. Noi suntem conştienţi de răspunderea care ne revine. Eu şi colegii mei încercăm să prevenim, să nu se ajungă la default, încercăm să nu ajungem la măsuri vizibile pentru că acestea înseamnă că ele sunt deja post-factum. Am intervenit ori de câte ori trebuia capitalizat un intermediar înainte să fie nevoie de astfel de situaţii. Nu am mai avut default-uri".
Reprezentantul ASF a arătat că, deşi acum se vorbeşte despre volatilitate, de tensiuni geopolitice, de incertitudine economică, până la urmă este o perioadă normală de piaţă, o perioadă în care apar multe oportunităţi pentru investitori.
Cosmin Păunescu a concluzionat: "Din nefericire, vorbind despre bursă, în aceste situaţii în care lucrurile sunt incerte, e oarecum spectaculos să vezi indicii roşii pentru a face o ştire pentru presa mainstream. Importanţa pieţelor de capital este în sfârşit văzută şi la nivelul Comisiei Europene ca o prioritate a noului mandat. Avem cifrele care au rămas cam la fel de zeci de ani: 30% finanţare a economiei europene prin piaţa de capital, 60% în SUA. Aţi văzut decalajele de dezvoltare. Poate că există o corelaţie cu finanţarea respectivă, chiar dacă nu o putem demonstra ştiinţific. Fără doar şi poate piaţa de capital reprezinta sursa de finanţare pentru economia locală, o sursă de finanţare facilă pentru companiile aflate la început de drum, o finanţare mai puţin birocratică decât cea bancară atunci când mecanismele sunt bine stabilite şi trebuie să profităm de ea".
Opinia Cititorului