2025 este un an plin de provocări, dar şi de optimism şi stabilitate, este de părere Mihai Precup, Secretar de Stat la Cancelaria Primului Ministru. Acesta subliniază că, pentru 2026, se preconizează o creştere dublă a Produsului Intern Brut (PIB), faţă de cel din anul 2018, în condiţiile unei evoluţii pozitive a salariului mediu, care a condus la o creştere fulminantă a puterii de cumpărare.
Oficialul a reiterat ideea că sunt premize ca, anul viitor, să aderăm la OCDE: "Suntem parte din NATO, suntem parte din UE, peste 70% din produsele exportate merg în Uniunea Europeană. Faptul că am stat la masă cu cele mai bogate ţări din UE a fost un factor pozitiv pentru România, iar Guvernul îşi doreşte să continue pe acest drum. Ne dorim să stăm la masă cu cele mai puternice ţări din lume. Aderarea la OCDE este prioritatea zero atât a Guvernului României, cât şi a României în general, pe partea de politică externă. Mi-e foarte greu să cred că o ţară care va fi parte din OCDE va avea provocări pe partea de rating".
Printre altele, Mihai Precup a menţionat că anul acesta va fi unul greu, în sensul că va trebui să închidem mai multe capitole de negociere: "Aderarea la OCDE presupune alinierea cu cele mai bune practice - ar trebui să avem cele mai bune practici pe partea de guvernanţă corporativă, pe piaţa de capital, pe fiscalitate, în ceea ce priveşte măsurile anticorupţie. Iar aceasta se face în fiecare an - se face o evaluare a tuturor acestor practici. Există comitete din care fac parte toate ţările membre OCDE şi România este evaluată în cadrul acelor comitete".
România a primit încă de anii trecuţi recomandările aferente, iar acum acestea sunt în curs de implementare, a conchis oficialul: "Anul acesta ar trebui să avem comitetele finale cam pentru toate elementele care au rămas în discuţie pentru aderarea la OCDE. Iar dacă anul acesta închidem comitetele, atunci 2026 ar putea fi un termen realist să accedem, aşa cum a anunţat premierul".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.02.2025, 02:21)
asta-i mostra perfecta de habarnism, adica fiind membrii oecd ne scuteste de probleme de rating?