Conferinţa OFA Ugir: Doar 11% dintre membrii consiliilor de conducere ale marilor companii din România sunt femei

A.F.
Miscellanea / 8 noiembrie 2023

Conferinţa OFA Ugir: Doar 11% dintre membrii consiliilor de conducere ale marilor companii din România sunt femei

Doar 11% dintre membrii consiliilor de conducere ale marilor companii din România sunt femei, faţă de 25,3%, media europeană. Şi ȋn politica autohtonă femeile sunt mai slab reprezentate. La nivelul Parlamentului României, reprezentarea feminină este de doar 18%, în timp ce media UE este de 29,3%, arată cel mai recent raport al Comisiei Europene privind egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi, conform unui comunicat remis redacţiei.

Conform comunicatului, în acest context, Conferinţa Internaţională OFA Ugir a reunit personalităţi din mediul politic, academic, societatea civilă şi antreprenori care au analizat rolul femeilor ȋn dezvoltarea României şi au venit cu propuneri pentru o mai bună reprezentare a acestora ȋn societate, economie şi politică. Adoptarea cotelor de gen a fost una dintre soluţiile susţinute de participanţii la eveniment.

"Prin această conferinţă internaţională dorim să subliniem importanţa crucială a implicării active şi echilibrate a femeilor, în toate sectoarele sociale şi economice. Este imperativ să creăm condiţii favorabile pentru ca femeile să îşi asume roluri de lider şi să contribuie la dezvoltarea durabilă a ţării noastre. De asemenea, trebuie să cultivăm un mediu în care diversitatea şi incluziunea sunt nu doar încurajate, ci şi celebrate. Această conferinţă reprezintă un pas important în direcţia corectă, iar noi, ca organizaţie, ne angajăm să susţinem şi să promovăm rolul esenţial al femeilor în societatea românească şi dincolo de ea. Vrem să creăm un spaţiu de dialog constructiv şi colaborare, unde femeile pot împărtăşi experienţele şi învăţăturile lor, contribuind astfel la formarea unei viziuni comune pentru un viitor mai prosper şi egalitar. Acest eveniment este o ocazie de a recunoaşte şi valorifica potenţialul imens al femeilor, consolidând astfel fundaţia pentru inovaţie, creativitate şi progres în societatea noastră", spune Mirabela Miron, preşedinta OFA UGIR.

,,Parlamentul European a adoptat şi are ȋn lucru multiple proiecte legislative care promovează femeile. Prin directiva "Femei în consiliile directoare", insistăm pentru adoptarea proiectului plată egală pentru muncă egală ȋntre femei şi bărbaţi şi pentru transparentizarea salariilor din companii. Bineȋnţeles, schimbările de legislaţie sunt importante ȋn ȋncurajarea femeilor de a se implica ȋn economie şi politică, ȋnsă o societate modernă şi incluzivă trebuie să accepte nu doar că femeile pot conduce, dar şi că ele ar trebui să conducă. Mă bucur să văd această dezbatere şi sper că, anul viitor, ȋn iunie, româncele nu doar vor ieşi să voteze, ci şi că vor fi multe candidate ȋn alegerile europarlamentare", a transmis Roberta Metsola, Preşedinta Parlamentului European, ȋntr-un mesaj video ȋnregistrat special pentru această conferinţă.

Directiva Parlamentului European "Femei în consiliile directoare" introduce proceduri transparente de recrutare în companii, astfel încât cel puţin 40% dintre posturile de conducere neexecutive sau 33% din toate posturile de director să fie ocupate de femei.

,,Salariul egal pentru aceeaşi muncă ar trebui să fie norma şi să fie de la sine înţeles. Dar încă sunt multe de făcut. Mai ales în ceea ce priveşte poziţiile de conducere ocupate de femei în afaceri, ştiinţă, cercetare şi politică. În România, de exemplu, mai puţin de 1 din 5 membri ai Parlamentului sunt femei, în ciuda faptului că reprezintă peste 50% din populaţie. (...) Experienţa mi-a demonstrat că egalitatea de gen nu apare de la sine. Pentru fiecare pas trebuie să luptăm pentru că ce am câştigat poate fi uşor pierdut. Adevărata egalitate necesită atenţie şi angajament în fiecare zi. Putem modela cursul istoriei, inclusiv prin legi şi prin investiţii publice. Acesta este motivul pentru care Europa investeşte în îngrijirea copiilor. Nimeni nu ar trebui să aleagă între a fi părinte şi a urma o carieră. În loc să fie privit ca un obstacol pentru muncă sau pentru poziţiile de conducere, statutul de părinte ar trebui să fie considerat o calificare! (...) Ponderea femeilor în consiliile de administraţie ale companiilor a atins un nivel record de 33%. Acesta este un prim succes important. Cred că societăţile în care femeile deţin poziţii de conducere în condiţii egale nu sunt doar societăţi mai corecte, ci şi mai bune, mai prospere, cu mai mult potenţial şi echilibru între generaţii. Este important să construim reţele şi alianţe între noi şi să ne susţinem reciproc, la fel cum o fac bărbaţii. De aceea, un eveniment ca cel organizat de voi este atât de important. ", a transmis Ursula von der Leyen, Preşedinta Comisiei Europene.

,,Societatea actuală este construită ȋncă ȋn jurul bărbaţilor, ca normă, nicio ţară nu a atins nivelul parităţii ȋntre sexe. Femeile din toată lumea se confruntă cu inegalităţi care le ȋmpiedică să ȋşi ducă viaţa. Pandemia a adus la suprafaţă disparităţi precum salarii mai mici pentru femei, participare mai mare la economia informală, ȋngrijirea copiilor şi activităţile casnice neremunerate. Acesta au făcut ca femeile să fie mai vulnerabile la impactul economic al pandemiei. De asemenea, acea perioadă a dus la escaladarea violenţei ȋn familie. Egalitatea de şanse aduce beneficii nu doar femeilor, ci societăţii, ȋn ansamblu. Implicarea femeilor poate promova o tranziţie mai sănătoasă, paşnică, prosperă şi justă a societăţilor democratice. Responsabilitatea este a noastră, a tuturor. Felicitari OFA Ugir pentru determinare şi curaj", a declarat E.S. Iulia Ramona Chiriac, Şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

"Conferinţa dedicată rolului femeilor ȋn dezvoltarea României ȋşi propune să devină o platformă activă de dezbateri reale cu privire la importanţa şi nivelul de implicare al femeilor ȋn toate domeniile de activitate din ţara noastră. Obiectivele sunt identificarea de soluţii specifice şi formularea de propuneri concrete ȋn vederea adoptării şi implementării, de către factorii de decizie, a măsurilor necesare pentru reducerea decalajului existent ȋntre femei şi bărbaţi la nivel social, economic sau politic. Faţă de 2020, scorul României în domeniul puterii a scăzut, ducând ţara noastră pe locul 23. Inegalităţile de gen s-au accentuat în subdomeniile de luare a deciziilor politice şi economice, în care ocupăm locul 26, respectiv 27, conform Institutului European pentru Egalitate de Gen. Avem nevoie de mai multe femei ȋn funcţii de conducere, ȋn mediul politic şi ȋn toate sectoarele de activitate, iar creşterea nivelului de implicare al femeilor ȋn toate domeniile reprezintă şansa României de a atinge nivelul de dezvoltare şi civilizaţie pe care ni-l dorim pentru generaţiile viitoare." a punctat Mioara Iofciulescu, vicepreşedintă OFA UGIR.

Ȋn 2023, a fost publicat indexul egalităţii de gen, în baza datelor din 2022 şi 2021. Ţara noastră se află pe ultimul loc ȋn UE, cu 56,1 de puncte, din 100, cu 14 puncte ȋn urma mediei europene.

,,Avem mai multe proiecte ȋn derulare pe domeniul egalităţii de gen, finanţate de Comisia Europeană. ANES va elabora prima strategie naţională pentru ȋmputernicirea economică şi politică a femeilor şi bugetarea de gen, alături de un plan de măsuri ţintite. Cea mai gravă formă de ȋncălcare a drepturilor femeilor este violenţa domestică. 43.000 de fapte penale sesizate au fost ȋnregistrate, la nivel naţional, ȋn primele nouă luni ale anului. Pentru a combate acest fenomen, am construit prima reţea inovativă integrată de locuinţe protejate, pentru victimele violenţei ȋn familie. Ȋn fiecare judeţ din România, acestea pot beneficia de găzduire, un an, cu posibilitatea de prelungire, alături de copii. Centrele oferă servicii complementare, precum terapie şi consiliere vocaţională pentru integrarea socio-profesională. Violenţa domestică are opt forme, iar cea economică le determină pe femei să rămână captive ȋntr-un mediu abuziv", a completat Luminiţa Popescu Secretar de Stat, Şefa Agenţiei Naţionale pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi.

Potrivit unui studiu publicat de The Peterson Institute for International Economics, companiile cu un număr mai mare de femei în poziţii de conducere au tendinţa de a înregistra performanţe financiare mai bune.

,,Rezultatele pe cifre arată că acele companii conduse de doamne sunt mai performante decât cele conduse de bărbaţi. Vă dau exemplul companiilor de stat care ne arată faptul că acolo unde avem doamne la conducere, rezultatele financiare sunt mai bune. Cred că parte din succesul programului StartUp Nation se datorează, de asemenea, faptului că peste jumătate dintre antreprenorii care au aplicat sunt femei. Indicatorii la cinci ani de zile de la prima ediţie a programului sunt fantastici - 91,3% dintre start-up uri au rezistat", a completat Radu Ştefan Oprea, Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului.

La eveniment au mai participat E.S. Dna. Therese Hyden, Ambasadoarea Suediei în România, Ramona Strugariu - europarlamentar, Roxana Mînzatu - secretar de stat în Guvernul României, Biro Rozalia Ibolya - deputată UDMR, Oana Ţoiu - deputată USR şi Violeta Alexandru - deputată Forţa Dreptei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb