CONFERINŢA "PIAŢA FINANCIAR-BANCARĂ" Adina Călin, CEC Bank: "Ne menţinem strategia pe economisire"

A.V.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 29 iunie 2023

Adina Călin, CEC Bank: "Ne menţinem strategia pe economisire"

"În 2022 am avut o creştere a economisirii de circa 25%"

Din 2020 până în prezent, CEC Bank a înregistrat creşteri mai mari decât piaţa pe segmentul economisirii din partea clienţilor, spune Adina Călin, director Produse şi Servicii Bancare în cadrul CEC Bank, menţionând: "În 2022 am fost primii care am crescut dobânzile la depozite, iar de-a lungul anului le-am majorat de şase ori. La finele lui 2022 am avut o creştere a economisirii de circa 25%, iar tendinţa pe acest segment se menţine. Aceeaşi strategie ne-o păstrăm şi pentru 2023, astfel că în prima jumătate a anului nu am scăzut dobânda pentru zona de retail. În iunie am avut o mică ajustare pentru că dobânzile sunt în scădere pe piaţă, ceea ce este îmbucurător pentru zona de credite, dar dincolo de această mică diminuare, am operat o reducere şi în zona ratei fixe pe care o oferim la creditul ipotecar".

Oficialul CEC Bank subliniază că, încă de când au început să crească dobânzile, instituţia pe care o reprezintă nu a modificat marjele pe care le aplică, iar toate majorările de dobândă au venit din creşterea indicilor de piaţă.

"Observăm o scădere a creditării ipotecare"

Adina Călin aduce în atenţie faptul că, anul acesta, scade creditarea ipotecară, precizâd: "Din punctul de vedere al creditării pe anul 2023, suntem în trendul pieţei şi observăm o scădere a creditării ipotecare, dar, pe de altă parte, la nivelul portofoliului nostru vedem o oarecare creştere pe zona de consum şi a cardurilor de credit. Ţinând însă cont că dobânzile sunt destul de ridicate, nu vrem să mergem agresiv către clienţii din zona de retail pentru a creşte creditarea, întrucât suntem conştienţi că dobânzile sunt mari. Anul acesta ne concentrăm pe zona de creditare a companiilor".

Adina Călin anticipează că dobânzile vor scădea în viitor, spunând: "Vedem că inflaţia este în scădere, ceea ce va duce şi la o scădere a dobânzilor. Ne aşteptăm ca din trimestrul al treilea să vedem o inflaţie de o cifră, iar la o scădere efectivă a dobânzilor în zona creditelor ne aşteptăm undeva în 2024".

"Clientul - mai atent la accesarea capitalului decât la modul de rambursare"

Modul de rambursare a împrumuturilor pe care îl poate alege un client, respectiv ratele descrescătoare sau cele egale, vine cu avantaje şi dezavantaje, spune Adina Călin, precizând: "La ratele descrescătoare, principalul avantaj este acela că se plăteşte o dobândă totală mai mică, iar perioada de rambursare poate fi mai scurtă. În cazul ratelor egale, perioada de rambursare poate fi mai lungă, dobânda totală este ceva mai mare, dar capitalul pe care un client poate să-l acceseze este la fel, mai mare, ceea ce reprezintă un avantaj".

În acest context, oficialul CEC Bank menţionează că, în practică, "atunci când un client vine la bancă, respectiv când doreşte să îşi cumpere o casă, o maşină sau orice altceva, principala lui dorinţă este să acceseze acel capital de care are nevoie ca să-şi achite bunul, iar abia ulterior începe să se gândească la cât are de rambursat. Dacă ar fi să aleagă între cele două variante, de cele mai multe ori clientul optează pentru suma mai mare pe care a luat-o drept credit ca să poată să îşi achite bunul. Niciuna dintre variante de rambursare nu este greşită".

Adina Călin mai spune că CEC Bank le oferă clienţilor posibilitatea să treacă, în orice moment, de la rate descrescătoare la rate egale sau invers, atunci când venitul le permite.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb