CONFERINŢA "PIAŢA FINANCIAR-BANCARĂ" Anca Dragu, BNM: "Cadrul macroeconomic şi politicile Republicii Moldova susţin mediul privat"

A.V.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 23 mai 2024

Anca Dragu, BNM: "Cadrul macroeconomic şi politicile Republicii Moldova susţin mediul privat"

"Piaţa de capital nu oferă suficiente oportunităţi de finanţare"

În prezent observăm mai mult interes pentru investiţiile în Republica Moldova, spune Anca Dragu, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), menţionând: "În special, văd interes din partea companiilor din România, fie că sunt firme româneşti, fie societăţi cu capital din Uniunea Europeană, dar care se uită cu mai mult interes să treacă Prutul şi să-şi extindă operaţiunile în Republica Moldova. Noi avem o strategie prin care dorim să se vadă un rating mai bun de ţară pentru Moldova. Desigur, un rating mare atrage şi nevoia unor randamente mai ridicate, pentru că vorbim de apetitul pentru risc pe care îl au investitorii".

Doamna Dragu continuă: "Aş putea spune că economia Republicii Moldova arată bine în acest moment. Indicatorii macroeconomici sunt pe o traiectorie pozitivă. În primul rând, rata inflaţiei, variabila care este mai mult «în curtea BNM», a fost de 3,51% în luna aprilie, ceea ce ne-a permis să reducem dobânda de politică monetară până la 3,6% în şedinţa din 7 mai. Deci, cu o rată a dobânzii de 3,6%, cu o inflaţie la nivel scăzut, avem elemente care dau încredere şi ceva perspective bune şi stabilitate unor investiţii în Republica Moldova. Am mai redus şi rezervele minime obligatorii, acestea fiind la un nivel foarte ridicat, pentru că piaţa financiară este extrem de îngustă, avem lichiditate în exces - dar pe termen foarte scurt, şi tocmai de aceea ne uităm la posibilităţi de extindere a maturităţilor şi de a forma o curbă a randamentelor care să ne ajute în toate procesele de finanţare, atât pe plan intern, cât şi extern. Deci, cadrul macroeconomic din Republica Moldova este unul prietenos cu investiţiile, zone multe din economie sunt extrem de prietenoase cu investitorii, precum segmentul IT. Republica Moldova este o ţară cu administraţie digitală. Spre exemplu, eu, la Banca Naţională a Moldovei, nu semnez nimic pe hârtie, totul vine electronic, printr-un sistem dezvoltat de IT-ştii băncii cu vreo zece ani în urmă. Acum suntem în faza în care îmbunătăţim acest produs intern. Aşadar, posibilităţi de investiţii sunt în multe domenii - IT, servicii şi producţie, iar cadrul macroeconomic şi politicile generale ale statului sunt pro-investiţii şi susţin mediul privat".

"Toate componentele pieţei financiare din Republica Moldova au nevoie de dezvoltare"

Toate componentele pieţei financiare din Republica Moldova au nevoie de dezvoltare, de impulsionare, susţine Anca Dragu, menţionând: "Piaţa de capital, de asemenea, este la un nivel relativ incipient, nu oferă suficiente oportunităţi de finanţare şi nu este o alternativă la finanţarea bancară. Creditul către sectorul privat, raportat la PIB, este de numai 22%, media europeană fiind undeva la 87%, iar în state cu care ne putem compara, din Balcanii de Vest - Georgia, Armenia, aceste cifre sunt pe la 50-60%. Deci, avem foarte mult de recuperat şi avem nevoie de componentele pieţei financiare. Tocmai de aceea suntem în discuţii şi cu Bursa de Valori Bucureşti, pentru a întări piaţa de capital de la Chişinău".

Oficialul BNM mai spune: "Soluţia listărilor la Bucureşti sau a listărilor duale este binevenită, întrucât poate «să ardă» nişte etape. Noi susţinem această idee de a avea listări din Republica Moldova la Bucureşti. Deja avem câteva cazuri de succes. Chiar săptămâna trecută am avut un caz al unei companii care are 30% din operaţiuni în Moldova şi a fost un succes pentru societate şi pentru bursă. E păcat să nu profităm de faptul că BVB a ajuns la un nivel important, un jucător care are un cuvânt de spus în piaţa europeană. Trebuie să profităm de acest fapt, chiar dacă drumul este ceva mai lung. Avem nevoie de câţiva paşi, de modificări legislative. Trebuie să ne asigurăm că avem un cadru legal, dar şi posibilitatea de a avea protocoale între cele două burse".

"Într-un orizont de timp nu foarte lung, Republica Moldova va fi pe piaţa eurobondurilor"

Republica Moldova nu are un fond de pensii private obligatorii (Pilon II), dar este în proiect, afirmă Anca Dragu, adăugând: "Mă gândesc că o asemenea dezvoltare ar putea avea loc printr-o colaborare cu fondurile care acţionează pe piaţa din România întrucât piaţa din Republica Moldova este mai mică, cu un număr mai mic de contributori potenţiali la acestei fonduri de pensii, iar o extensie a fondurilor de pensii din România ar fi o soluţie. Prezenţa fondurilor de pensii ar asigura investitori instituţionali în piaţa financiară, pentru emisiunile Ministerului Finanţelor, care în acest moment, în lipsa unor investitori solizi, au emisiuni pe termene relativ scurte. Deci, ne-ar permite o extindere a curbei randamentelor şi să stabilim un pricing în piaţă pentru toate scadenţele şi pe partea de creditare".

Lansarea de eurobonduri reprezintă un proiect despre care se vorbeşte "de ceva timp", conform oficialului BNM, care explică: "Am avut discuţii cu reprezentanţi ai Guvernului şi ai Ministerului Finanţelor de la Chişinău. Acum ne uităm la elementele de cost, iar în măsura în care ajungem să găsim soluţii pentru reducerea costului pentru o emisiune de eurobonduri, poate printr-o formă de garantare, ar trebui să ne mişcăm cât mai repede cu o asemenea emisiune. Discutăm cu specialişti din zona de «fixed income» astfel încât să avem toate datele şi ne pregătim, iar când va fi convenabil din punct de vedere al costului, într-un orizont de timp nu foarte lung, Republica Moldova va fi pe piaţa eurobondurilor".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb