CONFERINŢA "PIAŢA FINANCIAR-BANCARĂ" Cosmin Călin, Banca Transilvania: "Avem o piaţă financiară stabilă"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 29 iunie 2023

Cosmin Călin, Banca Transilvania: "Avem o piaţă financiară stabilă"

În ciuda crizelor suprapuse din ultimii trei ani, sistemul bancar s-a dovedit unul stabil, sprijinit şi de măsurile luate de clasa politică pentru finanţarea mediului de afaceri, ceea ce a dus în cele din urmă la stabilitatea pieţei financiare din ţara noastră, susţine Cosmin Călin, director executiv Large Corporate în cadrul Băncii Transilvania.

"2022 a fost anul capitalului circulant, pentru a securiza materia primă, pentru a fixa un preţ şi pentru protejarea companiilor împotriva unor preţuri, ceea ce nu e neapărat sănătos, deoarece baza creşterii economice o reprezintă investiţiile. Anul trecut investiţiile au venit timid, în semestul al doilea, şi au fost în eficientizarea energetică şi în surse alternative de energie. Anul 2023, spre deosebire de 2022, a venit încă o dată cu stabilitate. Primul lucru important a fost introducerea preţului fix în sectorul energiei, măsură care a dat companiilor o predictibilitate pentru investiţii. Acum ştim clar pe următorii trei ani care este preţul maxim la energie, iar acest lucru a avut un efect de domino în toată economia, efect ce se resimte momentan în inflaţie. Începând din ianuarie 2023, am constatat apariţia multor proiecte de investiţii noi. Vorbim despre companii noi care vin în România sau îşi relochează aici o parte din capacităţile de producţie. Acest lucru arată că România este văzută de investitorii respectivi ca o piaţă stabilă. Am depăşit statutul de piaţă emergentă şi există un sentiment de predictibilitate. Chiar dacă în perioada 2020-2022 am asistat la un rollercoaster şi o volatilitate imensă, numărul de companii noi înregistrate a fost în creştere şi de aceea sentimentul este destul de optimist", a spus Cosmin Călin.

Reprezentantul Băncii Transilvania a mai precizat că sistemul bancar crede că anul 2023 va fi unul bun, stabil, cu o creştere echilibrată, chiar dacă nu va fi la fel de dinamică precum aceea înregistrată în anul 2022.

"Vedem o diminuare a nevoii de capital circulant, atât în agribusiness cât şi în alte sectoare, şi că există planuri de investiţii la nivel de PNRR, planuri de investiţii în infrastructură aflate în implementare în acest an, planuri care sunt mai multe decât în ultimii 25 de ani", a arătat Cosmin Călin, director executiv Large Corporate în cadrul Băncii Transilvania.

Domnia sa a făcut un scurt istoric al ultimilor trei ani privind piaţa financiară din ţara noastră şi a arătat că mediul privat de afaceri, de la cel mai mic antreprenor până la companiile multinaţionale, a fost nevoit să se reseteze din cauza crizelor prin care a trecut, ceea ce a dus la modificarea fluxurilor de gândire şi a fluxurilor interne din cadrul fiecărei afaceri.

"Dacă anul 2019 a fost un an foarte bun, anul 2020 a început sub auspicii de record în performanţă economică, dar în luna martie a venit lockdown-ul din cauza pandemiei Covid 19 şi companiile şi-au resetat modul de funcţionare. Ce a fost extrem de interesant este modul în care sistemul bancar s-a repliat rapid şi s-a modelat pe noile provocări. De asemenea, a fost incredibil modul în care sistemul centralizat şi cel politic s-au mulat extrem de rapid pe noile realităţi. Practic, la sfârşitul lunii mai 2020 toată lumea era aproape aliniată şi pregătită de acţiune, ceea ce a fost un prim indiciu că vorbim despre un sistem bancar matur. Anul 2021 a fost un an volatil, iar 2022 se anunţa un an de creştere economică, înregistrată până la finalul lunii februarie, când în urma declanşării conflictului din Ucraina, am asistat la o volatilitate care a atins cote extrem de mari. Cu toate acestea, soldul creditelor şi producţia nouă au crescut prin intermediul a două locomotive. Prima e reprezentată de programele guvernamentale - cum ar fi IMM Invest şi altele - care au ajutat enorm în creşterea bazei de clienţi IMM. A doua a fost o creştere naturală, care în anul 2022, a fost mai rapidă decât aceea intermediată de programele guvernamentale", a spus Cosmin Călin.

Reprezentantul Băncii Transilvania a reamintit că anul trecut a fost unul marcat de creşteri record ale preţurilor la energie şi nu numai, de creştere a inflaţiei, majorări care au dus la creşterea cheltuielilor clienţilor băncii, multe dintre companii trezindu-se în septembrie 2022 că au cheltuit deja bugetul investiţional programat pentru următorii cinci ani. Această situaţie a dus la o perioadă record de creditare a mediului de afaceri, care a fost asigurată prin programe guvernamentale şi prin programe bilaterale la care sistemul bancar a răspuns imediat, a concluzionat Cosmin Călin.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb