CONFERINŢA "PIAŢA FINANCIAR-BANCARĂ" Dumitru Nancu, FNGCIMM: "Una din două companii care au accesat IMM Invest în 2022 a fost bancabilă"

V.R.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 29 iunie 2023

Dumitru Nancu, FNGCIMM: "Una din două companii care au accesat IMM Invest în 2022 a fost bancabilă"

"Rata de default în programul IMM Invest este de 0,11%"

Una din şapte întreprinderi mici şi mijlocii (IMM) era bancabilă în 2020, când a fost lansat Programul IMM Invest, iar la sfârşitul anului 2022, una din două astfel de companii era bancabilă, spune Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).

Conform oficialului FNGCIMM, până în prezent, prin programul IMM Invest au fost acordate 74.000 de credite, iar rata de default în acest program este de 0,11%, faţă de media bancară de 2,73%.

Dumitru Nancu menţionează că garanţiile acordate în numele şi contul statului român se cifrează la 43 de miliarde de lei - sume garantate de guvern prin Ministerul Finanţelor, iar cele 21 de instituţii financiar-bancare partenere au finanţat economia reală cu 55 de miliarde de lei.

Oficialul FNGCIMM adaugă: "La sfârşitul lunii mai am calculat impactul fiscal pentru primii trei ani de derulare a programului IMM Invest şi am constatat că un leu garantat de către statul român are efect de multiplicare în economie de 12 lei. Am analizat, alături de Coface, toate rapoartele depuse de cele 74.000 de IMM-uri. Am folosit 201 poziţii bilanţiere şi am avut următoarele rezultate: în anul 2020 au accesat IMM Invest 24.500 de IMM-uri, iar garanţia medie acordată atunci a fost de 456.000 de lei. Statul român a garantat 11,9 miliarde de lei. Subvenţia de dobândă, comisioanele de administrare, ajutorul de stat s-au cifrat la 300 de milioane de lei. Instituţiile financiar-bancare au finanţat cu 15 miliarde de lei economia. În 2021, cele 25.000 de IMM-uri care au accesat programul au întors la bugetul de stat - impact fiscal direct - 12,9 miliarde de lei. Este clar că aceste programe, aceste instrumente financiare ar trebui dezvoltate".

Dumitru Nancu aduce în atenţie faptul că, în 2022 faţă de 2021, a crescut garanţia medie de la 100.000 de lei la un milion de lei, iar numărul de angajaţi din companiile beneficiare ale programului IMM Invest a sporit cu 5%, de la 650.000 la 680.000. În plus, în privinţa veniturilor, cifra de afaceri a companiilor care au beneficiat de IMM Invest a crescut în anul următor accesării cu 9%, iar profitul net cu 17%.

"Avem şi un impact fiscal indirect: trei pătrimi din creditul fiscal din România este creditul furnizor şi numai o pătrime -cel bancar", spune Dumitru Nancu, menţionând: "O proporţie de 85% din cele 55 de miliarde de lei contractate s-a dus în capital de lucru, ceea ce înseamnă taxe la bugetul de stat, plata de facturi, salarii, cheltuieli curente. Practic, de programul IMM Invest au beneficiat şi alte firme prin efectul creditului furnizor".

Plafonul alocat FNGCIMM - epuizat

Dumitru Nancu aminteşte că, în acest moment, plafonul alocat FNGCIMM s-a epuizat, în 2023 fiind acordate 7.500 de credite. Ca perspective, oficialul FNGCIMM aduce în atenţie colaborarea cu Ministerul Finanţelor, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi cu cele opt Agenţii de Dezvoltare Regională în vederea gestionării instrumentelor financiare finanţate din noile programe operaţionale 2021-2027; extinderea colaborării cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în cadrul programului "De 3 X Subvenţia", destinat sprijinii fermierilor afectaţi de seceta din acest an; dezvoltarea de noi produse de garantare pentru proiectele finanţate de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), sau Compania Naţională de Investiţii (CNI); colaborare cu Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului şi finanţatorii interesaţi pentru garantarea creditelor accesate prin programele Start-up Nation 2022 şi Femeia Antreprenor 2022.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb