CONFERINŢA PIAŢA FINANCIAR-BANCARĂ, LA GRANIŢA DINTRE PANDEMIE ŞI RĂZBOI / DUMITRU NANCU, DIRECTORUL GENERAL AL FNGCIMM: "Fondul Naţional de Garantare a acordat garanţii de peste 8,4 miliarde de lei, în primele şase luni ale anului"

A.I.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 29 iunie 2022

Dumitru Nancu, Directorul General al FNGCIMM

Dumitru Nancu, Directorul General al FNGCIMM

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) a acordat 48.030 de garanţii, în valoarea de peste 8,4 miliarde de lei, pentru finanţări de circa zece miliarde de lei, în primele şase luni ale anului, a spus Dumitru Nancu, Directorul General al FNGCIMM.

Domnia sa a afirmat: "Anul 2020 a însemnat, atât pentru economia românească, dar mai ales pentru instituţia financiară Fondul Naţional de Garantare, un reviriment. Spun lucrul acesta pentru că, dacă în 2019, considerat un an de creştere economică, Fondul Naţional de Garantare acordase 20.000 de garanţii în valoare de maxim patru miliarde de lei garantarea, şase miliarde fiind creditele financiare, în anul 2020 s-au acordat 92.000 de garanţii, fapt care a dus la susţinerea a peste 30.000 de întreprinderi mici şi mijlocii".

Dumitru Nancu a adăugat: "Până în acest moment în acest an, după aproape şase luni de activitate - cifrele vor creşte pentru că 30 iunie este ultima zi în care Fondul Naţional de Garantare primeşte dosarele pentru cele patru programe - IMM Invest, Agro Invest, Garant Construct şi IMM Prod - s-au acordat 48.000 de garanţii cu o valoare de 8,4 miliarde de lei, pentru finanţări de circa zece miliarde de lei (...). Garanţiile acordate în primele şase luni ale anului acesta reprezintă peste 10% din valoarea tuturor garanţiilor pe care Fondul le-a acordat în cei 20 de ani de activitate".

Conform prezentării Directorului General al FNGCIMM, în 2021 au fost acordate 83.135 de garanţii, cu o valoare de peste 17 miliarde lei şi o valoare a finanţării de peste 22 miliarde lei

"Practic, IMM Invest este cel mai cunoscut, cel mai important şi cel mai mare instrument financiar. Îmi place să-l denumesc cel mai mare parteneriat public-privat, pentru că pe lângă Guvern avem alături de noi 23 de instituţii financiar-bancare; avem convenţii cu toate băncile din România. Este singurul program care a fost accesat de IMM-urile din toate zonele din ţara noastră", a spus Dumitru Nancu.

Domnia sa a adăugat: "Important este impactul fiscal sau gradul de multiplicare al programului IMM Invest. Dacă la început, conform ultimului studiu ARB, una din şapte întreprinderi mici şi mijlocii era bancabilă, am ajuns prin programul IMM Invest ca una din patru întreprinderi mici şi mijlocii să fie bancabilă".

Conform prezentării directorului FNGCIMM, în anul 2020, totalul finanţărilor acordate de instituţiile financiar-bancare s-a ridicat la peste 15 miliarde de lei, fiind aprobat un număr record de finanţări, de 25.596, iar 10% dintre IMM-uri şi entităţi asimilate au aderat la programul IMM Invest. 472.000 lei a fost valoarea medie a garanţiilor creditelor pentru capital de lucru. Garanţiile IMM Invest 2020 au fost deja acoperite prin taxele şi impozitele plătite de IMM-uri în 2019, iar multiplicatorul în economie a fost de 1 la 22 (raport taxe platite la garanţii executate).

În total, încasările la stat facilitate de IMM Invest 2020 au fost de 12,9 miliarde de lei, din taxe şi impozite (7,7 miliarde de lei contribuţii de muncă plătite, 3,6 miliarde de lei TVA net plătit, 1,6 miliarde de lei impozit pe venit/profit plătit). De asemenea, au fost păstrate 443.097 de locuri de muncă, prin IMM Invest 2020, conform prezentării directorului FNGCIMM.

Pentru IMM Invest 2021, suma totală a finanţărilor acordate a fost de 12,8 miliarde de lei , fiind 16.728 de credite/garanţii aprobate. Ca şi în 2021, cele mai multe solicitări au fost pentru susţinerea activităţii (capital de lucru), iar cei mai mulţi beneficiari au fost microîntreprinderile.

Referindu-se la acest an, Dumitru Nancu a spus: "Suntem în utimele zile ale programelor. Pentru programul IMM Prod avem în acest moment aprobat un număr de 1.000 de garanţii. La fel ca şi IMM Invest şi Agro Invest, se acordă garanţii de stat la 90%, cu cele două facilităţi, linie capital de lucru pe 36 de luni - 24 de luni nu se plătesc dobânzi, comisioane de garantare, comisioane de administrare şi de risc, care sunt suportate de către Ministerul Finanţelor. Şi 10% pentru componenta de investiţii este nerambursabilă. Programul IMM Prod este pentru reindustrializarea economiei. Cel de-al patrulea program este Garant Construct. Aici am împărţit plafonul de garantare în două, pentru UAT-uri (n.r. Unităţi Administrativ Teritoriale) şi pentru IMM-uri, şi ne apropiem de un număr de 1.000 de IMM-uri ajutate prin acest program".

Conform directorului FNGCIMM, la data de 30 iunie se închide cadrul temporar Covid, iar Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a iniţiat deja o Ordonanţă de Urgenţă care este pe cale să fie avizată. "Este vorba despre o nouă schemă de ajutor pentru IMM-uri, ca urmare a agresiunii Rusiei asupra Ucrainei. La fel, cele şase programe - IMM Invest, Agro Invest, IMM Prod, Garant Construct, IMM Rural şi Innovation, vor fi continuate prin această nouă schemă de ajutor de stat", a conchis Dumitru Nancu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb