CONFERINŢA "PIAŢA FINANCIAR-BANCARĂ" Liviu Fenoghen, CSALB: "Instanţele din Argeş recomandă oficial concilierea dintre consumatori şi bănci prin CSALB"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 29 iunie 2023

Liviu Fenoghen, CSALB: "Instanţele din Argeş recomandă oficial concilierea dintre consumatori şi bănci prin CSALB"

Soluţiile obţinute în cadrul procedurilor de mediere derulate de conciliatorii Centrului de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) nu ar putea fi obţinute în instanţele de judecată, susţine Liviu Fenoghen, directorul CSALB.

De altfel, potrivit domniei sale, Tribunalul Specializat Argeş şi Judecătoria Piteşti sunt primele instanţe din ţară care recomandă, în mod oficial, prin intermediul judecătorilor, concilierea dintre consumatori şi bănci/IFN-uri.

De la începutul anului au fost soluţionate, prin negociere în cadrul CSALB, 118 de litigii aflate pe rolul instanţelor din 18 judeţe ale României. Din 2021 până acum, 330 de litigii din instanţă s-au rezolvat în afara cadrului procesual, pentru că părţile au dorit şi au reuşit să găsească o soluţie prin negociere, în cadrul CSALB.

Liviu Fenoghen estimează că beneficiile înregistrate de consumatori ca urmare a negocierilor cu băncile prin intermediul CSALB depăşesc, la finalul primului semestru al acestui an, nivelul de 1 milion de euro. În prima jumătate a acestui an, Centrul înregistrează cel mai mare număr semestrial de dosare constituite (cereri trimise de consumatori şi acceptate de bănci spre soluţionare, aproximativ două treimi din numărul total de dosare constituite în anul anterior).

De asemenea, 285 de cereri au fost soluţionate amiabil de către comercianţi, după sesizarea CSALB (comercianţii au negociat direct cu consumatorii), faţă de 243 de astfel de situaţii înregistrate în intervalul similar din 2022, a mai spus domnul Fenoghen.

Potrivit acestuia, 1.555 de consumatori s-au adresat Centrului de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar în primele şase luni ale anului în curs (cu aproximativ 17% mai mulţi decât în aceeaşi perioadă a anului trecut) pentru identificarea de soluţii în relaţia cu băncile şi IFN-urile. Numărul de dosare constituite în primul semestru al lui 2023 (405) este cu 21% mai mare faţă de cel înregistrat în perioada similară a anului trecut (333 dosare/S1 2022).

Ponderea dosarelor soluţionate şi finalizate printr-o hotărâre (prin împăcarea părţilor) depăşeşte 94 de procente, fiind cea mai bună pondere a împăcărilor din totalul negocierilor purtate de la începutul activităţii CSALB, conform domnului Fenoghen. Acesta a arătat că valoarea totală a beneficiilor rezultate în cei peste şapte ani de activitate operaţională a Centrului este de peste 9 milioane de euro.

Menţinerea metodei adoptate de comercianţii din sistemul financiar-bancar, de soluţionare amiabilă (directă) după sesizarea CSALB, reprezintă o cale de rezolvare a cererilor formulate de consumatori, mai ales atunci când aceste solicitări sunt simple şi nu necesită neapărat intervenţia/aportul de experienţă al conciliatorilor CSALB, mai susţine sursa citată, arătând că, până la sfârşitul primului semestru din 2023, sunt înregistrate 285 de astfel de cazuri (cu 17% mai multe decât în acelaşi interval al anului trecut).

"Doar în 18 negocieri una dintre părţi sau ambele au refuzat soluţiile propuse de conciliatorii CSALB pentru rezolvarea problemelor dintre consumatori şi bănci/IFN.

Solicitarea CSALB a fost ca judecătorii să aplice prevederile art. 21, alin. 2 din Codul de Procedură Civilă, potrivit căruia «În tot cursul procesului, judecătorul va încerca împăcarea părţilor, dându-le îndrumările necesare, potrivit legii»", a explicat reprezentantul CSALB.

Recomandările CSALB pentru bănci

CSALB recomandă băncilor participarea la demersurile de conciliere intermediate de Centru, având în vedere:

a.Posibilitatea de a stinge litigii existente în instanţă ca urmare a soluţionării lor în cadrul CSALB, precum şi posibilitatea de a-i identifica pe consumatorii cu potenţiale probleme şi de a-i direcţiona către CSALB (evitându-se constituirea unor dosare la nivelul instanţelor de judecată);

b.Cererile care intră pe flux de restructurare sau cererile care privesc executarea silită pot fi, de asemenea, soluţionate/negociate în cadrul CSALB;

c.În cazul în care există cereri clasate, dar ulterior se identifică o soluţie pentru consumator, comerciantul poate informa consumatorul şi-i poate recomanda depunerea unei noi cereri la CSALB.

Reprezentantul Centrului subliniază: "Este recomandat ca mandatele din partea băncilor să aibă limite valorice superioare faţă de cele din ofertele comerciale pe care le au în portofoliu, un argument fiind şi refuzul consumatorului faţă de oferta iniţială a băncii (în cadrul încercării de soluţionare directă).

Se recomandă băncilor să ia în calcul, de la bun început, rezolvarea amiabilă a speţelor care, în situaţia unui refuz transmis către consumator, ar ajunge în atenţia CSALB.

Luând în considerare faptul că se împlinesc trei ani de la extinderea competenţelor CSALB în raport cu persoanele juridice, se recomandă băncilor acceptarea unor speţe care implică şi acest tip de clienţi, având în vedere faptul că, pe parcursul anului 2022, au fost înregistrate zece cereri venite din partea companiilor, iar nerezolvarea prin negociere a acestora poate genera riscul unor procese în instanţă".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Domnul Liviu Fenomen este un adevarat "fenomen".

    A descoperit America!. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb