CONFERINŢA "VIITORUL PIEŢEI DE CAPITAL ROMÂNEŞTI" / ADRIAN TĂNASE, BVB: "Dezvoltarea pieţei secundare trebuie să devină o prioritate pentru bursă"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 martie 2018

"Dezvoltarea pieţei secundare trebuie să devină o prioritate pentru bursă"

Dezvoltarea pieţei secundare trebuie să reprezinte o prioritate pentru bursă, aceasta fiind cea care va spori lichiditatea pieţei a precizat, ieri, Adrian Tănase, director general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), în cadrul conferinţei "Viitorul pieţei de capital româneşti", organizată de Ziarul BURSA.

Domnul Tănase a spus: "La Bursa de Valori Bucureşti există două pieţe, cea primară şi cea secundară. Cred că bursa s-a uitat prea mult către cea principală. Aceasta creează premisele dezvoltării pieţei secundare. Ce se întâmplă pe piaţa primară? Vin companii, se listează şi sperăm să fie din ce în ce mai multe, atât din mediul privat cât şi de stat. Însă, trebuie să realizăm că această piaţă primară este cumva dominată de investitorii ce folosesc strategii de tip buy and hold (n.r. pe termen lung)".

În opinia oficialului bursei, aşteptările privind creşterea rulajului avut de piaţa locală de capital sunt ca acesta să se dubleze.

Adrian Tănase a spus: "Ţinând cont de structura actuală a bursei, pentru ca lichiditatea să se dubleze, este nevoie de un număr dublu de emitenţi listaţi, ceea ce nu este fezabil".

Potrivit directorului BVB, piaţa primară cree-ază doar premisele în acest sens, ceea ce nu este suficient.

Adrian Tănase a explicat: "Trebuie să ne uităm către piaţa secundară, ce se întâmplă cu acţiunile care sunt listate la bursă, cât de trazacţionate sunt, ce nevoi au participanţii care activează pe această piaţă. Bursa ar trebui să aibă drept prioritate dezvoltarea pieţei secundare".

Oficialul BVB a arătat că există multe bariere în vederea dezvoltării acestei pieţe.

Potrivit domniei sale, investitorii sau brokerii străini nu au acces total la piaţa locală de capital pentru că există anumite bariere tehnice în acest sens.

De asemenea, directorul BVB a mai precizat că, în prezent, la bursa locală, nu se poate implementa decât o singură idee de tranzacţionare: a cumpăra pentru a vinde ulterior.

Pentru a putea dezvolta alte produse şi activităţi de tranzacţionare este necesară prezenţa unei Contrapărţi Centrale, a mai subliniat Adrian Tănase, apreciind: "Am convingerea că, odată implementate serviciile Contrapărţii Centrale, noi, ca bursă şi ca platformă de tranzacţionare, vom avea libertatea totală să dezvoltăm orice produs pe care participanţii consideră că l-ar putea marketa către investitorii lor".

Răspunzând la o întrebare legată de taxa fixă de 0,95 lei, pe care o aplică bursa la fiecare tranzacţie, directorul BVB a precizat că, grila de taxe nu reprezintă, deocamdată, o prioritate pentru conducerea bursei, aceasta având în prim plan, crearea unei comunităţi de business care să atragă cât mai mulţi participanţi la piaţă. Potrivit domniei sale, subiectul menţinerii sau anulării planului tarifar al BVB se găseşte pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acţionarilor, din aprilie.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. si care ar fi rolul fundamental al acestei piete secundare care ar aduce brusc prosperitatea Romaniei? sau ar transforma baltoaca de la bucuresti intr-o vibranta piata emergenta? [din care mai toate s-au sfarsit trist?]

    Bursa este prin definitie piata secundara. Chestia cu piata primara la bursa este doar o gaselnita de lemn tanase pt a pune niste comisioane in plus unor ipo-uri si asa foarte rare si foarte scumpe. Care ar fi valoarea adaugata adusa de bursa intr-un ipo? Bine ca s-a gasit cineva sa intrebe despre taxa..chiar daca nu a primit raspuns.

    Tinte false, timp pierdut ...

    PSD prin Adrian Nastase a vandut petrolul tarii. PNL prin Calin Popescu Tariceanu a dat gratis gazele din Marea Neagra. Acum PSD+ALDE prin Dragnea si Tariceanu ne vand pe nimic aurul tarii de la Rovina si Certej din Hunedoara. Actul normativ pentru aprobarea inceperii exploatarii este pe masa guvernului. Afacere, aia scot 5 miliarde de dolari rad munti intregi si ne lasa noua cianura. Noi castigam praful de pe de pe toba. CAT MAI REZISTI POPORULE LA ACEST JAF? CAT? PSD prin Adrian Nastase a vandut petrolul tarii. PNL prin Calin Popescu Tariceanu a dat gratis gazele din Marea Neagra. Acum PSD+ALDE prin Dragnea si Tariceanu ne vand pe nimic aurul tarii de la Rovina si Certej din Hunedoara. Actul normativ pentru aprobarea inceperii exploatarii este pe masa guvernului. Afacere, aia scot 5 miliarde de dolari rad munti intregi si ne lasa noua cianura. Noi castigam praful de pe de pe toba. CAT MAI REZISTI POPORULE LA ACEST JAF? CAT? CUM DE II MAI VOTEZI PE ACESTI HOTI POPORULE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb