CONFERINŢA "VIITORUL PIEŢEI DE CAPITAL ROMÂNEŞTI" / DAN PAUL, ASOCIAŢIA BROKERILOR: "Vreau să includ BVB în programul ELITE, de facilitare a accesului la capital"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 martie 2018

"Vreau să includ BVB în programul ELITE, de facilitare a accesului la capital"

Ungaria este deja parte a proiectului ELITE, dezvoltat de Bursa din Londra, iar Bulgaria se pregăteşte să adere

Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, vrea să includă Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în Programul ELITE de facilitare a accesului companiilor la capital, lansat de London Stock Exchange (LSE - Bursa de Valori din Londra), considerând că BVB nu este eficientă în atragerea societăţilor.

Programul ELITE ajută societăţile private cu creştere rapidă să se pregătească şi să se structureze pentru continuarea creşterii, prin schimb de experienţă, acces la oportunităţi de finanţare şi educaţie.

Domnul Paul declară: "Vreau să includ BVB în acest proiect, dacă Consiliul de Administraţie va fi de acord. Cred că abordarea BVB nu este eficientă în acest moment în atragerea companiilor. Pe de o parte, suntem criticaţi că tot aşteptăm companii de stat să se listeze la bursă, ceea ce ne dorim, pentru că sunt companii foarte mari, dar nu putem sta tot timpul la mila statului. Pe de altă parte, am observat, din experienţa noastră, că acele companii mari sunt foarte bune, dar sunt cumpărate de fondurile de pensii sau de investitori instituţionali şi nu creează lichiditate, pe când companiile mai mici ar putea să creeze lichiditate".

"Programul ELITE este destinat celor mai entuziaste şi ambiţioase companii care au un model puternic de business, strategie clară de creştere şi sunt decise să implementeze schimbări utile pentru dezvoltare", susţine Dan Paul, adăugând: "ELITE oferă o abordare inovativă prin training şi acces la o comunitate diversă de companii, întreprinzători, investitori şi consultanţi corporate".

Oficialul Asociaţiei Brokerilor precizează: "Bursa din Londra are o echipă de investitori care studiază companiile. Chiar dacă societatea care intră în proiect nu ajunge să fie listată la bursă, la un moment dat, poate să-şi găsească în mod privat un investitor care să participe la majorarea capitalului său social sau care să investească sub o altă formă în companie. Deci, pe de o parte avem investitorii, care deja sunt membri ai acestui program, şi pe de altă parte sunt găsite companiile într-un mod foarte profesionist".

Domnul Paul subliniază că în această comunitate sunt incluşi avocaţi, bănci, şcoli de afaceri, experţi, consultanţi, adică "toată lumea care participă la listări".

ELITE a fost lansat în 2012, include 766 de companii, în 29 de ţări. "De curând a intrat Ungaria în acest proiect, iar Bulgaria se pregăteşte să intre pentru că vrea mai multe societăţi listate la bursă", afirmă Dan Paul, care urmează să prezinte proiectul BVB.

"Programul ELITE este implicat într-un domeniu foarte vast", menţionează Dan Paul, adăugând: "Companiile din ELITE au venituri de 58 de miliarde de euro, deci este vorba de un potenţial mare. În Italia, la Bursa din Milano - care este parte a LSE - sunt de două ori mai multe companii în ELITE, adică circa 800, faţă de 400 cât sunt listate la bursă, pentru că au văzut că în acest fel au fost atrase foarte multe societăţi la bursă. Iar dacă nu ajung la bursă, ele îşi pot găsi în mod privat investitori".

"BVB nu trebuie să facă educaţie financiară"

BVB trebuie să aibă un proiect de atragere a emitenţilor sau investitorilor, "făcut cu cap", spune Dan Paul, adăugând că Bursa se promovează printr-o abordare greşită, respectiv prin "educaţie financiară". Domnia sa spune: "Tot timpul vorbim despre educaţie financiară. Educaţia trebuie făcută în şcoli, în facultăţi. Jignim poporul român când spunem că nu e educat. Cine vrea să înţeleagă un produs investiţional merge la şcoală, capătă educaţie, nu trebuie să facă BVB acest lucru. Costă foarte mult educaţia la nivel naţional. BVB alocă foarte mulţi bani educaţiei. Din păcate, le vorbeşte unor elevi care nu ştiu dacă într-o zi vor avea de a face cu investiţiile".

Domnul Paul consideră, totuşi, această educaţie un lucru bun, dar nu şi eficient.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Este un pas micut catre trecerea catre statutul de PIATA EMERGENTA...La nivelul de dezvoltare a BVB, orice initiativa este bine venita!!!!

    Paule, tu te auzi ce zici? vrei sa duci companii romanesti in programul Elite al LSE? Adica sa le dai marfa pe tava englezilor!! ai innebunit complet sau ai preluat o idee pe care nu ai inteles-o!!

    1. Nu ai înțeles tu. Se listează la BVB, dacă îți dai și numele pot sa-ți explic in particular. Dar ești doar anonim după cum singur îți spui, funcționează in 26 de tari. Nu suntem așa buni încă pt LSE.

    PSD prin Adrian Nastase a vandut petrolul tarii. PNL prin Calin Popescu Tariceanu a dat gratis gazele din Marea Neagra. Acum PSD+ALDE prin Dragnea si Tariceanu ne vand pe nimic aurul tarii de la Rovina si Certej din Hunedoara. Actul normativ pentru aprobarea inceperii exploatarii este pe masa guvernului. Afacere, aia scot 5 miliarde de dolari rad munti intregi si ne lasa noua cianura. Noi castigam praful de pe de pe toba. CAT MAI REZISTI POPORULE LA ACEST JAF? CAT? CUM DE II MAI VOTEZI PE ACESTI HOTI POPORULE. MAI EXISTA VREUN PATRIOT SA OPREASCA ACEST JAF.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb