Toate companiile de stat, care încă au statul acţionar, trebuie listate numai prin bursă, vândute numai prin bursă, pentru că astfel se elimină şpaga, declară Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, care adaugă: "O listare la bursă nu mai este o vânzare directă la Fondul Proprietăţii de Stat (n.r. cum se făcea în trecut), unde se aranjau nişte lucruri, după care apăreau scandaluri. Vânzarea prin bursă elimină orice şpagă politică, deci statul rezolvă astfel problema corupţiei".
În al doilea rând, spune domnul Dan Paul, dacă este nevoie de capital pentru o astfel de companie, atragerea finanţării se desfăşoară transparent. "Nu se întâmplă nimic fără ca lumea să nu afle. Astfel elimini din nou corupţia. Există un preţ descoperit, corect, în piaţă", mai afirmă reprezentantul Asociaţiei Brokerilor.
În opinia lui Dan Paul, problema pieţei noastre de capital nu este reprezentată de structura acesteia, de soft-ul cu care operează, ci de mediul în care activează piaţa.
"Piaţa nu are nicio problemă. Piaţa, ca structură, este ca un Ferrari foarte bun", declară Dan Paul, adăugând: "BVB are un soft pe care bursele din străinătate îl laudă, atât în privinţa perioadei în care se pot face tranzacţiile, cât şi a mecanismului. Nu trebuie să cumpărăm un soft din străinătate, pe care să cheltuim. Nu acestea sunt problemele pieţei, ci mediul în care trăieşte piaţa, societatea românească, economia românească.
Suntem ca un Ferrari care merge pe o stradă precum cele din România, cu gropi. Nici România nu are autostradă, nici piaţa de capital. Avem doar o şosea plină de gropi, în care ne stricăm Ferrari".
Reprezentantul Asociaţiei Brokerilor menţionează că piaţa de capital se bazează pe trei piloni: capital, informaţie şi încredere. Conform spuselor sale, piaţa nu reuşeşte să atragă companii noi pe care să le finanţeze, ceea ce reprezintă "prima problemă" a bursei.
În privinţa informaţiei, susţine domnul Dan Paul, "capitalul merge după informaţie", iar dacă un investitor are informaţie corectă despre o companie, investeşte. În plus, "acesta investeşte dacă are încredere în cifre, în management".
Dan Paul este de părere că încrederea în piaţa de capital s-ar câştiga "dacă toată lumea ar fi cinstită".
Oficialul Asociaţiei Brokerilor mai consideră că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este o structură care complică lucrurile în materie de reglementare. "O reglementare mai puţină şi mai simplă ne-ar ajuta mai mult. Cred că Parlamentul ar trebui să separe din nou piaţa de capital de restul pieţelor. Avem nevoie de o autoritate care să se ocupe numai de piaţa de capital, care să ne ajute, să înţeleagă piaţa", a conchis Dan Paul.
1. bine spus d-le Paul dar ...imposibil
(mesaj trimis de anonim în data de 16.09.2016, 05:23)
Bine spus dar astazi nu avem cum sa ne gandim la privatizari prin Bursa pt ca avem de-a face cu ...contrariul, NATIONALIZARI prin Bursa.
Cu ceva timp in urma, aducand niste terenuri "fantoma" statul a incercat sa nationalizeze Oltchimul, noroc cu investitorul polonez care a reusit sa "incurce" nenorocirea. La Petrom pare ca sunt aceleasi probleme numai ca actionariatul si clauzele sunt putin diferite. In urmatoarele zile se pecetluieste nationalizarea Oil Terminal cu terenuri "fantoma" dar raul cel mai rau este ca nu vor sa faca reevaluarea tuturor activelor existente inainte de introducerea acestor terenuri ceea ce in opinia mea este fraudulos. Prin aceasta manevra vor disparea micii actionari, investitorii actuali sau potentiali, parte din Piata de capital ...si noi vorbim de privatizari prin Bursa!? Chiar daca ar avea loc, cine-ar putea investi in conditiile date. Imposibil
2. fără titlu
(mesaj trimis de Van în data de 16.09.2016, 17:39)
S-a trezit Paul sa vorbeasca despre spagi, dar a uitat sa mentioneze modul in care fratele lui a cumparat actiuni de-a lungul timpului, folosind informatii care pot fi considerate privilegiate (intrucat i-au parvenit inainte de a fi facute publice, pe o filiera evidenta, frateasca as spune)!