CONFERINŢA "VIITORUL PIEŢEI DE CAPITAL ROMÂNEŞTI" / RADU HANGA, AAF: "Fondurile de pensii reprezintă un jucător foarte important al pieţei de capital"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 martie 2018

"Fondurile de pensii reprezintă un jucător foarte important al pieţei de capital"

Fondurile de pensii au devenit un jucător foarte important pe piaţa locală de capital, la finalul anului 2017 acestea având o expunere de aproape 8 miliarde de lei pe acţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a declarat, ieri, Radu Hanga, Preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF), în cadrul conferinţei "Viitorul pieţei de capital româneşti", organizată de Ziarul BURSA.

Domnia sa a spus: "Cred că un subiect foarte important pentru viitorul pieţei locale este zona fondurilor de pensii. Dezvoltarea pe care am văzut-o în ultimii ani se datorează, foarte mult, şi resurselor pe care fondurile de pensii le-au injectat la Bursa de Valori Bucureşti. Dacă ne uităm la sfârşit de 2017 şi comparăm cât a investit industria fondurilor de investiţii, aproape 1,2 miliarde lei, în acţiuni româneşti, suma investită de fondurile de pensii este aproape de 8 miliarde lei".

Astfel, fondurile de pensii au devenit un jucător foarte important pe piaţa locală, a apreciat Radu Hanga, completând: "Cred că, în momentul acesta, injectează între unu şi două miliarde de lei anual în piaţă ca investiţii noi, din contribuţiile pe care le primesc. Prezenţa lor este vitală pentru dezvoltarea în continuare a pieţei".

De asemenea, Radu Hanga a precizat că, în ultimii ani, industria fondurilor de investiţii a avut o evoluţie pozitivă. Potrivit datelor prezentate de oficialul AAF, în anul 2010, valoarea totală a activelor aflate sub administrare de fondurile de investiţii era de 11,94 miliarde de lei, circa 6,98 de miliarde de lei fiind deţinute de Societăţile de Investiţii Financiare (SIF) şi Fondul Proprietatea (FP), 4,82 de miliarde de lei de Fondurile Deschise de Investiţii, restul fiind administrat de Fondurile Închise de Investiţii (FII).

Spre deosebire, în anul 2017, activele nete aflate sub administrare de aceste enitităţi se ridicau la 42,69 de miliarde de lei, 19,28 de miliarde de lei aparţinând SIF-urilor plus FP, iar 22,7 de miliarde de lei fondurilor deschide de investiţii.

În ceea ce priveşte numărul de investori, în ultimii trei ani, acesta s-a menţiunut la un nivel relativ constant, astfel: 325.227 de investitori în 2015, 326.723 de investitori în 2016 şi 326.102 de investitori în 2017.

"Din această statistică au fost excluse SIF-urile, pentru că includ investitori din programul de privatizare în masă, astfel încât se ajunge la o statistică irelevantă", a precizat domnul Hanga.

În ceea ce priveşte evoluţia subscrierilor nete în FDI locale şi străine vândute local, se observă o trecere de la zona fondurilor de obligaţiuni, către cele multi-active. Astfel, dacă în anul 2013 valoarea subscrierilor nete în fondurile de obligaţiuni a fost de 1,986 miliarde de lei, în 2017, acest tip de fonduri a înregistrat retrageri de 377 de milioane de lei, în timp ce fondurile multi-active au avut intrări de 527 de milioane de lei, faţă de doar 22 de milioane de lei în 2013.

În ceea ce priveşte ponderea fondurilor de acţiuni în totalul FDI, în România, acestea rerezintă circa 5,9% (luând în calcul toate fondurile de acţiuni vândute în România), în timp ce la nivelul Ungariei acestea deţin 11%, al Cehiei 16%, iar în Polonia 24%.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Sunt departe de ce ar trebui sa fie aceste fonduri,dovada este chiar valoarea tranzactiilor/ zi la bvb.Daca erau buni,priceputi,as zice,creeau lichidate mai multa,dar rolul pe care il joaca acum e de asteptare,cel mai probabil din nestiinta.Altfel,ai o piata dar nu stii ce sa faci cu ea...

    PSD prin Adrian Nastase a vandut petrolul tarii. PNL prin Calin Popescu Tariceanu a dat gratis gazele din Marea Neagra. Acum PSD+ALDE prin Dragnea si Tariceanu ne vand pe nimic aurul tarii de la Rovina si Certej din Hunedoara. Actul normativ pentru aprobarea inceperii exploatarii este pe masa guvernului. Afacere, aia scot 5 miliarde de dolari rad munti intregi si ne lasa noua cianura. Noi castigam praful de pe de pe toba. CAT MAI REZISTI POPORULE LA ACEST JAF? CAT? CUM DE II MAI VOTEZI PE ACESTI HOTI POPORULE. MAI EXISTA VREUN PATRIOT SA OPREASCA ACEST JAF.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb