Conflict de muncă spontan la "Ispat Petrotub"

Iulia Grosu
Ziarul BURSA #Companii / 2 septembrie 2004

Salariaţii au început protestele fără să mai asculte de sindicatul societăţii

Peste 1.000 de muncitori de la "Ispat Petrotub" au declanşat marţi proteste care au continuat şi ieri. "Protestele au fost declanşate spontan, fără ca sindicatele să fie implicate", ne-au declarat surse din cadrul sindicatului, care au dorit să îşi păstreze anonimatul. Angajaţii solicită salarii mai mari, dar în acelaşi timp, prin protestele lor, împiedică desfăşurarea negocierilor. Situaţia la "Petrotub" în acest moment este haotică, sindicatele pierzînd controlul asupra muncitorilor. Conform sindicaliştilor, această stare a fost declanşată de nemulţumiri ale muncitorilor acumulate de-a lungul timpului, care au refulat în acest moment. Sursele citate susţin că patronatele sînt de acord să continue negocierile, sub condiţia începerii lucrului de către muncitori. La faţa locului au fost deplasate Comandamente ale Trupelor de Jandarmi Neamţ.

La rîndul său, managementul "Ispat Petrotub" îşi exprimă surprinderea cu privire la protestele survenite ieri: "În prezent, se desfăşoară etapele finale ale negocierii contractului colectiv de muncă, după o serie de mature negocieri şi dezbateri. În lumina experienţei noastre din Roman şi din celelalte oraşe unde ne desfăşurăm activitatea, ne menţinem punctul de vedere conform căruia toate doleanţele salariaţilor trebuie formulate şi adresate la masa negocierilor. Întotdeauna am fost în măsură să ajungem la puncte de vedere comune şi la soluţii satisfăcătoare pentru toate părţile implicate şi credem în continuare cu tărie în faptul că procesul de negociere nu trebuie să fie afectat de nici o formă de presiune."

Salariaţii uzinei "Ispat Petrotub" au mai declanşat o grevă spontană în luna iulie a acestui an. Principalele revendicări au fost corectarea diferenţelor salariale mari între muncitori şi angajaţii TESA, îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, plata orelor suplimentare şi existenţa unui dialog permanent între patronate şi salariaţi. Conflictul a fost aplanat prin începerea negocierilor dintre patronat şi sindicate, în data de 19 iulie.

"Ispat Petrotub" a fost privatizat în octombrie 2003, împreună cu "Siderurgica" Hunedoara, cînd grupul LNM Holdings a cumpărat de la APAPS pachetul majoritar de acţiuni. Valoarea totală a tranzacţiei s-a ridicat la 83 milioane dolari, reprezentînd preţul pachetului de 69,76% din acţiunile societăţii, investiţiile tehnologice şi de mediu, la care se adaugă datorii comerciale asumate de cumpărător, în sumă de 40 milioane dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb