Conflictul dintre "Gaz Vest" şi "Distrigaz Nord", aproape de final

Răzvan Radu
Ziarul BURSA #Companii / 9 ianuarie 2004

Reprezentanţii societăţilor "Gaz Vest" Arad şi "Distrigaz Nord" Tîrgu Mureş par să se apropie de un acord în privinţa reţelei de distribuţie a gazelor naturale din Chişineu Criş

Compania "Distrigaz Nord" realizează distribuţia de gaze naturale în oraşul Chişineu Criş încă din anul 1986. Consiliul Local Chişineu Criş a aprobat, în 2000, printr-o hotărîre, cesionarea către "Gaz Vest" SA Arad a serviciilor de distribuţie a gazelor naturale şi a şase kilometri de reţea, pe care o exploatase pînă atunci "Distrigaz Nord". Compania naţională a atacat în instanţă această decizie, invocînd faptul că nu a fost organizată o licitaţie publică. Consiliul Local a anulat ho-tă-rîrea în anul 2001 şi a decis să organizeze o licitaţie publică pentru concesiunea reţelei şi a serviciului de distribuţie.

Licitaţia a avut loc în luna august 2001 şi a fost cîştigată de "Gaz Vest". "Distrigaz" nu a participat la licitaţie, dar a atacat în instanţă hotărîrea de organizare a acesteia. Instanţele de judecată au soluţionat litigiul irevocabil în favoarea "Dis-trigaz" şi, astfel, a fost anulată licitaţia de concesionare. Firma "Comera" Arad (pe atunci acţionar majoritar al "Gaz Vest") a executat, în perioada 2000-2001, circa 15 kilometri de reţea suplimentară în Chişineu Criş. De aici a luat naştere o situaţie conflictuală: "Distrigaz" avea licenţa de dis-tribuţie a gazelor şi exploata o reţea de 6 kilometri (executată din fondurile Consiliului Local şi ale locuitorilor oraşului), iar "Gaz Vest" deţinea o reţea de 15 kilometri, care ar fi trebuit să deservească 60% din gos-podăriile oraşului.

O comisie a "Distrigaz Nord", alături de reprezentanţi ai "Gaz Vest", au efectuat, în noiembrie 2003, o verificare preliminară a condiţiilor de punere în funcţiune a tronsonului de 15 kilometri. Comisia a constatat deficienţe, printre care pierderi de presiune. "Din punct de vedere tehnic, reţeaua este în regulă", spune Mariana Corău, director de cabinet al directorului "Dis-trigaz Nord". "O comisie condusă de directorul de dezvoltare din cadrul < Distrigaz > a verificat ulterior reţeaua şi nu au mai fost probleme", ne-a confirmat, la rîndul său, Eugen Mocan, director general al "Gaz Vest". Prima opţiune în negocierile dintre cele două societăţi este ca "Gaz Vest" să vîndă tronsonul de 15 kilometri către "Distrigaz". "Noi am propus ca "Distrigaz" să renunţe la licenţă în favoarea noastră", afirmă Eugen Mocan, adăugînd ca acest lucru ar fi fost o soluţie mai simplă.

"Sper ca această situaţie să fie finalizată în 2-3 luni", ne-a spus directorul general al "Gaz Vest". Racordarea noului tronson la distribuţia de gaze ar pune capăt suferinţei unei părţi importante a locuitorilor din Chişineu Criş şi ar avea un impact semnificativ asupra inves-tiţiilor străine din zonă (care se ridică în prezent la 27 milioane de euro şi asigură 2.000 de locuri de muncă)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb