Conform Constituţiei, guvernul Boc poate rămâne până după alegeri

MIHAELA MIHAI
Ziarul BURSA #Politică / 26 octombrie 2009

FMI vine să ne consulte criza

Tănăsescu: FMI discută cu România, nu cu un Guvern anume

Unii analişti financiari: "Preşedintele a mutat din nou foarte bine"

O nouă misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI) vine, miercuri, la Bucureşti, la invitaţia lui Traian Băsescu, pentru a iniţia dis-cuţiile cu autorităţile privind a doua evaluare din cadrul acordului stand-by, deşi în urmă cu două săptămâni anunţase că, drept urmare a căderii guvernului Boc, vizita FMI va fi amânată până ce noul cabinet va fi format.

Preşedintele Traian Băsescu nu a ascuns, recent, faptul că, în cazul unui eşec, în Parlament, al premierului desemnat Lucian Croitoru, s-ar putea să menţină Guvernul demis al lui Emil Boc până după alegerile prezidenţiale. Traian Băsescu a menţionat atunci că va putea opta pentru păstrarea guvernului Boc, doar dacă FMI va accepta să ne facă evaluarea cu un Guvern demis de Parlament. Constituţional, Guvernul Boc poate fi păstrat până după alegerile prezidenţiale, pentru că legea fundamentală prevede că, în cazul demiterii, Guvernul poate rămâne mai mult de 45 de zile, cât este maximul pentru celelalte situaţii în care un cabinet nu-şi mai poate continua mandatul (Constituţia României art.107. alin.(3) şi articolul 110, alin (2) şi (4) ). Deci, demisul Guvern Boc poate rămâne până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern.

Dragoş Cabat, preşedintele CFA România, a apreciat iniţiativa lui Traian Băsescu ca fiind "o mutare foarte bine facută", adăugând că poate constitui şi o modalitate de a impune noul guvern. "Vrea să arate că lucrurile nu stau pe loc, în ciuda crizei politice, că România nu este izolată, pentru a nu fi acuzat în campania electorală", a mai precizat domnul Cabat, pentru ziarul BURSA.

Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, a declarat că este necesară o evaluare a performanţelor ţării noastre de către FMI pentru a putea primi în continuare direcţii de lucru.

Riscul ca guvernul Croitoru să nu treacă de Parlament nu va influenţa, potrivit domnului Tănăsescu, evaluarea FMI, întrucât decizia aceasta ţine de discuţiile avute de FMI cu România, şi nu cu un anumit guvern.

Laurian Lungu: "Vizita FMI este pur consultativă"

"Cum nu există un guvern, cel interimar având atribuţii limitate, vizita FMI este pur consultativă", ne-a spus Laurian Lungu, managing partener în cadul Macroanalitica. Ţara noastră nu îşi poate permite luxul de a întârzia negocierile, potrivit domnului Lungu, întrucât transmite un semnal negativ în exterior. "De aceea, ne trebuie un guvern şi cât mai rapid, nimeni însă nu se aşteaptă ca situaţia să se clarifice mai devreme de două, trei săptămâni", a mai precizat domnia sa.

În ce priveşte şansele acordării celei de a treia tranşe a împrumutului, domnul Laurian Lungu a spus că depinde de măsura în care au fost îndeplinite obiectivele acordului, deficitul bugetar aflându-se în limitele prevăzute, dar au mai fost atinse şi alte puncte.

Nicolae Alexandru Chidesciuc, senior economist la ING, este de părere că şansele ca să primim cea de a treia tranşă până la sfârşitul acestui an sunt destul de limitate. "Acordarea banilor este condiţionată de aprobarea Legii bugetului pe 2010, iar, în condiţiile actuale, este greu să existe un consens privind această lege", a precizat domnul Chidesciuc. Economistul ING atrage atenţia asupra cazului similar al Letoniei, unde acordarea unei părţi a împrumutului a fost amânată pentru luna august, deşi banii trebuiau viraţi din martie, din cauza aceleiaşi probleme. Letonia s-a finanţat atunci dintr-un împrumut de la Uniunea Europeană.

În cazul în care nu primim cea de a treia tranşă, domnul Chidesciuc a precizat că Finanţele publice se pot împrumuta de pe piaţa locală, chiar la un randament de 10%, cu ajutorul Băncii Centrale. Împrumutul de la FMI rămâne însă cea mai facilă formă de finanţare, potrivit domnului Lungu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb