CONFORM DATELOR FCI Numărul investitorilor de la BVB s-a dublat în ultimii doi ani

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 7 februarie 2023

Numărul investitorilor de la BVB s-a dublat în ultimii doi ani

Numărul investitorilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a atins un nou record anul trecut, după cum arată datele ultimului raport al Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI).

La finele lui 2022, numărul maxim de investitori se ridica la 132.972, conform FCI, cu aproape 52.000 mai mulţi decât cei de la finalul lui 2021, într-un an în care dinamica numărului de investitori a fost ascendentă în toate trimestrele. La finele lui 2020, erau cel mult 65.637 de investitori, ceea ce înseamnă că în ultimii doi ani numărul investitorilor de la BVB s-a dublat.

Creşterea vine după un declin multianual, a cărui tendinţă s-a inversat odată cu pandemia. Conform brokerilor, există mai multe motive care explică sporirea numărului investitorilor din ultima perioadă, între care listările din 2020 şi 2021 din Piaţa AeRO, posibilitatea deschiderii de conturi 100% on-line şi mai ales emisiunile constate de titluri de stat Fidelis, destinate populaţiei.

FCI împarte investitorii în compensabili integral, a căror portofolii sunt sub plafonul de 20.000 de euro, investitori compensabili în limita plafonului şi investitori necompensabili. La finele anului trecut, existau 92.117 investitori compensabili integral (în creştere cu 57% faţă de finalul anului anterior), în timp ce numărul investitorilor compensabili în limita plafonului era de 39.614, adică maximul din decembrie 2010, cele mai vechi date furnizate de FCI, conform analizelor noastre.

Portofoliul mediu al unui investitor compensabil integral era, la finalul anului trecut, de 4.572 de euro, în timp ce portofoliul mediu al unui investitor compensabil în limita plafonului s-a ridicat la 195.066 de euro, în scădere uşoară faţă de trimestrul anterior.

Trebuie menţionat că informaţiile publicate de Fondul de Compensare a Investitorilor sunt construite pe baza datelor raportate de membrii fondului şi nu iau în calcul dacă un investitor apelează la unul sau mai mulţi intermediari, astfel încât numărul total de investitori este mai mic.

Opinia Cititorului ( 31 )

  1. În următorii 5 ani,cel puțin, nu văd creșteri de 6- 8% pe bursă, majoritatea noilor veniți nici atât, inflația mare va reduce profitul spre 0,deci vor părăsi bursa românească !

    De fapt care bursă?  

    1. Cei mai mulți investitori se uită la profitul nominal, nu cel real.

      De fapt care 6- 8% ? pe care emitenti ?

      -SNP;

      -Obligatiuni de Stat; 

      -TLV;

      SNP? dupa ce a crescut intr-o luna de la 0,42 la 0,476? nu merci!

      Obligatiuni de Stat? astea nu sunt actiuni!

      tlv da dividende? sau vesnica alocare de gratuite platind 50 euro la registrul comertului ? 

      TLV da dividende o parte dividende cash si o parte dividende in actiuni. In ultimii 5 ani macar, asa a fost

      De ce nu merci? Ce, 0.476 este maximul? Nu poate creste peste 0.5?

    Sunt mult mai multi investitori pe crypto sau cu detineri de actiuni prin Revolut. Trageti voi concluziile. Din numarul de investitori mentionati in articol, cea mai mare parte sunt investitori in titluri de stat FIDELIS, nu e meritul conducerii BVB, ci a contextul de crestere dobanzi :).

    1. robinhood a tras teapa cand a scos butonul buy

    Numarul investitorilor la BVB s'a dublat dar valoarea tranzactiilor zilnice a scazut, deci cei care au intrat au venit sa "joace" banii de mancare.

    Cei care cumpara titluri de stat nu sunt investitori la BVB, sunt cuponari la stat. 

    1. Corect!

      exact

    Probabil cei cu experiență și cu mai mulți bani s-au mutat pe piețele externe și cei noi intrați fără experienta nu prea au bani și de aici vine și scăderea tranzacțiilor zilnice. Dar parca era o vorbă, unde's doi puterea crește. Probabil și BVB-ul o să crească în timp, chiar daca acum nu prea se vede.

    Ce faci fetele? Te plimbi? Va simteti bine? Spargeti seminti? Va dati cu parerea? Radio Sant de pareristi care isi baga unghia in gat ca nu stiu sa faca bani. Comentam sa ne aflam in treaba.

    1. optiunea ta este sa investesti 10.000 ron in BT, astepti 1 an, si vezi daca ai mai mult sau mai putin. Si reconsideri

      Daca ai deschide platforma de trading, ai face au screening la piata, ai ramane surprins ce actiune iti aducea anul trecut peste 60% doar la BVB. Pe piata mare, nu pe aero. Concluzia ramane aceeasi, spargeti seminte, comentati si va dati cu parerea, fara sa depuneti un minim efort sa investiti.

    ...

    Nu cred ca e de bine. Toti se ingramadesc pe Fidelis pentru ca nu pot face asta usor de acasa. Daca ar baga ING Fidelis in homebank-ul lor multi nu ar mai avea nevoie de Tradeville.

    Cat despre AeRo... si-au invatat multi o lectie daca cu aia au decis sa inceapa. 

    De apreciat ca pragul Fondului de Compensare e neschimbat de ani de zile (oare, trebuie sa dea voie UE ca sa fie ridicat?). 

    1. Daca pleaca AROBS, SMTL,DN si AST de pe AERO e de rau.

      Legat de compensare te referi la o crestere de la 100,000 de Ron la 250,000? 

      Primul randament de 6-8% se întrezărește la BRD. Cu minus!

      altii au vandut ieri iar azi cumpara la loc ce au vandut si in plus pe deasupra.

      sunt multe companii pe aero mai bune ca arobs,smtl,dn,ast mai vechi doar ca trebuie sa le cauti mai atent si cu performante notabile.

    Ce o fi cu BRD, rezultate bune si cade sub 14?

    1. Am vazut acum, Consiliul de Administrație al BRD a decis că acordarea de dividende din profitul anului 2022 nu va fi propusă pentru aprobare Adunării Generale a Acționarilor.

      unde e stirea?

      pe bvb nu au raportat nimic decat rezultatele preliminare.

      sub 14? stai sa vezi ce urmeaza

      asta e manipulare si se sanctioneaza de catre organele de control daca dai info si nu publici si in piata de capital pe saitul BVB.ro.

      explica te rog mai mult daca tot va dati cu parerea.

      explica te rog mai mult daca tot va dati cu parerea.

      Teapa clasica, anul trecut sng ia o bata peste profit, anul asta brd decide sa nu dea dividende, cineva stia ca tot manarea cotatia de 3 saptamani. O sa iasa scandal si probabil dupa ce scutura pomul bine vor decide prin vara dividend special.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb