Rusia a plătit dobânzi de 117 milioane de dolari pentru două emisiuni de obligaţiuni scadente

CONFORM MINISTERULUI FINANŢELOR DE LA MOSCOVA Rusia a plătit dobânzi de 117 milioane de dolari pentru două emisiuni de obligaţiuni scadente

V.R.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Adevărul - prima victimă / 18 martie 2022

Rusia a plătit dobânzi de 117 milioane de dolari pentru două emisiuni de obligaţiuni scadente

Rusia are în circulaţie 15 emisiuni de obligaţiuni internaţionale cu o valoare nominală de aproximativ 40 de miliarde de dolari, conform Reuters Vladimir Putin: "Sancţiunile occidentale iau o povară de pe companiile ruse" Preţul petrolului urcă puternic, din nou

Rusia a anunţat ieri că şi-a efectuat plăţile scadente săptămâna aceasta, dar informaţia nu a pus capăt aşteptărilor legate de ceea ce ar putea fi prima neîndeplinire a obligaţiilor Moscovei privind împrumuturile externe din mai bine de un secol, deoarece creditorii susţineau, ieri, că încă nu au primit fondurile.

Conform Reuters, Ministerul rus de Finanţe a anunţat ieri că a efectuat o plată de 117 milioane de dolari reprezentând dobânda pentru două emisiuni de obligaţiuni în dolari scadente în 16 martie şi că va informa separat dacă banii au ajuns în contul agentului de plăţi Citibank. Filiala Citi din Londra a refuzat să comenteze pe marginea acestei situaţii, dar o serie de creditori şi surse apropiate situaţiei, din Asia şi Europa, au spus că fondurile nu au fost încă primite de deţinătorii de obligaţiuni. Până la închiderea ediţiei, situaţia nu se schimbase.

Rusia are o perioadă de graţie de 30 de zile de la termenul limită pentru plată, care a fost miercuri.

În ultima vreme au existat tot mai multe speculaţii potrivit cărora Rusia se îndreaptă spre intrarea în incapacitate de plată pentru împrumuturile suverane. Miercuri, agenţia de evaluare financiară Fitch a anunţat că, în situaţia în care Moscova va plăti în ruble dobânzile pentru cele două emisiuni de obligaţiuni denominate în dolari, Rusia va intra în incapacitate de plată pentru împrumuturile suverane. Fitch a precizat: "Plata în moneda locală a Rusiei a obligaţiunilor în dolari scadente în 16 martie va constitui, dacă va avea loc, o intrare în incapacitate de plată, după expirarea perioadei de graţie de 30 de zile".

Rusia are în circulaţie 15 emisiuni de obligaţiuni internaţionale cu o valoare nominală de aproximativ 40 de miliarde de dolari, aproximativ jumătate dintre ele deţinute de investitori internaţionali, notează Reuters.

Plăţile cupoanelor scadente pe 16 martie sunt primele din cele cu maturitatea luna aceasta, încă 615 milioane de dolari fiind datorate de Rusia în restul lunii. Prima plată a principalului este scadentă pe 4 aprilie, când ajunge la maturitate o emisiune de obligaţiuni de două miliarde de dolari.

Obligaţiunile vândute de Rusia după ce ţara a fost sancţionată din cauza anexării Crimeei, în 2014, conţin o prevedere pentru plăţi alternative în valută. Pentru obligaţiunile emise după 2018, rubla este listată ca opţiune de monedă alternativă.

Ruşii au aproximativ 213 miliarde de dolari în conturi secrete din băncile elveţiene

Băncile elveţiene au în conturile lor active ruseşti în valoare de până la 213 de miliarde de dolari, a estimat ieri Asociaţia bancherilor elveţieni, în contextul în care sancţiunile internaţionale impuse Rusiei au oferit o rară ocazie pentru o privire în interiorul seifurilor elveţiene, transmite Reuters, conform Agerpres.

Asociaţia bancherilor elveţieni (SBA) estimează că băncile din ţara cantoanelor deţin între 150 şi 200 de miliarde de franci (213 miliarde de dolari) din banii clienţilor ruşi în conturi offshore.

Suma arată că afacerile pe care le au ruşii bogaţi cu băncile din Elveţia, cel mai mare centru mondial pentru avuţie offshore, sunt mult mai mari decât expunerea contabilă pe care unele firme financiare elveţiene au început să o detalieze.

Dezvăluirile făcute de SBA sunt o raritate în Elveţia, ţară care de mai multe ori în trecut a refuzat solicitări de dezvăluiri de informaţii, şi vine după ce Uniunea Europeană a decis să sancţioneze banii ruseşti după invadarea Ucrainei.

Există o dezbatere publică în creştere cu privire la rolul Elveţiei în această afacere, astfel că Mattea Meyer, co-preşedintele partidului social democrat le-a cerut autorităţilor elveţiene să restricţioneze orice fonduri care aparţin ruşilor cu legături strânse cu preşedintele Vladimir Putin şi guvernul său. "O parte din aceşti bani aparţin oligarhilor loiali Kremlinului. Banii şi activităţile lor ajută la finanţarea războiului", a spus Mattea Meyer, adăugând că Elveţia "trebuie să facă tot ce este posibil pentru a închide robinetul cu bani".

Estimările avansate de SBA depăşesc cu mult primele indicii cu privire la expunerea de credit pe Rusia şi arată magnitudinea sarcinii de a impune sancţiuni, de exemplu de îngheţare a banilor.

În pofida sumei impresionante la care se ridică fondurile ruseşti, SBA a subliniat că asta este doar o mică parte din activele totale deţinute în Elveţia, care de mai multe generaţii este considerată de bogaţii lumii drept un loc sigur pentru banii lor.

"Activele deţinute de clienţi ruşi au o pondere de o singură cifră în totalul activelor transfrontaliere depozitate la băncile elveţiene", a precizat SBA, referindu-se la banii păstraţi pentru clienţii care au domiciliul peste hotare.

Pe măsură ce guvernele occidentale au introdus o listă din ce în ce mai mare de sancţiuni, ca răspuns la invadarea Ucrainei, băncile văd cum afacerile lor cu clienţii ruşi sunt analizate cu mult mai mult atenţie decât împrumuturile pe care le-au acordat sau afacerile pe care le-au făcut la subsidiarele lor ruseşti şi care ar putea să le provoace pierderi în bilanţurile contabile.

Analiştii susţin că expunerea directă a băncilor elveţiene pe clienţii ruşi pare gestionabilă, având în vedere informaţiile date publicităţii. De exemplu, primele două mari bănci elveţiene au anunţat că au o expunere limitată pe Rusia, liderul UBS dezvăluind că are o expunere directă de 634 milioane de dolari, iar numărul doi - Credit Suisse - de 848 milioane de franci. Comparativ, directorul general al Credit Suisse, Thomas Gottstein, a spus ieri că aproximativ 4% din activele totale pe care Credit Suisse le gestionează în numele clienţilor săi bogaţi aparţin unor ruşi, echivalentul unor sume de zeci de miliarde de dolari.

Vladimir Putin: "Restricţiile adoptate împotriva Rusiei creează numeroase probleme, dar deschid şi noi posibilităţi"

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat ieri că sancţiunile occidentale masive adoptate împotriva Moscovei iau o mare povară de pe umerii companiilor ruse, care se pot acum instala "liniştite" în peninsula ucraineană anexată Crimeea, relatează AFP, conform Agerpres.

"Marile companii ruse, care se temeau de sancţiuni, nu mai au acum de ce să se teamă. Ele pot să vină liniştite în peninsulă, în special băncile, şi să lucreze activ în regiune", a declarat Putin, menţionând: "Restricţiile adoptate împotriva Rusiei creează numeroase probleme, însă asta nu e totul, pentru că ele deschid de asemenea noi posibilităţi".

Declaraţiile au fost făcute în cadrul unei reuniuni guvernamentale asupra situaţiei economice din Crimeea, la opt ani de la anexarea acesteia de către Moscova.

După anexarea din 2014, urmată de o primă serie de sancţiuni occidentale împotriva Moscovei, mai multe grupuri ruse majore nu au investit în Crimeea, de teamă că ar putea fi la rândul lor sancţionate.

Însă, ca represalii la intervenţia militară rusă din Ucraina începută la 24 februarie, Occidentul a adoptat noi sancţiuni, de o amploare istorică, împotriva unui mare număr de companii ruse. Aceste sancţiuni au paralizat o parte din sistemul bancar şi financiar al Rusiei şi au provocat o prăbuşire a rublei, precum şi creşterea inflaţiei.

Grup de lucru internaţional pentru urmărirea oligarhilor ruşi

SUA şi aliaţii lor au lansat oficial miercuri un grup de lucru internaţional dedicat urmăririi oligarhilor ruşi şi a oricărei persoane ce încalcă sancţiunile adoptate împotriva Moscovei de la invadarea Ucrainei, relatează France Presse, conform Agerpres.

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, şi ministrul Justiţiei, Merrick Garland, au discutat virtual cu reprezentanţi ai Comisiei Europene, Germaniei, Franţei, Italiei, Marii Britanii, Australiei, Canadei şi Japoniei.

"Sancţiunile noastre, restricţiile noastre comerciale şi alte măsuri au avut deja un cost semnificativ pentru Rusia (...) Acest grup de lucru multilateral îl va creşte şi mai mult", a comentat Janet Yellen.

La rândul său, Merrick Garland a afirmat: "Statele Unite lucrează deja cu partenerii internaţionali pentru a îngheţa şi confisca bunurile din întreaga lume aparţinând oligarhilor ruşi vizaţi de sancţiuni".

În ultimele trei săptămâni, Statele Unite au furnizat informaţii care au contribuit la sechestrarea de către partenerii lor a numeroase nave a căror valoare acumulată se ridică la câteva sute de milioane de dolari, potrivit comunicatului Trezoreriei.

Iahturile aparţinând oligarhilor ruşi au fost imobilizate în special în Italia, Franţa şi Spania. Dar sechestrarea rămâne o măsură rară, având în vedere dificultăţile legale şi aranjamentele financiare complexe care îi ascund pe proprietarii acestor bunuri.

Membrii grupului de lucru, a cărui înfiinţare fusese anunţată la sfârşitul lunii februarie, au discutat modalităţile de aplicare concretă a sancţiunilor, necesitatea păstrării probelor care să justifice un sechestru şi urmărirea penală a celor care i-ar ajuta pe oligarhi să eludeze măsurile punitive.

Plus de 8% pentru cotaţia ţiţeiului Brent

Preţurile petrolului brut au crescut puternic ieri, pe pieţele externe, după trei zile consecutive cu pierderi, deoarece Agenţia Internaţională pentru Energie a avertizat că acest sector s-ar putea confrunta cu "cea mai mare criză de aprovizionare din ultimele decenii".

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna mai a urcat cu 8,3% la ICE Futures Europe, în a doua parte a zilei de ieri, atingând 106,13 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în aprilie s-a majorat cu 7,8%, la 102,49 dolari barilul la ora locală 11.02.

Tot la Nymex, cotaţia gazelor naturale cu livrare în aprilie a crescut cu 4,6% la ora 11.07, atingând 4,97 dolari/mmBtu.

Ieri, ministrul de Externe din Emiratele Arabe Unite, şeicul Abdullah bin Zayed, a declarat că acestea vor să coopereze cu Rusia pentru consolidarea securităţii energetice globale.

Preţul grâului cu livrare în luna mai a crescut cu 2,6% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), la ora locală 11.09, atingând 10,97 dolari/buşel. Cotaţia porumbului cu livrare în mai era în urcare cu 3,1%, la 7,53 dolari/buşel.

----------------------------------

Cotaţia futures a aurului cu livrare în aprilie a crescut cu 2,1%, la 1.949,30 dolari uncia la Comex New York, ieri la ora locală 11.04, cea spot a urcat cu 1%, la 1.947,07 dolari/uncie.

----------------------------------

Producătorul american de medicamente Merck & Co. a anunţat că nu va mai face investiţii în Rusia, dar va continua să furnizeze acestei ţări medicamente şi vaccinuri care salvează vieţi.

----------------------------------

Raiffeisen Bank International (RBI) din Austria, una dintre cele mai expuse bănci europene la Rusia, a anunţat că ia în considerare posibila retragere din această ţară.

Ieri, în jurul orei 16.00, un dolar valora 108,35 ruble, în urcare cu 2,3% faţă de ziua anterioară, iar un euro - 118,75 ruble, în creştere cu 1%, conform datelor Bloomberg.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb