Deţinătorii de obligaţiuni Vivre Deco listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) vor primi 15% din valoarea titlurilor conform noului plan de restructurare al companiei, faţă de 4,2% cât se prevedea în planul iniţial, reiese din rapoartele retailerului online de mobilier şi decoraţiuni publicate pe site-ul operatorului pieţei noastre de capital.
Conform ultimului plan, ce a fost negociat de Vivre cu creditorii, pentru "Creanţele bugetare" a fost a fost prevăzută o creştere a sumelor ce se vor distribui, respectiv 0,4 milioane de euro (echivalentul a circa două milioane de lei), în loc de 0,1 milioane de euro (echivalentul a 0,5 milioane de lei), cât era prevăzut să se plătească în planul iniţial. Astfel, va creşte procentul de îndestulare a acestei categorii de creanţe de la 4,7% la 19,6%, se arată în document.
Pentru categoria "Celelalte creanţe", unde intră şi obligaţiunile listate la BVB, a fost prevăzută o creştere a sumelor ce se vor distribui, urmând să se asigure plata a 1,79 milioane de euro (echivalentul a 8,9 milioane de lei) în loc de 0,5 milioane de lei (echivalentul a 2,5 milioane de lei) cât era prevăzut iniţial, astfel încât în ansamblu, procentul de îndestulare a acestei categorii de creanţe creşte de la 3,8% la 13,8%.
Vivre Deco are listate în Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al BVB două emisiuni de obligaţiuni, în valoare totală de 10,45 milioane de euro. O emisiune, în valoare de 3,45 milioane de euro, a fost listată în 2020, are scadenţa în 2025 şi o dobândă anuală de 5,25%. Cealaltă emisiune, de şapte milioane de euro, a fost listată în 2021, scadenţa era în 2026 şi dobânda anuală de 5,5%. Titlurile sunt suspendate de la tranzacţionare.
Conform planului de restructurare, plăţile se vor face în trimestrul al patrulea din anul al patrulea de concordat, în euro.
"Planul de restructurare va fi supus votului creditorilor concordatari şi apoi depus spre omologare de către judecător până la data limită modificată stabilită de instanţă, respectiv 6 februarie 2023", se arată în document.
Vivre Deco a intrat în procedură de concordat preventiv în toamna anului trecut, după ce compania a raportat brusc pierderi uriaşe şi capitaluri proprii negative. Cu puţin timp înainte, Monica Cadogan îşi dăduse demisia din funcţia de director general al societăţii, după nouă ani la conducerea Vivre.
Conform planului de restructurare, cauzele stării de dificultate alecompaniei sunt: a) strategii manageriale ce nu au avut randamentul scontat; b) creşterea costului de finanţare, în special din cauza dobânzilor aferente emisiunii de obligaţiuni; c) plăţi în avans (sau cu termene de plată reduse) cerute de furnizori; d) instabilitatea produsă de războiul din Ucraina.
"În perioada 2020 şi 2021, circa 75 milioane de lei au fost folosiţi în susţinerea eforturilor de marketing pentru atragerea de clienţi noi, în promovarea mărcii Vivre. Parţial, aceste costuri au fost finanţate din fondurile obţinute din emisiunea de obligaţiuni, respectiv din cei 51,6 milioane de lei (...). Aşteptarea societăţii a fost că aceste costuri de marketing vor atrage clienţi recurenţi care vor susţine creşterea vânzărilor în anii următori. Din păcate, aceste investiţii nu au generat vânzările recurente şi sustenabile pe termen lung şi s-au tradus doar în creşterea pe termen scurt a vânzărilor urmată de o scădere abruptă atunci când societatea nu a mai putut susţine costurile de marketing", se arată în document.
Până în decembrie 2021, aceste cheltuieli de marketing erau capitalizate drept cheltuieli în avans, considerându-se pe atunci că vor aduce beneficii societăţii pentru o perioadă de minimum cinci ani. Ulterior au fost trecute la cheltuielile anului curent, astfel încât Vivre a raportat pierderi mari şi a ajuns să aibă capitaluri proprii negative.
De asemenea, societatea a avut spaţii închiriate de circa 45.000 metri pătraţi de la Ecom Centrul Logistic SRL, care este societate afiliată Vivre. "Acestea au fost închiriate începând cu 12 decembrie 2020, în contextul strategic de expansiune (...). Conform informaţiilor primite de la societate, aceste spaţii de depozitare au fost folosite la o capacitate medie de doar 50% în prima jumătate a anului 2022 (întrucât volumele estimate a fi vândute şi deci depozitate în urma investiţiilor în marketing nu au fost atinse), generând însă o cheltuială semnificativă de 4,7 mil lei", se arată în raport.
La solicitarea administratorului concordatar care este PricewaterhouseCoopers Business Recovery Services, având în vedere că Ecom Centru Logistic este o parte afiliată, Vivre va efectua demersuri pentru: (i) evaluarea nivelului chiriei faţă de condiţiile existente în piaţă de către un expert independent pentru perioada începând cu decembrie 2020 şi (ii) analiza modului în care a fost efectuat managementul acestui contract, se mai arată în document.
Conform planului, restructurarea Vivre va fi realizată prin două direcţii principale: schimbarea strategiei de vânzări şi optimizarea costurilor pentru a susţine o nouă direcţie de business.
"Compania urmează a-şi schimba modelul de business, vânzarea de mărfuri urmând a se desfăşura preponderent în sistem Dropshipping", scrie în document. "Începând cu trimestrul al treilea al anului 2023, se estimează ca aproximativ 70% din cifra de afaceri lunară se va realiza prin Dropshipping şi nu prin vânzarea de stoc propriu (care se află fizic în depozitul Vivre), pondere preconizată să fie menţinută până la finalul planului de restructurare".
Durata de implementare a planului este de 48 de luni de la omologare prin hotărâre executorie, cu posibilitatea de prelungire a termenului cu douăsprezece luni. În primul an este obligatorie plata a minimum 10% din valoarea creanţelor afectate.
În situaţia în care nu se va ajunge la omologarea planului, Vivre consideră că alternativa optimă pentru societate ar fi falimentul, se arată în document.
În contextul optimizarilor de costuri şi a schimbării modelului de business, se estimează că Vivre va atinge un prag de profitabilitate din activitatea operaţională (EBITDA) de 0,7 milioane de euro în cursul anului 2024, respectiv 4,9 milioane de euro în 2026, ultimul an al planului de reorganizare. În primele nouă luni ale anului trecut, Vivre a avut o cifră de afaceri de 92,7 milioane de lei, cu 49% mai mică comparativ cu cea din primele trei trimestre ale lui 2021, şi o pierdere de 25,4 milioane de lei, faţă de un rezultat negativ de 28,6 milioane de lei în perioada ianuarie-septembrie a anului anterior, conform raportului.
Vivre Deco este deţinută în proporţie de 51,81% de Neogen, alături de Advisory Delta cu 43,37% şi Nagy Vajda Andras Peter ce deţine 4,82% din companie.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Prostie sau hoție în data de 18.01.2023, 09:41)
Ar fi indicat ca cei de la Purcari- WINE sa o dea afara pe dna Cadogan din consiliul de administratie , nu are cu ce sa ii ajute, doar poate sa îi aduca in aceeasi situatie cu Vivre .
Cadogan este foarte priceputa, la furtișaguri
BVB = cloaca hotilor !!!
2. Hoție pe față!
(mesaj trimis de anonim în data de 18.01.2023, 10:14)
Niște nemernici! Și Cadogan și Fusu. Unul că a furat, celălalt că vrea să-și rezolve problemele pe banii altora!
Sunt obligatar și prefer să îi văd în faliment și cu controale pe cap, decît să îi las să își bată joc de mine!
3. Furaciunea familiei Cadogan
(mesaj trimis de Catalin în data de 18.01.2023, 11:37)
Asa se duce de rapa piata de capital!
Nu se poate sa furi in halul asta si sa nu iti asumi nicio responsabilitate.
Brokerii, ASF-ul si confucerea sunt mana in mana. Altfel nu se explica un asemenea derapaj.