Britanicii dau dovadă de o tărie "uimitoare" înainte de Brexit, potrivit unui indice referitor la încrederea consumatorilor în economie, care a crescut în februarie, transmite Reuters.
În pofida informaţiilor privind riscul tot mai mare ca Marea Britanie să iasă din Uniunea Europeană fără un acord de tranziţie, indicele referitor la încrederea consumatorilor calculat de firma GfK a crescut uşor, de la -14 puncte în ianuarie la -13 puncte.
Economiştii anticipau că indicele va scădea la -15 puncte, scrie News.ro.
În ianuarie, indicele referitor la încredere a atins cel mai scăzut nivel din peste cinci ani.
Potrivit GfK, încrederea consumatorilor nu înregistrează tipul de scădere care a avut loc după referendumul pentru Brexit din iunie 2016 şi la începutul crizei financiare mondiale de acum 10 ani.
"Trebuie să luăm în considerare că mulţi indicatori economici - gradul de ocupare a forţei de muncă, creştere salariilor - rămân pozitivi. Este totuşi uimitor că încrederea este atât de rezistentă şi stabilă într-o lume cu o instabilitate politică atât de mare şi teamă de necunoscut", a spus Joe Staton, director de strategie în relaţiile cu clienţii al GfK.
Date separate publicate joi au arătat că piaţa imobilială britanică a rămas slabă dar stabilă în februarie.
Preţurile locuinţelor au crescut în februarie cu 0,4% în termeni anuali, în timp ce în ianuarie au stagnat.
Premierul Theresa May a afirmat în această săptămână că este deschisă posibilităţii ca Parlamentul să voteze pentru amânarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea europeană dincolo de termenul de 29 martie, mai scrie News.ro.
Sondajul GfK mai arată că percepţia britanicilor faţă de finanţele personale a rămas stabilă, dar aceştia sunt mai dispuşi să facă achiziţii mari, iar aşteptările lor pentru evoluţia economiei în următoarele 12 luni s-au îmbunătăţit uşor de la minimul ultimilor şapte ani atins în ianuarie.
Cheltuielile de consum au ajutat ca economia să reziste presiunilor Brexit-ului, iar combinaţia inflaţiei mai mici şi a creşterii treptate a salariilor va susţine finanţele populaţiei, chiar dacă economia în ansamblul ei va încetini.
În schimb, mulţi angajatori dau semne de nervozitate, iar investiţiile companiilor au scăzut în 2018, potrivit datelor oficiale.
Studiul GfK a fost realizat la comanda Comisiei Europene, în perioada 1 februarie-14 februarie.