Două evenimente politice majore au dat peste cap viaţa Capitalei la mijlocul acestei săptămâni. Lansarea candidaţilor USL care a avut loc pe Arena Naţională a adus la stadion peste 60.000 de persoane, discursurile au curs în valuri, aplauzele, uralele şi huiduielile la fel. Desfăşurarea de forţe a fost una impresionantă, peste nivelul unui meci în care este angrenată echipa naţională de fotbal. La Palatul Parlamentului, greii Partidului Popular European şi-au dat întâlnire, atmosfera fiind una foarte sobră, cu excepţia sprintului prezidenţial de la final, care a vrut să demonstreze presei că încă este în formă. Cum înalţii oaspeţi trebuiau trataţi cum se cuvine, dar şi protejaţi, şi în acest caz a fost mobilizat un număr foarte mare de oameni.
Televiziunile de ştiri au ţinut să prezinte cât mai pe larg posibil evenimentele, dar, nici nu se putea altfel, în funcţie de simpatii sau antipatii, fiecare s-a ocupat cu mai multă atenţie de un eveniment sau altul. Chiar dacă nu mai reprezintă o noutate, şi de această dată imparţialitatea a fost uitată la vestiare. Orientările au fost evidente, de la titlurile afişate pe burtiere, la mărimea casetelor care prezentau imagini în direct şi lungimea intervenţiilor cu sunet, până la numărul invitaţilor dintr-o anumită parte a scenei politice aflaţi în direct. B1 TV şi Digi 24 au insistat pe evenimentul de largă deschidere europeană de la Palatul Parlamentului, Antena3 şi RTV au dorit ca "vocea poporului", exprimată de reprezentanţii ei dintr-o anumită alianţă, să fie auzită cât mai bine. Realitatea TV, într-un evident proces de repoziţionare, a mizat pe audienţa pe care i-o putea aduce Congresul, dar ruperea de trecut se face greu aşa că şi evenimentul de la Arena Naţională a avut parte de o prezentare consistentă.
Nemulţumirile invitaţilor faţă de un eveniment creşteau invers proporţional faţă de numărul de minute transmise în direct de la celălalt. Astfel intrigaţi, cei prezenţi prin studiouri ne-au informat cum Primăria Capitalei nu va vedea niciun cent din cei 40.000 de euro pe care USL trebuie să-i plătească pentru închirierea stadionului Naţional, sau cum navetiştii din diverse judeţe ale ţării au rămas uitaţi prin autogări deoarece autobuzele au fost mobilizate pentru alimentarea mitingului cu oameni, cu toate că până atunci fuseseră prezentate la acelaşi post insistent imagini de la Congresul Partidulului Popular European. În oglindă, cu scene de la miting pe fundal analişti serioşi, se arătau deranjaţi de prezenţa în ţara noastră a lui Barosso sau Merkel chiar în pragul startului campaniei electorale şi cum Europa încearcă să încline balanţa împotriva voinţei populare. Fără a intra în amănute legate de audienţa pe un segment orar al unui post de ştiri sau altul, strict ca număr de posturi TV care au reflectat evenimentele, putem spune că meciul Congres - Miting s-a terminat la egalitate. Oamenii se numără cu folos doar după 9 decembrie.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2012, 10:30)
Televiziuni de NEstiri. Un organism media care dovedeste ca trage intr-o anumita directie si-a pierdut autoritatea morala de a critica. Nu e intamplator ca multe ziare au disparut. In curand vor incepe sa dispara si televiziuni. Realitatea Tv e prima pe lista, a intors armele exact cand nu trebuia, urmeaza B1, RTV. In 5 ani aceste televiziuni de nisa vor fi inchise.