CONGRESUL PNL Confruntare directă între "aripile" Antonescu şi Tăriceanu

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Politică / 21 februarie 2013

Actuala conducere a pregătit şi o surpriză majoră pentru întreaga clasă politică. Klaus Johannis, Primarul Sibiului, s-a înscris în Partidul Naţional Liberal.

Actuala conducere a pregătit şi o surpriză majoră pentru întreaga clasă politică. Klaus Johannis, Primarul Sibiului, s-a înscris în Partidul Naţional Liberal.

Congresul PNL, care va începe mâine de la ora 10.00, a stârnit o adevărată furtună în rîndul liberalilor, taberele din partid, pro sau contra actualului preşedinte, Crin Antonescu, regrupându-se în aceste zile. La sfârşitul lunii ianuarie, preşedintele PNL a anunţat că Delegaţia Permanentă a convocat congresul partidului pe 22 şi 23 februarie, în Bucureşti, pentru modificarea Statutului, adoptarea noului program politic şi alegerea noii conduceri a partidului. În prima zi a congresului se va prezenta raportul de activitate a structurilor de conducere ale partidului, precum şi dezbaterea asupra unui nou proiect de statut. Pe 23 februarie se vor adopta un nou program politic, declaraţii politice şi va fi aleasă noua conducere a partidului.

Actuala conducere a pregătit şi o surpriză majoră pentru întreaga clasă politică. Klaus Johannis, Primarul Sibiului, s-a înscris în Partidul Naţional Liberal. De altfel, acesta a şi apărut ieri alături de Crin Antonescu într-o conferinţă de presă. Preşedintele consideră că această mişcare reprezintă o lovitură de imagine pentru partid: "Salut acest moment ca pe unul foarte important pentru PNL. Am lansat o invitaţie insistentă de mai multă vreme unui om care se bucură de o mare încredere, care a dovedit că performaţa constantă, durabilă, este posibilă şi în România. Am adus în conducerea partidului, în Parlament, personalităţi din diverse medii, iar cu Klaus Johannis mai facem un pas în această direcţie. Ceea ce s-a numit < proiectul Johannis > în 2009 a fost unul din cele mai dragi proiecte la care am lucrat. Chiar dacă nu a reuşit, nu înseamnă că nu a fost fertil, că nu a stârnit energii noi, speranţe noi. Dorim cristalizarea unei elite politice". De altfel, Antonescu a admis că în viitor îl vede pe noul membru al partidului în postura de prim-ministru şi că îl consideră chiar un potenţial candidat la preşedinţia ţării. Klaus Johannis nu ţine neapărat ca la congresul din zilele următoare să fie ales într-o funcţie de conducere a partidului: "Am luat hotărîrea de a deveni membru al PNL în urma invitaţiei domnului Antonescu, invitaţie care m-a onorat şi mi-a dat de gândit. Deocamdată nu m-am gândit la o funcţie în partid, de altfel nu am condiţionat în niciun fel această adeziune". Johannis a declarat că nu va părăsi Forumul Germanilor din România, care nu este partid politic, şi că nu va avea probleme de compatibilitate în privinţa mandatului de primar pentru că acum s-a înscris în PNL.

În partid nu toată lumea este de acord cu măsurile actualei conduceri. Fostul preşedinte PNL Călin Popescu Tăriceanu susţine că este nefiresc şi absurd ce se întâmplă în PNL în ultima perioadă: "În mod normal, Congresul unui partid trebuie să stabilească nişte linii directoare politice. Nu a existat până în momentul de faţă niciun fel de dezbatere internă pe subiectele majore care ar trebui să fie cele de relaţie a partidului cu cetăţenii. Cu alte cuvinte, trebuie să abordăm o agendă politică ce se referă la agenda cetăţeanului şi căreia trebuie să-i dăm nişte răspunsuri. Până în momentul de faţă, nimic din ceea ce ar fi trebuit să fie nu a avut loc, adică o dezbatere internă în partid prealabilă Congresului, care sigur, ar fi chemat să adopte o serie de documente politice. Miza pare să fie mai degrabă dorinţa unui control intern asupra tuturor deciziilor şi un comportament care pare să fie derivat din ideea că cine nu este cu noi e împotriva noastră şi ca atare trebuie îndepărtat, trebuie eliminat. Mi se pare nefiresc, mi se pare absurd până la urmă şi cu totul şi cu totul în afara modului în care s-a făcut politică în PNL. PNL este un partid de dezbateri libere, de confruntări de idei şi de proiecte. Întotdeauna m-am bucurat că nu există unanimităţi ca în partidele, poate, de sorginte comunistă. Iată că la PNL se doreşte acum, probabil, tot aşa, să existe nu majorităţi, ci unanimităţi şi lucrul acesta mi se pare regretabil!" . Fostul premier liberal consideră că Statutul intern al PNL "necesită o modernizare şi o democratizare": "Am făcut şi amendamente în acest sens, cerând în mod explicit alegeri individuale pentru membrii structurilor de conducere, cât şi alegere internă pentru viitorul candidat al PNL-ului la prezidenţiale. Îmi permit să fac un apel la actuala conducere să reflecteze serios în privinţa modificărilor pe care se pare că intenţionează să le facă şi care nu vor face Partidul Naţional Liberal mai atractiv, mai democratic, ci din contră".Pe de altă parte, un alt contestatar al actualei conduceri, primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, acuză că au fost transferaţi 56 de membri în PNL Sector 1, între aceştia numă­rându-se europarlamentarul Ramona Mănescu şi secretarul general adjunct al Guvernului, Andreea Lambru: "Ceea ce s-a întâmplat a fost un model tipic pentru ce înseamnă democraţie în partid pentru Crin Antonescu. A trimis 56 de turişti de partid în organizaţia Sectorului 1 pentru ca prin prezenţa lor în Delegaţia permanentă să înlocuiască voinţa membrilor organizaţiei cu voinţa lui Crin Antonescu".

Cifrele obţinute prin sondarea opiniei publice îl susţin pe actualul preşedinte al PNL. Crin Antonescu ar câştiga detaşat primul tur al alegerilor prezidenţiale, arată datele unui sondaj realizat de Avangarde în perioada 11-18 februarie, la comanda Realitatea TV. Potrivit cercetării, preşedintele PNL ar obţine 35% din procente, urmat de premierul Victor Ponta - 15%, de Dan Diaconescu şi de Mihai Răzvan Ungureanu, cu câte 9%. În ceea ce priveşte lupta internă din interiorul PNL, 49% dintre cei chestionaţi spun că cel care ar trebui ales în funcţia de preşedinte este Crin Antonescu, 35% preferându-l pe Călin Popescu Tăriceanu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb