Congresul PNL: Fără sfială, cu Patriciu şi Cataramă

Daniel Bojin
Ziarul BURSA #Politică / 23 martie 2009

Crin Antonescu: \\\"Salut fără sfială prezenţa în sală a lui Dinu Patriciu şi a lui Viorel Cataramă\\\".

Crin Antonescu: \\\"Salut fără sfială prezenţa în sală a lui Dinu Patriciu şi a lui Viorel Cataramă\\\".

Dinu Patriciu l-a preferat pe Crin Antonescu, în locul lui Tăriceanu

Două destine de sponsori: Dinu Patriciu, cel mai influent lider informal al PNL, iar Viorel Cataramă - simplu invitat, fără drept de vot

Diferenţa dintre cei doi poate fi explicată prin modelul lor de a-şi implica colegii de partid în afacerile lor: în timp ce Cataramă şi i-a luat drept parteneri pe unii lideri PNL, Patriciu i-a transformat în simpli angajaţi

Victoria consistentă a lui Crin Antonescu în faţa lui Călin Popes­cu Tăriceanu în lupta pentru şefia PNL s-a datorat şi lui Dinu Patriciu, prezent vineri seara, după patru ani, la un eveniment important al PNL, alături de un alt fost lider marcant al partidului, Viorel Cataramă.

Însă doar Crin Antonescu a avut forţa de a-i saluta public pe cei doi, amendând ipocrizia celorlalţi, în special a lui Tăriceanu.

Deşi a fost partener al lui Cataramă şi administratorul lui Patriciu, Tăriceanu s-a sfiit să le salute, de la tribună, prezenţa în sală şi să le menţioneze contribuţia la dezvoltarea PNL.

În final, Tăriceanu a pierdut la o diferenţă de peste 300 de voturi în faţa lui Antonescu.

Fără a-i diminua din merite lui Crin Antonescu, putem spune că, în doar două luni, Patriciu l-a debarcat pe Tăriceanu din fruntea PNL. Ceea ce Traian Băsescu nu a reuşit în patru ani.

Băsescu nu a reuşit şi pentru că în spatele lui Tăriceanu a fost permanent, până acum, Dinu Patriciu. La fel de adevărat, nici Patriciu nu ar fi putut fi astăzi atât de influent în PNL, fără sprijinul premierului Tăriceanu, din ultimii patru ani.

Tăriceanu a fost cel care s-a răzgândit în vara lui 2005, la stăruinţa lui Patriciu, şi nu şi-a mai dat demisia din funcţia de prim-minis­tru, riscând conflictul cu Traian Băs­escu, de dragul prieteniei cu Patriciu.

Tot Tăriceanu a fost cel care i-a sărit în ajutor lui Dinu Patriciu, încercând să-i înduplece pe Traian Băsescu şi pe Monica Macovei să analizeze altfel cazul Rompetrol.

Tot Tăriceanu şi partenerul său din tandemul pentru conducerea PNL, Teodor Atanasiu (ca şef al AVAS) l-au ajutat pe Dinu Patriciu să fie singurul miliardar român în euro.

Fără scoaterea Petromidiei de sub monitorizarea AVAS, Dinu Patriciu nu ar fi putut vinde kazahilor grupul Rompetrol pentru cele vreo 2 miliarde de euro, cât a fost partea sa.

Cu toate acestea, Tăriceanu şi-a pierdut inexplicabil sprijinul lui Patriciu şi s-a prăbuşit imediat.

Ruptura dintre Tăriceanu şi Patriciu s-ar fi produs în ianuarie, după o scurtă vacanţă în Caraibe a liderului PNL, pe iahtul magnatului liberal. Tăriceanu ar fi acceptat atunci să candideze din partea PNL la alegerile prezidenţiale, dar la scurt timp s-ar fi răzgândit. În aceste condiţii, Dinu Patriciu s-a reorientat spre Crin Antonescu, un alt lider cu şanse în lupta pentru Cotroceni.

Privită de afară, din perspectiva prieteniei celor doi, ba chiar din perspectivă politică, poziţia lui Patriciu faţă de Tăriceanu poate fi catalogată drept trădare.

Privită din perspectiva afacerilor, schimbarea lui Dinu Patriciu este o mutare de speculator, de investitor fără scrupule.

Dincolo de trecutul său şi de calităţile personale, Crin Antonescu mai are şi avantajul că nu a făcut parte din fosta guvernare, dar nici nu este perceput atât de apropiat de afacerile lui Dinu Patriciu.

Câştigătorul alegerilor din PNL, Crin Antonescu este singurul dintre cei patru candidaţi cu şanse reale la un loc de preşedinte sau prim-vicepreşedinte al PNL care nu a fost angajatul direct al lui Dinu Patriciu.

Atât Călin Popescu Tăriceanu, cât şi Ludovid Orban sau Teodor Atanasiu s-au plimbat prin consiliile de administraţie ale companiilor patronate de Dinu Patriciu. Cu alte cuvinte, toţi trei au fost angajaţii lui Dinu Patriciu.

Parteneri şi angajaţi

O altă prezenţă interesantă la Congres a fost cea a lui Viorel Cataramă. Tot Crin Antonescu, iar nu Tăriceanu, a menţionat faptul că Viorel Cataramă, deşi a pus serios umărul în deceniul trecut la dezvoltarea PNL, a ajuns să fie doar un simplu invitat la Congres, fără drept de vot.

Atât Cataramă, cât şi Patriciu au fost de-a lungul anilor figuri centrale ale PNL şi sponsori importanţi ai partidului. Mult timp, banii lui Cataramă au fost mai importanţi decât ai lui Patriciu în PNL. La fel cum au fost apoi cei ai lui Dinu Patriciu, mai ales în perioada de opoziţie (2001-2004), când mulţi lideri ai PNL au fost angajaţi ca administratori la firmele din grupul Rompetrol.

De aici, Dinu Patriciu este, în continuare, cel mai influent lider informal al PNL. În ultimii patru ani, acesta a reuşit nu numai să reziste asaltului preşedintelui Băsescu, dar să facă şi cea mai mare avere din România.

Dacă Viorel Cataramă şi-a făcut din colegii de partid parteneri în afaceri, Dinu Patriciu i-a transformat în angajaţi, ceea ce a schimbat şi raporturile dintre ei în partid.

Atât la SAFI, cât şi la Libra Bank, membri marcanţi ai PNL au avut acţiuni alături de Cataramă.

În schimb, Dinu Patriciu a avut drept partener egal în afaceri doar un singur politician, dar şi acela din UDMR- Verestoy Attila. În rest, doar administratori din PNL.

Afacerea SAFI şi Libra Bank, iniţiate de Cataramă

- Viorel Cataramă - acţionar

- Călin Popescu Tăriceanu - acţionar

- Victor Babiuc- acţionar

- Andrei Chiliman - acţionar

- Radu Cojocaru - acţionar

- Ion Basgan - acţionar

Grupul Rompetrol, controlat de Dinu Patriciu

- Călin Popescu Tăriceanu - administrator

- Ludovic Orban - administrator

- Teodor Atanasiu - administrator

- Norica Nicolai - administrator

- Teodor Meleşcanu - administrator

- Victor Babiuc - administrator.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb