Grupul petrolier american ConocoPhillips a decis să îşi vândă afacerea din nordul Australiei către partenerul său local Santos Ltd., pe 1,39 miliarde de dolari, în cadrul unei tranzacţii care va majora producţia grupului australian şi îi va consolida poziţia pe piaţa globală, potrivit Reuters.
Afacerea marchează a doua mare achiziţie realizată de Santos în mai puţin de un an, după redresarea sa sub conducerea directorului general Kevin Gallagher.
ConocoPhillips, care se concentrează pe activele sale de şist din SUA, iese din acţionariatul Darwin LNG, uzină inaugurată în 2006, şi din zăcămintele de gaze din nordul Australiei, dar îşi va păstra deţinerea la uzina Australia Pacific LNG din Queensland.
"Deşi credem că proiectul Darwin este printre cele mai puţin costisitoare pentru grup, această tranzacţie de înstrăinare ne va permite să alocăm capital altor proiecte", a declarat directorul de operaţiuni din cadrul ConocoPhillips, Matt Fox.
Vânzarea vine în contextul în care zăcământul de gaze Bayu-Undan care alimentează fabrica Darwin LNG va seca în 2022.
Tranzacţia este aşteptată să se finalizeze în primul trimestru din 2020, iar Santos preconizează că aceasta îi va creşte profitul pe acţiune cu 16%, respectiv producţia cu 25% în 2020. În urma preluării, Santos preia controlul la Darwin LNG, a doua uzină ca vechime din cele zece fabrici LNG din Australia.
Santos preia deţinerile majoritare ale ConocoPhillips în Darwin LNG şi Bayu-Undan, respectiv o cotă de 37,5% din Barossa. Dar, compania are ca scop să-şi reducă participaţiile la Darwin LNG şi Barossa la circa 40%-50%.
Compania australiană a informat că a ajuns deja la un acord preliminar pentru vânzarea a 25% din Darwin LNG către partenerul său la Barossa: SK E&S din Coreea de Sud. Totodată, compania negociază cu alţi parteneri din Darwin LNG, printre care Inpex Corp., JERA şi Tokyo Gas din Japonia, respectiv Eni SpA Italia, pentru vânzarea de acţiuni la Barossa şi Darwin LNG.