Marii exportatori de zahăr, printre care Thailanda şi Australia, şi-ar putea majora ariile cultivate cu trestie de zahăr anul viitor, după ce Uniunea Europeană va reduce subvenţiile acordate fermierilor din domeniu. În aceste condiţii, în care agricultorii europeni vor fi nevoiţi să-şi micşoreze culturile, piaţa aşteaptă creşterea preţului zahărului. Uniunea Europeană a decis, săptămîna trecută, să diminueze cu 36%, în următorii patru ani, preţul minim garantat producătorilor de profil. "Subvenţiile din UE au fost factorul principal care a determinat menţinerea preţurilor la un nivel scăzut", declară Rachai Choosilkul, secretar general al Federaţiei Cultivatorilor de Tres-tie de Zahăr din Thailanda.
În luna aprilie, Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) a decis că sprijinul acordat de UE exportatorilor de zahăr este exagerat, în condiţiile în care fermierii din afara blocului european s-au plîns că aceste subvenţii încurajează supra-producţia şi determină distorsionarea pieţei. Preţul zahărului a crescut cu 34% în acest an, însă în mare parte din cauza creşterii cotaţiilor petroliere, care au determinat Brazilia, cel mai mare producător de zahăr din lume, să folosească mai multă trestie de zahăr pentru fabricarea etanolului, care înlocuieşte parţial benzina.
"Va veni mai puţin zahăr din Europa, astfel că vor creşte preţurile", declară Justin Smirk, economist principal la "Westpac Banking Corp.", din Sydney. Totuşi, acesta arată că, în situaţia în care marii producători - Thailanda, Australia şi Brazilia, îşi vor majora producţia, ascensiunea preţurilor ar putea fi limitată.
Crescătorii de trestie din Aus-tralia, al patrulea exportator mondial de îndulcitor, au fost nevoiţi, din diverse motive, fie să părăsească această ramură industrială, fie să-şi reducă plantaţiile. Guvernul a oferit 444 milioane de dolari australieni (328 milioane de dolari americani) ca să-i sprijine pe cei care au renunţat la culturi.
De menţionat că trestia de zahăr este o sursă mai ieftină decît sfecla de zahăr, din care este realizată majoritatea producţiei de zahăr a UE.
După decizia UE de reducere a subvenţiilor, producţia de zahăr a Europei ar putea să scadă cu 20%. În anul agricol 2005-2006, cererea globală de zahăr ar putea să depăşească cu 1,07 milioane de tone oferta, spun specialiştii.