Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a decis, ieri, să menţină dobânda de referinţă la un nivel minim record şi a promis, din nou, că va interveni pe piaţa valutară, dacă va fi nevoie, în condiţiile în care consideră francul "semnificativ supraevaluat".
SNB a menţinut dobânda la depozitele la vedere la minus 0,75%, aşa cum aşteptau cei mai mulţi dintre analişti.
"Deşi s-a mai depreciat în ultimele luni, francul elveţian este în continuare semnificativ supraevaluat. Dobânda negativă şi diferenţialul de dobândă faţă de alte valute fac francul elveţian mai puţin atractiv şi continuă să ajute la deprecierea sa", potrivit anunţului Băncii Elveţiei.
Guvernatorul SNB, Thomas Jordan, a declarat, potrivit CNBC, că diferenţele de politică monetară de la nivel mondial au creat "un mediu complex" în materie.
Conducerea SNB a subliniat în mai multe rânduri, anul acesta, că francul este "în mod clar supraevaluat", astfe că monitorizează evoluţia pieţei valutare.
Amintim că, la începutul lui 2015, Banca Elveţiei a surprins pieţele cu decizia de renunţare la plafonul minim impus cursului, de 1,20 franci/ euro. Atunci, SNB a precizat că a eliminat acest prag întrucât menţinerea lui ar fi costat instituţia cel puţin 100 de miliarde de franci numai în luna ianuarie.
Ulterior, SNB a adoptat o strategie ce include dobânzi negative şi intervenţii pe piaţă pentru menţinerea francului sub control. Chiar şi aşa, moneda elveţiană s-a apreciat cu aproximativ 10% în acest an, faţă de euro.
Ieri, la ora 11.11, pe piaţa americană, euro avea un curs de 1,0823 franci, mai mic cu 0,2% faţă de ziua precedentă.
În primele nouă luni din anul curent, Banca Elveţiei a înregistrat pierderi de 33,9 miliarde de franci pe fondul impactului negativ pe care l-a avut aprecierea monedei elveţiene asupra rezervelor valutare.