Consilierii generali au făcut praf bugetul Primăriei Capitalei

Alina Toma
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 16 ianuarie 2004

Traian Băsescu, primarul general al Capitalei, se lăuda cu un fond de rulment de aproape 1.000 miliarde de lei pentru investiţiile planificate în acest an. Domnia sa le-a explicat consilierilor generali că nu trebuie să redistribuie acest fond la alte capitole bugetare pentru că banii vor fi cheltuiţi tot pentru obiectivele propuse de ei. Domnul Băsescu a mai precizat că valoarea acestui fond de rulment, cît şi structura întregului buget sînt extrem de importante pentru ratingul Municipiului Bucureşti, care urmează să fie stabilit de "Standard & Poor's".

În schimb, consilierii generali au votat ieri un buget modificat şi l-au lăsat pe edilul şef fără fondul de rulment aflat la dispoziţia sa. Astfel, din cele aproape 1.000 miliarde de lei, RATB a primit în plus 600 miliarde de lei, programul de locuinţe sociale - 100 miliarde de lei, Administraţia Lacurilor - 90 miliarde de lei, Administraţia Cimitirelor - 94 miliarde de lei, "Luxten" - 100 miliarde de lei, Adminis-traţia Parcurilor - 25 miliarde de lei.

Aleşii locali au găsit de cuviinţă să micşoreze bugetele Administraţiei Străzilor cu 100 miliarde de lei, cheltuielile de capital ale primăriei generale cu 160 miliarde de lei, programul de informatizare al primăriei cu 160 miliarde de lei şi cultura (cheltuieli curente şi de capital) cu 90 miliarde de lei.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi-a motivat deciziile prin faptul că fondul de rulment provine dintr-un excedent bugetar al anului trecut, bani necheltuiţi de RADET şi Administraţia Străzilor. Aceştia consideră că unităţile subordonate consiliului au dat dovadă de un management prost şi nu au fost în stare să implementeze proiectele de investiţii (reabilitarea străzilor, contorizarea scărilor de bloc şi reabilitarea punctelor termice).

Consilierii municipali au mai spus că "Luxten" are nevoie de încă 100 miliarde de lei pe lîngă cele 500 alocate de Traian Băsescu pentru implementarea unui program de extindere a reţelei electrice la şcolile bucureştene. Ei susţin că şi lacurile Capitalei necesită un program amplu de ecologizare şi realizarea canalului Buftea-Bucureşti. Suplimentarea subvenţiei RATB a fost aprobată de CGMB pentru că nu acoperea şi gratuităţile pentru pensionari.

Traian Băsescu i-a avertizat pe consilieri că periclitează finanţarea programului de informatizare derulat cu ajutorul unui credit extern şi că suplimentează nejustificat "sub-venţia" RATB şi fondurile alocate "Luxten".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb