CONSILIERUL PREZIDENŢIAL LEONARD ORBAN: "Este de dorit inclusiv o consultare internă cu privire la viitorul proiectului european"

Gabriel Tănase
Politică / 4 martie 2017

Leonard Orban (Sursa foto: captură Youtube)

Leonard Orban (Sursa foto: captură Youtube)

Poziţia României este că o Europă cu "mai multe viteze sau cercuri concentrice" este contraproductivă deoarece riscă să ducă la fragmentarea Uniunii Europene şi chiar la dezintegrarea proiectului european, a declarat, vineri, consilierul prezidenţial Leonard Orban pentru Agerpres.

Acesta a afirmat: "La nivel european ne aflăm la începutul procesului de reflecţie cu privire la viitorul Uniunii Europene după Brexit. De fapt, momentul oficial de declanşare a acestor dezbateri va fi summitul de la Roma din 25 martie. Ne aflăm la începutul acestui proces. La acest debut, Comisia Europeană a pus pe masă o Carte Albă în care a propus cinci opţiuni. Noi am preferat inclusiv de la începutul acestui proces de dezbatere să ne poziţionăm cu privire la intenţiile pe care le are România în continuare şi la cum vedem noi viitorul UE. Poziţia României este foarte clară şi a fost exprimată de preşedintele României în repetate rânduri, atât la nivelul Consiliului European, cât şi cu alte ocazii. Poziţia noastră este că varianta cea mai bună este ca toată Uniunea, toate cele 27 de state membre, să meargă şi să avanseze în acest proces".

Consilierul prezidenţial anticipează că deciziile la nivel european vor fi luate, probabil, în 2018 sau 2019: "O să vedem ce se va desprinde din acest proces de dezbatere. Nu ne aşteptăm în momentul de faţă la o decizie rapidă. Probabil că deciziile, dacă se vor lua, se vor lua undeva la nivelul anului 2018 sau chiar în 2019, înainte de alegerile pentru Parlamentul European, dar noi ne-am exprimat încă de la început poziţia".

Leonard Orban a precizat că este necesară o consultare internă cât mai largă cu privire la viitorul proiectului european.

El a spus: "Este de dorit inclusiv o consultare internă, o consultare internă care să aibă mai multe obiective: odată ca să permită diferite puncte de vedere, schimburi de opinii referitoare la această chestiune, dar, pe de altă parte, inclusiv să crească gradul de conştientizare a importanţei acestui proces de reformare, de consolidare a Uniunii Europene şi impactul acestui proces şi care sunt efectele asupra cetăţenilor români. (...) Este nevoie de o consultare publică cât mai largă. Nu mă aştept anul acesta să se întâmple prea multe lucruri având în vedere alegerile din mai multe state membre - Franţa, Germania, Olanda".

Leonard Orban a adăugat că în 2018 este posibil, însă, să se avanseze mai rapid în direcţia luării unor decizii cu privire la viitorul proiectului european.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb