Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE) se reuneşte la 24 februarie 2025, la Bruxelles, pe ordinea de zi aflându-se subiecte precum războiul din Ucraina, situaţia din Orientul Mijlociu, inclusiv Siria, Liban şi UNRWA (The United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees), conflictul din Republica Democratică Congo, situaţia din Iran etc. Se aşteaptă, de asemenea, adoptarea celui de-al 16-lea pachet de sancţiuni la adresa Rusiei, conform site-ului https://www.consilium.europa.eu/ şi AFP.
Consiliul Afaceri Externe este prezidat de Înalta Reprezentantă a UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Kaja Kallas.
La împlinirea a trei ani de la invadarea pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, miniştrii afacerilor externe din UE vor discuta despre agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, după un schimb de opinii informal, prin videoconferinţă, cu ministrul ucrainean al afacerilor externe, Andrii Sîbiha. Cele mai recente evoluţii pe acest subiect constau în aprobarea, la 19 februarie 2025, de către ambasadorii celor 27 de ţări membre ale UE, a celui de-al 16-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, care include, între altele, o interdicţie de a importa aluminiu rusesc în UE, conform AFP. Noul pachet de sancţiuni al UE mai vizează alte 73 de petroliere 'fantomă', utilizate de Rusia pentru a ocoli sancţiunile deja existente menite să limiteze exporturile de petrol rusesc. Potrivit unui raport al Şcolii economice din Kiev, circa 430 de nave au fost identificate ca făcând parte din 'flota fantomă' la scară mondială. O interdicţie de a importa unele minereuri sau metale precum cromul este de asemenea inclusă în pachetul de sancţiuni. Aceste noi sancţiuni urmează să fie adoptate, în mod formal, în cadrul reuniunii CAE din 24 februarie 2025.
La reuniunea din 24 februarie a CAE, miniştrii vor avea o discuţie cu privire la cele mai recente evoluţii din Orientul Mijlociu şi din întreaga regiune, acordând o atenţie deosebită Siriei, Libanului şi UNRWA (The United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees). UE salută acordul de încetare a focului semnat la 27 noiembrie 2024 între Israel şi Liban, în urma eforturilor de mediere depuse în special de Franţa şi de Statele Unite, care îndeamnă părţile să pună în aplicare Rezoluţia 1701 a Consiliului de Securitate al ONU din 11 august 2006. Rezoluţia implică încetarea totală a ostilităţilor între Israel şi Liban şi prevede că numai armata libaneză şi personalul ONU de menţinere a păcii (Forţa interimară a ONU în Liban - UNIFIL) pot fi desfăşurate între frontiera israeliană şi râul Litani din Liban, scrie https://www.consilium.europa.eu/.
Totodată UE şi-a exprimat îngrijorarea în ceea ce priveşte consecinţele legislaţiei israeliene adoptate la 28 octombrie 2024 asupra capacităţii UNRWA de a-şi exercita mandatul. Totodată, UE subliniază rolul esenţial al UNRWA, care oferă sprijin vital populaţiei civile atât în Gaza, cât şi în regiunea mai largă. UNRWA, Agenţia Naţiunilor Unite de Ajutorare şi Lucrări pentru Refugiaţii din Palestina în Orientul Apropiat (UNRWA) este o agenţie a ONU ce oferă asistenţă şi protecţie pentru refugiaţi palestinieni, fiind finanţată aproape în întregime prin contribuţii voluntare din partea statelor membre ONU.
Consiliul Afaceri Externe va avea, totodată, un schimb de opinii cu privire la escaladarea continuă a conflictului din estul Republicii Democratice Congo şi la impactul acestuia asupra ţării şi a întregii regiuni. La 25 ianuarie 2025, UE a condamnat cu fermitate capturarea oraşului Minova din 21 ianuarie, urmată de capturarea oraşului Sake la 23 ianuarie de către M23. Uniunea s-a declarat îngrijorată cu privire la escaladarea continuă a conflictului din estul Republicii Democratice Congo (RDC), agravată de noua ofensivă a M23, sprijinită de forţele armate ruandeze, considerând că aceasta subminează eforturile conduse de Africa de a se ajunge la o soluţionare paşnică a conflictului, notează https://www.consilium.europa.eu/.
Nu în ultimul rând, Consiliul va avea o discuţie cu privire la Iran. În 2011, UE a introdus un regim de sancţiuni împotriva Iranului ca răspuns la încălcări grave ale drepturilor omului în această ţară. De atunci, măsurile restrictive au fost reînnoite anual şi au fost prelungite ultima dată până la 13 aprilie 2025. În 11 noiembrie 2024, UE a extins sfera de aplicare a regimului de sancţiuni la adresa Iranului legate de rachete şi drone.
La capitolul ''afaceri curente'', Consiliul Afaceri Externe se va concentra asupra evenimentelor recente şi evoluţiilor rapide în materie de securitate şi apărare. Înalta Reprezentantă va găzdui un dineu cu comisarul general al Agenţiei Organizaţiei Naţiunilor Unite de Ajutorare şi Lucrări pentru Refugiaţii Palestinieni din Orientul Apropiat (UNRWA), Philippe Lazzarini, precum şi cu coordonatoarea specială interimară a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru procesul de pace din Orientul Mijlociu şi coordonatoarea principală a ONU pentru ajutor umanitar şi reconstrucţie pentru Gaza, Sigrid Kaag, care va participa la reuniune prin videoconferinţă.
*•
Anterioara reuniune formală a Consiliului Afaceri Externe s-a desfăşurat la 27 ianuarie 2025. În cadrul discuţiei, miniştrii au dezbătut modalităţi de intensificare a sprijinului militar al UE pentru Ucraina şi au convenit asupra reînnoirii măsurilor restrictive ale UE având în vedere acţiunile continue ale Federaţiei Ruse de destabilizare a situaţiei în Ucraina pentru încă şase luni, până la 31 iulie 2025. de asemenea, Consiliul Afaceri Externe a discutat despre relaţiile UE cu Statele Unite, în urma inaugurării preşedinţiei lui Donald Trump. La sfârşitul reuniunii, Înalta Reprezentantă, Kaja Kallas, a subliniat că politicile noii administraţii a SUA au implicaţii majore asupra Uniunii Europene şi că Europa trebuie ''să strângă rândurile şi să rămână unită'', conform https://www.consilium.europa.eu/.
*•
Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene (CAE) este alcătuit din miniştrii afacerilor externe din toate statele membre ale UE. În funcţie de ordinea de zi, Consiliul îi reuneşte, de asemenea, pe: miniştrii apărării (politica de securitate şi apărare comună), miniştrii competenţi în materie de dezvoltare (cooperarea pentru dezvoltare), miniştrii comerţului (politica comercială comună).
Reuniunile Consiliului Afaceri Externe sunt prezidate de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate, în prezent Kaja Kallas, care a preluat mandatul la 1 decembrie 2024. Înaltul Reprezentant este sprijinit de Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE).
Doar atunci când Consiliul Afaceri Externe discută teme de politică comercială comună, acesta este prezidat de reprezentantul statului membru al UE care deţine preşedinţia Consiliului UE, asigurată prin rotaţie pentru perioade de şase luni.
Consiliul Afaceri Externe se reuneşte, de obicei, cel puţin o dată pe lună, notează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.
Opinia Cititorului