Consiliul Afaceri Generale (CAG) al Uniunii Europene (UE) se reuneşte astăzi, la Luxemburg, luând în discuţie teme precum combaterea antisemitismului, relaţiile UE-Elveţia, semestrul european 2024 sau pregătirea Consiliului European din 17-18 octombrie 2024, informează Agerpres.
În ceea ce priveşte tema combaterii antisemitismului, Consiliul va fi invitat să aprobe o declaraţie privind susţinerea vieţii evreieşti şi combaterea antisemitismului. Şi la Consiliul European din 27 iunie 2024, liderii UE au condamnat din nou toate formele de antisemitism, ură, intoleranţă, rasism şi xenofobie, inclusiv ura faţă de musulmani. De asemenea, în martie 2022, Consiliul a adoptat concluzii privind combaterea rasismului şi a antisemitismului, în care şi-a exprimat regretul privind creşterea alarmantă a incidentelor rasiste şi antisemite în statele membre ale UE, mai notează sursa citată.
Miniştrii de resort vor trece în revistă şi relaţiile dintre UE şi Elveţia. În privinţa relaţiilor dintre cele două părţi, Consiliul a autorizat Comisia, în martie 2024, să negocieze, în numele UE, un pachet amplu de măsuri cu Elveţia, ca bază pentru viitoarele relaţii bilaterale. De asemenea, Consiliul a aprobat directivele corespunzătoare pentru negociere. Scopul negocierilor a fost acela de a moderniza şi a aprofunda relaţiile bilaterale dintre UE şi Elveţia, de a asigura o concurenţă loială între întreprinderile din UE şi cele elveţiene care îşi desfăşoară activitatea în cadrul pieţei interne şi de a garanta protecţia drepturilor cetăţenilor UE în Elveţia, inclusiv prevenirea discriminării între cetăţenii din diferite state membre. Mandatul răspunde, de asemenea, preocupărilor Elveţiei, permiţând excepţii limitate de la alinierea la normele UE în domeniul liberei circulaţii a persoanelor, al detaşării lucrătorilor şi al transportului feroviar şi rutier.
Discuţiile despre mandatul de negociere cu Elveţia din martie 2024 au avut loc în contextul în care, în mai 2014, Consiliul a autorizat începerea negocierilor între UE şi Elveţia privind un acord-cadru instituţional care să reglementeze relaţiile bilaterale dintre acestea. Comisia Europeană şi Elveţia au finalizat proiectul de text al unui acord-cadru instituţional în noiembrie 2018. În mai 2021, Elveţia a încetat unilateral negocierile cu privire la acest acord. În februarie 2022, Consiliul Federal Elveţian a propus o cale alternativă de urmat pentru relaţiile dintre UE şi Elveţia, constând într-un pachet amplu de măsuri, inclusiv elemente instituţionale care urmează să fie incluse în fiecare acord bilateral referitor la piaţa internă. Pe baza acestei abordări alternative, au urmat discuţii preliminare între Comisie şi reprezentanţii Consiliului Federal al Elveţiei. La 15 decembrie 2023, Comisia şi Consiliul Federal au publicat o înţelegere comună care oferă o înregistrare scrisă a rezultatelor discuţiilor preliminare. Astfel, mandatul UE din martie 2024 a fost convenit în conformitate cu această înţelegere comună, reflectat în recomandarea Comisiei pentru un mandat, prezentată la 20 decembrie 2023.
Cu privire la semestrul european 2024, se preconizează că miniştrii afacerilor europene din UE vor aproba recomandările integrate specifice fiecărei ţări şi vor decide să le transmită Consiliului European. Semestrul European 2024 a debutat la 21 noiembrie 2023 prin publicarea de către Comisia Europeană a pachetului de toamnă privind Semestrul European care cuprinde Analiza Anuală privind Creşterea Durabilă 2024. Semestrul European 2024 acordă atenţie competitivităţii, rezilienţei şi prosperităţii pe termen lung, cu adaptarea la mediul geopolitic dificil. În acest context, sunt menţinute priorităţile legate de stabilitatea macroeconomică, durabilitatea mediului înconjurător, productivitatea şi echitatea, se indică pe site-ul https://www.mae.ro/. În fiecare an, semestrul european începe toamna cu prezentarea priorităţilor Comisiei. Acesta se încheie în luna octombrie a anului următor, când statele membre ale zonei euro îşi prezintă planurile bugetare, informează https://www.consilium.europa.eu/.
Miniştrii vor continua pregătirile pentru reuniunea Consiliului European din 17-18 octombrie 2024, prin discutarea proiectului de ordine de zi. Astfel, potrivit proiectului de ordine de zi, Consiliul European va aborda războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei în toate dimensiunile sale, precum şi sprijinul cuprinzător al Uniunii pentru Ucraina şi poporul său. De asemenea, Consiliul European ar urma să abordeze situaţia din Orientul Mijlociu şi va face bilanţul raportului lui Mario Draghi privind "Viitorul competitivităţii europene", potrivit site-ului https://data.consilium.europa.eu/.
În cadrul secţiunii "Diverse", Comisia va informa miniştrii de resort cu privire la acţiunile ulterioare alegerilor pentru Parlamentul European şi la cele mai recente evoluţii în relaţiile dintre UE şi Regatul Unit.
1. Tema cu antisemitismul european (si romanesc p
(mesaj trimis de anonim în data de 15.10.2024, 16:59)
Evreii, inca din timpul in care Palestina era protectorat UK, a avut o abordare in forta catre populatiile pe care le au gasit acolo, tot populatii semite dupa clasificarea oficiala, adica urmasi ai biblicului SEM. Bine protejati de britanici si bogati au capatat superioritate fata de localnici, au infiintat statul Israel si s au dotat cu armament, aliati si fonduri uriase, intarind aceasta abordare de forta catre palestinieni, si categoric aceasta e sursa urii inversunate intre natiile din zona si Israel. Asa ca, oriunde evrei sau firme din Israel se implica, automat se gasesc teroristi din partea adversa sa le plateasca dupa legea Talionului, si reciproc. Aceasta e sursa acestui antisemitism mult clamat de regimul din Israel si nu reactia europenilor, care sunt la ei acasa dar sufera acum, indirect, consecintele politice ale deciziilkr din Orientul Mijlociu.