CONSILIUL BURSEI PROPUNE: Listarea acţiunilor proprii pe piaţa reglementată

Ana Săbiescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 noiembrie 2008

Consiliul Bursei de Valori Bucureşti va propune acţionarilor, în decembrie, listarea acţiunilor proprii pe piaţa reglementată, cu scopul de a transforma Bursa într-un actor principal pe piaţa financiară românească şi pe cea din Europa de Sud-Est.

Stere Farmache, preşedinte - director general al BVB, a declarat: "Consiliul Bursei va propune, în cadrul unei adunării generale a acţionarilor de la mijlocul lunii decembrie, transformarea BVB într-o companie deţinută public prin admiterea la tranzacţionare a acţiunilor pe piaţa reglementată".

Domnia sa a mai adăugat: "La BVB trebuie să existe o structură a acţionariatului care să asigure continuitatea şi care să susţină procesul de transformare a acesteia într-o bursă importantă."

În cadrul adunării generale, acţionarii vor discuta despre listarea pe piaţa reglementată cât şi despre mandatarea Consiliului de Administraţie pentru a desfăşura procesul de listare.

Procedeul prin care se va face listarea nu a fost încă hotărât, aceasta putând fi realizată prin ofertă publică iniţială (IPO) sau prin ofertă publică secundară (SPO).

Preşedintele BVB a explicat: "Listarea trebuie să fie un proces foarte atent şi să avem toate detaliile fixate, iar condiţiile de piaţă vor fi studiate atent pentru alege momentul potrivit".

Reprezentanţii bursei bucureştene speră ca listarea să aibă efect şi asupra altor emitenţi şi ea să fie un model pentru companiile ce doresc să se listeze.

Propunerea de listare a mai existat la începutul anului 2005 când s-a decis transformarea Bursei în societate pe acţiuni, ea nefiind respinsă de acţionari, ci doar amânată.

Totuşi, în ultima perioadă, din ce în ce mai multe case de brokeraj îşi scot la vânzare acţiunile BVB pentru a face rost de resurse financiare sau pentru a le cumpăra ulterior la un preţ mai mic.

Ultima ofertă de vânzare a venit din partea casei de brokeraj "KBC Securities" ce a scos la vânzare 60.000 de acţiuni BVB, la preţul de 60 de lei/titlu.

De la începutul acestei luni, societăţile de servicii de investiţii financiare "Orizont Vest" Oradea şi "Eurosavam" Ploieşti au lansat oferte de vânzare de titluri BVB: prima pentru 14.000 de acţiuni la preţul de 65 de lei/titlu, iar a doua pentru 30.000 de acţiuni, la preţul de 55 lei/titlu.

Tot în cadrul adunării generale din decembrie, se va mai discuta bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul 2009 şi despre proiectele bursei.

Bursa de Valori Bucureşti are un capital social de 76,74 de milioane de lei, împărţit în 7.166.174 de acţiuni ordinare şi 508.024 preferenţiale.

BVB a discutat cu grupul Footsie despre construirea unei familii de indici cu o reputaţie internaţională

Reprezentanţii Bursei de Valori Bucureşti au discutat cu grupul ce administrează indicele Footsie pe bursa londoneză, în vederea construirii unei familii de indici ai BVB cu o reputaţie internaţională, care ar permite licenţierea unor companii pentru crearea de instrumente financiare structurate.

Stere Farmache a declarat, vineri: "Am purtat discuţii despre construirea unui indice cu una dintre firmele cu o foarte bună reputaţie, Footsie, în scopul formări unei familii de indici cu recunoaştere internaţională pentru a putea licenţia companii în vederea construcţiei de instrumente financiare structurate"

Domnia sa a mai precizat că urmează să fie semnat un memorandum pentru a putea pune în aplicare acest proiect în primele luni din 2009.

Bursa va încheia anul cu profit

Bursa de Valori Bucureşti va înregistra, la sfârşitul acestui an, profit, deşi acesta va fi sub cel estimat la începutul anului din cauza scăderilor accentuate şi a volumele de tranzacţionare reduse ce au afectat veniturile instituţiei, potrivit domnului Stere Farmache, preşedintele Bursei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Acum s-au gasit sa faca acest lucru. Este limpede ca cei din conducerea BVB nu au habar de piata de capital. ABC-ul pietei de capital arata clar riscurile unui asfel de demers pentru orice emitent, daramite pen tru societatea de bursa. La acestea se adauga si riscurile crizei care incepe sa se resimta si la noi. In afara numai pie tele mature s-au deschis. Cum insa Farmache confunda BVB cu trenuletu cu care se joaca prin sufragerie, crede ca poate orice. Cel mai bine ar fi sa ne lase. A subordonat BVB diverselor grupuri de interese. A subordonato politic. Acum o subordoneaza famigliei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb