Consiliul Concurenţei a desecretizat raportul privind investigaţia ROBOR

Teona Tomoiagă
Bănci-Asigurări / 19 aprilie 2019

Consiliul Concurenţei a desecretizat raportul privind investigaţia ROBOR

Actualizare Gheorghe Piperea: "Raportul pare a fi redactat de BNR sau prin integrarea prin metodă copy-paste a poziţiei scrise exprimate de BNR în cursul anchetei"

Avocatul Gheorghe Piperea a comentat, astăzi, pe contul său de Facebook, raportul desecretizat de către Consiliul Concurenţei privind posibila manipulare a ROBOR.

Domnia sa a scris: "Raportul Consiliului Concurenţei, publicat în urmă finalizării anchetei privitoare la posibila manipulare a Robor din perioada octombrie - decembrie 2008 a fost făcut public în 26 februarie 2019.

Rapprtul nu are o dată a emiterii, deşi se referă la fapte din 2008, iar anunţul public a fost că investigaţia s-ar fi închis în 2014.

Bizar este că raportul pare a fi redactat de BNR sau prin integrarea prin metodă copy-paşte a poziţiei scrise exprimate de BNR în cursul anchetei. Pe de altă parte, raportul pare a fi redactat recent, întrucât limbajul utilizat este specific < < mesajului > > public al BNR din ultima vreme şi are o doză mare de < < apărare > > a BNR faţă de acuzaţiile din toamna lui 2018 referitoare la manipularea Robor, < < oferind > > cu generoziate răspunsuri la întrebări nepuse în 2008 sau în 2014, ci puse în 2018.

Limbajul acestui raport este identic cu limbajul rapoartelor periodice de activitate ale BNR, indicând şi foarte multe definiţii, circulare, cutume şi norme utilizate aproape exclusiv de BNR şi ignorate de public sau de specialişti.

Un indiciu cu valoare de probă aproape perfectă a acestei contrafaceri/antedatari a raportului Consiliului Concurenţei se regăseşte pe pagină 29, unde se afirmă că una dintre cauzele lipsei acute de lichidităţi de pe piaţă din octombrie 2008 ar fi fost scadenţă obligaţiilor fiscale lunare, la dată de 25 a lunii - cică agenţii economici au plătit dările la stat, prin ordine de plata trimise băncilor, iar acestea, prudentele şi rationalele de ele, au ajuns repede în până de lichidiati. Or, acest argument a fost folosit de propagandistii BNR de-abia în ianuarie 2019, că instrument de < < lupta > > contra Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.114/2018 privind taxa pe lăcomie şi pentru a combate idea de a calcula taxa pe lăcomia băncilor prin raportare la Robor!

Raportul nu numai că nu acoperă şi nici nu trece sub tăcere intervenţia BNR în piaţă, ci o laudă!

Dimpotrivă, raportul preia integral teoria < < atacului speculativ pe leu > > cu care am fost bombardaţi propagandistic de BNR din 2008 încoace. Raportul subliniază < < reuşita > > BNR de a readuce cursul de la 4 lei/euro, la 3,67-3,7 lei/euro, fără a aminti că, după trecerea campaniei electorale, exact în prima zi lucrătoare de după sărbători (5 ianuarie 2009), cursul a ajuns la 4,2 lei/euro. Între timp, BNR cheltuise pentru aşa-zisa stabilizare a cursului suma de 2 miliarde de euro, provocând şi o criză enormă de lichidităţi, care a dus, ulterior, la dobânzi overnight de 1000%. Ce a urmat după acest < < scucces > > a fost blocarea pieţei interbancare timp de mai mult de 3 luni, cu consecinţă imposibilităţii creditării economiei şi a căderii pieţei imobiliare (liniile de credit pentru dezvoltatorii imobiliari fiind oprite de bănci, cu consecinţă falimentului cvasi-generalizat al acestora). Blocajul a fost |< < spart > > doar prin apariţia programului Prima Casă, un masiv ajutor de stat pentru bănci şi pentru dezvoltatorii imobiliari, cea mai mare mizerie economică şi juridică de după falimentul Lehman Brothers.

Să ne uităm, în continuare, pe câteva detalii ale raportului:

Pe data de 2 octombrie 2008, BNR cheamă la ordine toate cele 10 bănci participante la fixingul Roborului.

Deşi poziţia BNR, în scris, a fost în mod voluntar ambiguă, în realitate, cei ce au vrut să înţeleagă mesajul dlui Cinteză or BNR, au înţeles. La pagina 35 din raport se regăseşte conţinutul unui e-mail de la BT din care rezultă că, în înţelesul trezorierului BT, la întâlnire, BNR le-a cerut "un comportament asemănător al contributorilor la Fixing în ce priveşte limitele de expunere, în sensul unei reciprocităţi". Însul citat arată şi cum ar trebui să se procedeze :< < o instituţie de credit să iniţieze tranzacţii cu o altă instituţie de credit, în aceleaşi condiţii de limite vizând maturitatile (interval de timp de expunere) pe care le poate oferi la rându-i, în virtutea limitelor proprii de expunere pe care le are faţă de partener; în aplicarea acestui principiu, băncile îşi comunica de îndată modificările de limite de expunere reciproce, iar tranzacţiile ulterioare iniţiate de către partea căruia i s-au ajustat limitele cu contrapartea respectivă nu pot depăşi maturitatea maximă pe care iniţiatorul o poate oferi băncii partenere; perioada în care a funcţionat principiul reciprocităţii a fost cuprinsă între 3 octombrie 2008 (a două zi după chemarea la ordine dispusă de BNR - n.n.) şi sfârşitul anului 2008, fără a există o dată certă de sfârşit a acestei înţelegeri; principiul reciprocităţii s-a convenit să se aplice tranzacţiilor legate de ROBOR/ROBID (n.n.: deci, cotaţiile < < ferme > > erau doar pentru calmarea sau convingerea naivilor, tranzacţiile, în schimb, fiind făcute în baza acestei < < convenţii de reciprocitate > > impuse indirect, dar ferm, de BNR) şi a vizat în principal maturitatea depozitelor în lei plasate în cadrul înţelegerii stipulate > > .

Aşadar, aşa cum rezultă din mail-ul acestui ins, trimis tuturor participanţilor la Fixing, cele 15 minute zilnice de < < joc al cererii şi ofertei > > de bani erau, de fapt, un poker cu cotaţii de dobânzi, în care participanţii jucau cu cărţile pe faţă şi îşi anunţau mişcările reciproce, pentru a nu deranja cumva şansele că traseul Robor să urmeze indicaţiile şi direcţia impuse de BNR.

O fi fiind asta manipulare a Robor? O fi fiind asta o manipulare a Robor care funcţionează, bine-mersi, şi azi?

Conform raportului (aceeaşi pagină 35), au există bănci care au negat < < neechivoc > > existenţa acestui principiu al reciprocităţii tranzacţiilor - este cazul spre exemplu, al ING şi al RBS.

Acelaşi raport, pe aceeaşi pagină 35, reţine (în mod incredibil faţă de concluziile finale) că: < < din conţinutul convorbirilor între dealerii unora dintre bani, în perioada următoare întâlnirii de la BNR, reiese existenţa în fapt a unei practici de ajustare reciprocă a limitelor de expunere pe întreagă piaţă monetară interbancară; acest lucru este evidenţiat în mod clar de conversaţia purtată între un dealer al CEC şi un dealer al RBS, acest principiu al reciprocităţîi fiind invocat de dealer-ul CEC > >.

Într-un e-mail din 29 octombrie 2008, dealer-ul Unicredit Ţiriac Bank încerca să îi convingă pe ceilalţi 9 participanţi la Fixing să utilizeze Robor în scopul în care acesta a fost creat, < < pentru a avea o referinţă credibilă > > (p.38-40 din raport). Aşadar, toată lumea (inclusiv dealer-ul Unicredit) utiliza Robor în alte scopuri, transformându-l într-o referinţă necredibilă. Toată lumea, inclusiv BNR, care ştia, în mod evident, ce se întâmplă, dar se prefăcea că plouă torenţial, a participat la această < < practică de ajustare > >.

Ce susţine dealer-ul Unicredit Tiroac Bank, pe care l-a cuprins dintr-o dată onestitatea : < < mă gândeam că în acest moment nu este în folosul nimănui să cotez 14% la BID şi 50% la OFFER, şi apoi să încheie tranzacţii la valori între 30-100% > >.

Cum? Cotaţiile de la Fixing sunt emise în joacă? Nu sunt ferme, aşa cum ne asigura cu toată gurile de tun sau de canal BNR? Adică, cotezi dobânzi de 14% - 50% şi tranzacţionezi la 30-100% (adică dublu)? Şi asta nu este manipulare a Robor?

[revin mâine cu episodul următor]".

--------

Raportul Consiliului Concurenţei cu privire la ROBOR a fost desecretizat.

Avocatul Gheorghe Piperea a ridicat întrebări importante în legătură cu rapotul Autorităţii de Concurenţă.

Domnia sa a scris: "A fost desecretizat raportul Consiliului Concurenţei referitor la posibila manipulare a Robor din 2008. O să îl studiem, că e pe site-ul instituţiei. Dar:

(i) de ce a fost secret acest raport? dacă, aşa cum se arată în raport, au fost afectate peste 250 de mii de credite, nu era raportul o informaţie de interes public? de ce a minţit cu neruşinare BNR că (mult prea uşor) manipulabilul Robor că fluctuaţiile acestuia din 2008 nu au putut afecta creditele populaţiei, căci Robor ar fi fost, cică, introdus de-abia în 2010?

(ii) de ce a fost publicat raport la 11 ani distanţă de la dată faptelor anchetate, când a trecut şi mama să de termen de prescripţie a sancţiunii contravenţionale (posibil, 10% din cifra de afaceri a băncilor anchetate)?

(iii) de ce ancheta a fost închisă în lipsa de probe, când, de fapt, probele au fost refuzate de două din zece bănci anchetate? De ce nu li s-a retras celor două bănci licenţa de operare pentru un asemenea afront şi de ce refuzul de a da informaţii şi documente nu a fost considerat recunoaştere a faptelor, aşa cum se întâmplă în toate celelalte anchete şi procese?

(iv) de ce principalul acuzat de atunci este vice-preşedinte de partid şi senator ocupat cu anunţarea tiribombelor economice zilnice şi a apocalipselor de uz curent?".

Piaţa afectată. Impactul modificărilor indicatorului Robor asupra consumatorilor

BCR

Potrivit raporului, din totalul de 943.397 credite în lei existente în sold la 31 ianuarie 2008, cu un sold total de peste 21.000 milioane de lei, doar 2053 credite conţineau în formula de calcul a dobânzii indicele de referinţă ROBID/ROBOR, sold - 5,291 milioane de lei.

BRD

Din totalul de 1,622,178 credite în lei existente în sold la 31 octombrie 2008, cu un sold de aproape 31.000 milioane de lei, doar 10. 088 credite conţineau în formula de calcul a dobânzii indicele de referinţă ROBID/ROBOR, sold - 4.748 milioane de lei, ceea ce reprezenta un procent de 0,62% din totalul creditelor, iar ca pondere în sold - 15%, arată raportul.

Banca Transilvania

Creditele ancorate în ROBOR sunt "total nesemnificative" (0,06% ca număr şi 0,3% ca sold), raportate la totalul creditelor în lei existente în sold la 31 octombrie 2008, astfel încât impactul volatilităţii ratelor de dobândă interbancară asupra volumului de credite existente în portofoliul Băncii Transilvania a fost nesemnificativ, se notează în raport.

CEC

Conform sursei precizate, la CEC, din totalul de 405.826 credite în lei existente în sold la 31 octombrie 2008, cu un sold total de aproape 5,464 milioane de lei, doar 2,705 credite conţineau în formula de calcul a dobânzii indicele de referinţă ROBID/ROBOR, sold - 616 milioane de lei, adică un procent de 0,67% din totalul creditelor, iar ca pondere în sold - 11, 28%.

ING

Potrivit datelor communicate de ING, citate în raport, creditele acordate clienţilor persoane juridice au rata dobânzii dependentă în mod direct de indicele ROBID/ROBOR, în timp ce dobânda la cele acordate clienţilor persoane fizice nu se raportează în mod direct şi exclusiv la ROBOR, ci la o rată de referinţă ING Bank, compusă din rata de piaţă (ROBOR) plus costul rezervei plus 3%.

"Cu toate acestea, se poate considera că şi creditele acordate persoanelor că şI creditele acordate persoanelor fizice depind de fluctuaţiile ROBID/ROBOR, chiar dacă într-o modalitate indirectă.", se scrie în raport.

Din totalul de 187, 226 credite în lei existente în sold la 31 octombrie 2008, cu un sold de aproape 3,495 milioane de lei, un număr de 186, 919 credite conţineau în mod direct sau indirect în formula de calcul a dobânzii indicele de referinţă ROBIR/ROBOR, sold - 2,799 milioane de lei, ceea ce reprezintă un procent de 99,83% din totalul creditelor, iar ca pondere în sold - 80%.

RBS

Din totalul de 65,872 credite în lei existente în sold la 31 octombrie 2008, cu un sold total de aproximativ 854 milioane de lei, doar 427 credite conţineau în formula de calcul a dobânzii indicele de referinţă ROBID/ROBOR, sold - 280 milioane de lei, adică un procent de 0,65% din totalul creditelor, iar ca pondere în sold - 32,84%.

RZB

Din totalul de de 1,060, 081 credite în lei existente în sold la 31 octombrie 2008, cu un sold total de circa 6, 136 milioane de lei, un număr de 10,211 credite conţineau în formula de calcul a dobânzii indicele de referinţă ROBID/ROBOR, sold - 2,754 milioane de lei, adică un procent de 1% din totalul creditelor, iar ca pondere sold - 45%.

UNICREDIT

Din totalul de 89,002 credite în lei existente în sold la 31 octombrie 2018, cu un sold total de aproximativ 2,202 milioane de lei, un număr de 3,470 credite conţineau în formula de calcul a dobânzii indicele de referinţă ROBID/ROBOR, sold - 1,478 milioane de lei, care reprezintă un procent de circa 4% din totalul credite, iar ca pondere în sold - 67%.

BANCPOST

Din totalul de 351,207 credite în lei existente în sold la 31 octombrie 2008, cu un sold total de aproximativ 4,830 milioane de lei, un număr de 1,688 credite conţineau în formula de calcul a dobânzii indicele de referinţă ROBID/ROBOR, sold - 1,164 milioane de lei.

EXIMBANK

Eximbank înregistra în portofoliu, la 31 octombrie 2008, un număr foarte mic de credite în lei ancorate la ROBOR, respectiv 173 credite cu un sold de 371 milioane de lei însă, pentru toate aceste credite, prin decizii ale Comitetului de Direcţie, s-au instituit măsuri pentru protejarea intereselor clienţilor, astfel încât ratele de dobândă la creditele aflate în derulare, dar şi la cele nou acordate. Nu au existat clienţi afectaţi de disfuncţionalităţi din piaţa interbancară.

Consiliul Concurenţei a declanşat, în 28 ianuarie, o analiză a nivelului ROBOR din ultima perioadă, având în vedere fluctuaţia indicatorului după apariţia, la finele anului trecut, a Ordonanţei de Urgenţă 114/2018.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cum ? Indrazneste cineva sa se ia de 'coloana vertebrala' a economiei ? ...Ma pufneste rasu-plansu ! Prea-Cinstitele Banci, Prea-Fericitele, Prea -Nevinovatele, Prea Muncitoarele, Prea Cinstit Graitoarele, Prea - Prea -Prea Curatele si Deloc Nețeparele si Nespalatoare de Bani ...sa mai zic ?

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb