CONSILIUL CONCURENŢEI Aprobare tacită pentru Uzinele Sodice Govora!

Anca Doicin
Ziarul BURSA #Companii / 16 ianuarie 2004

Consiliul Concurenţei nu a mai apucat să analizeze posibila concentrare economică "Begacom" Timişoara- "Uzinele Sodice" Govora, aprobarea fiind una tacită. Surse din Consiliul Concurenţei susţin că întîrzierea luării unei decizii de către plenul Consiliului a fost cauzată de situaţia mai mult decît convulsivă din interiorul său, creată chiar de preşedintele Consiliului, Theodor Purcărea. Peste jumătate din cei 10 membri ai plenului se aflau pe picior de război cu preşedintele Purcărea, pe care îl acuzau de poziţie dictatorială şi grave abuzuri. "Multe solicitări ale membrilor Plenului către preşedintele Purcărea rămîneau fără răspuns", susţin sursele citate. În fine, plenul Consiliului Concurenţei s-a întrunit să discute şi această problemă pe 22 octombrie, însă, în plină şedinţă, şi-au dat seama că dosarul "Begacom-USG" s-ar putea să nu mai fi prins termenul legal. Conform legii, Plenul Consiliul Concurenţei poate lua o astfel de decizie doar în termen de cinci luni de la primirea notificării; în caz contrar intervine aprobarea tacită. Conform regulamentului, membrii plenului au solicitat punctul de vedere al Direcţiei Juridice, care nu a dat un răspuns limpede- da ori ba! O parte a membrilor Plenului au solicitat Direcţiei respective un nou punct de vedere, însă conducerea direcţiei juridice a considerat că primul răspuns a fost explicit! Plenul Consiliului Concurenţei a fost lăsat astfel de izbelişte de către propria direcţie juridică.

Ca să nu cadă în ridicol şi să aprobe (sau să nu aprobe) concentrarea economică, în afara termenului legal, plenul a preferat aprobarea tacită a achiziţiei Uzinelor Sodice Govora. Efectele pot fi dintre cele mai grave pentru piaţă, existînd riscul unui real monopol pe piaţa produselor sodice, deoarece singurul concurent pentru grupul "Bega" îl reprezintă importurile. Pericolul a fost sesizat şi de raportul întocmit de experţii Consiliului care s-au ocupat de dosarul "Begacom-USG". Raportul arată că Grupul "Bega", din care face parte "Begacom", va deţine 100% din piaţa sodei calcinate, 98% din piaţa silicatului de sodiu şi 60% din piaţa sulfurii de sodiu. În raport se mai adaugă: "Aceste valori ale cotelor de piaţă, coroborate cu rezultatele analizei operaţiunii, efectuate după criteriile de apreciere a poziţiei pe pieţele res-pective, stabilite de Comisia Eu-ropeană, au condus la concluzia că, prin realizarea acestei concentrări economice, se creează o poziţie dominantă. Se va restrînge concurenţa pe pieţele afectate şi ar putea fi prejudiciate interesele consumatorului". Mai mult chiar, raportul spune că se întrunesc condiţiile pentru a se propune emiterea unei decizii de refuz!

Consiliul Concurentei a confirmat, prin purtătorul de cuvînt, Cristina Butacu, faptul că aprobarea a fost tacită, fără să intre în alte detalii: "Autorizarea unor concentrări economice în această ipoteză este permisă de lege, existînd şi alte asemenea cazuri în practica de pînă acum a Consiliului Concurenţei, fără a reprezenta o regulă în activitatea Consilului". Doamna Butacu ne-a mai informat şi că achiziţionarea de către "Begacom" a Uzinelor Sodice Govora nu influenţează în mod negativ concurenţa pe piaţă. Ceea ce reprezintă o poziţie oarecum contrară faţă de cea exprimată de către experţi.

"Begacom" a cumpărat de la Autoritatea pentru Privatizarea Participaţiunilor Statului (APAPS) un pachet de acţiuni, reprezentînd 83,91% din capitalul social al Uzinelor Sodice Govora (USG).

Înainte de achiziţionare, structura acţionariatului USG era următoarea: 45,38% - AVAB, 38,53% - APAPS, 6,77% - SIF Oltenia şi 9,32% - alţii. După semnarea contractului de vînzare-cumpărare de acţiuni, structura acţionariatului a devenit: "Begacom" 83,91%, SIF Oltenia 6,77%, 9,32% alţii. Această structură a acţionariatului îi va conferi societăţii "Begacom" şi, implicit grupului "Bega", controlul asupra USG.

"Begacom" face parte din grupul de societăţi comerciale controlate de fraţii Valentin Marius şi Emil Cristescu şi de tatăl lor - Sergiu Cristescu. Grupul cuprinde mai multe societăţi comerciale, care activează în mai multe domenii de activitate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb