CONSILIUL EUROPEAN Negocieri dure pentru şefia Comisiei Europene

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 21 iunie 2019

Negocieri dure pentru şefia Comisiei Europene

Summit-ul de vară al Consiliului European este unul tensionat, din cauza faptului că principalii lideri europeni nu au căzut de acord cu privire la nominalizările privind viitorii şefi a instituţiilor de la Bruxelles, în urma alegerilor din 26 mai.

La reuniune participă şi preşedintele Klaus Iohannis care a declarat: "Suntem în plină negociere politică şi fiecare parte încearcă să se poziţioneze cât poate de favorabil în această negociere. Nu vreau să comentez zvonuri sau să fac eu pronosticuri. Intrăm toată lumea în această fază de negocieri, grupurile de partide, liderii de guverne, de state, şi când vom termina această negociere se va anunţa public rezultatul. Vor fi încă mulţi paşi intermediari. Sper să reuşim totuşi într-un timp rezonabil să finalizăm aceste negocieri fiindcă este important să avem un rezultat cât se poate de repede".

În legătură cu informaţiile conform cărora domnia sa reprezintă una dintre opţiuni pentru funcţia de preşedinte al Consiliului European, după încheierea mandatului lui Donald Tusk, Klaus Iohannis a spus: "Dacă aceasta este opinia cuiva, este în regulă, dar nu cred că este momentul să comentăm zvonuri. Am început negocieri pentru poziţia de preşedinte al Comisiei Europene şi nu avem deocamdată progres suficient în aceste negocieri, aşa că trebuie să mai aşteptăm şi să urmărim cum evoluează discuţia astăzi(n.r. -ieri), posibil mâine(n.r.- astăzi), posibil la finalul săptămânii viitoare. Suntem în faza negocierilor politice. Este prea devreme să spunem că va fi acesta, sau acela, sau altul. Să sperăm că toţi vor fi de acord să avem negocieri rapide, pentru a avea cât mai repede numele pentru aceste poziţii. Acesta ar fi cel mai bun rezultat - să negociem intens, dar să finalizăm aceste discuţii într-o perioadă decentă de timp".

Conform unor surse din cadrul Partidului Popular European(PPE), citată de site-ul euractiv.eu, şefii de state sau guverne din Uniunea Europeană se confruntă cu riscul de a declanşa o criză instituţională la Bruxelles, dacă vor decide să abandoneze ideea Spitzenkandidaten pentru alegerea viitorului preşedinte al Comisiei Europene.

PPE este cel mai mare grup din Parlamentul European şi liderii acestui grup politic îl vor pe Manfred Weber în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, chiar dacă candidatul german este perceput ca neavând experienţa necesară, de Renew Europe - grup politic susţinut de preşedintele francez Emmanuel Macron. Preşedintele francez insistă asupra faptului că nu există nicio legătură automată între Spitzenkandidaten şi numirea Comisiei, o decizie care este în mod oficial în mâinile şefilor de stat, aşa cum este indicat prin tratatele UE.

În schimb, cancelarul german Angela Merkel şi-a exprimat în dese rânduri susţinerea pentru Manfred Weber.

Tensiunile dintre Angela Merkel şi Emmanuel Macron în jurul celor mai înalte funcţii executive au fost exacerbate de PPE, care susţine că liderii trebuie să rămână la procesul Spitzenkandidaten.

Cu toate acestea, Emmanuel Macron şi cei din Renew Europe au prezentat o serie de condiţii pentru ocuparea funcţiilor importante de la nivel european şi ar dori ca două dintre acestea să fie deţinute de femei. Conform criteriilor enunţate, prima persoană care s-ar încadra pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene ar fi Margrethe Vestager, actualul comisar european pentru concurenţă, deşi partea franceză îl susţine pe Michel Barnier, cel care a negociat acordul pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Într-o scrisoare de invitaţie adresată liderilor UE pentru summitul din aceste zile, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că îşi exprimă un optimism precaut cu privire la încheierea unui acord în acest moment cu privire la cele mai înalte funcţii din Uniunea Europeană.

Cu toate acestea, un acord ar putea fi încheait înainte de prima sesiune a Parlamentului European, care va avea loc la 2 iulie. Acest lucru înseamnă că, dacă poziţiile liderilor europeni vor fi ireconciliabile la finalul summitului care se încheie astăzi, va trebui organizată o altă întâlnire în următoarele zece zile.

În ultimele săptămâni, Donald Tusk s-a întâlnit cu şefii de stat şi de guvern ai UE şi cu liderii grupurilor parlamentare europene pentru a încerca să încheie discuţiile înainte de sesiunea de deschidere a Parlamentului din 2 iulie. Preşedintele Consiliului a încercat să evalueze şansele de a ajunge la un compromis în ceea ce priveşte funcţiile de conducere, inclusiv preşedinţia Comisiei, Parlamentul şi Consiliul, precum şi postul de şef al Afacerilor Externe al UE.

Un oficial european, apropiat dosarului, a declarat că există o "dorinţă clară de a avansa" şi că eforturile liderilor UE se vor concentra pe aceste numiri.

La rândul său, Parlamentul European nu şi-a găsit încă un acord de coaliţie, în ciuda discuţiilor la o majoritate pro-europeană între PPE, liberalii, verzii şi socialiştii. Acest lucru a putut fi observat şi ieri, când preşedintele grupului Renew Europe, Dacian Cioloş, a declarat că Manfred Weber nu are majoritatea în Parlamentul European pentru a deveni şeful Comisiei de la Bruxelles.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Nu te mai lingusi pe lingă DOMNUL TUSK degeaba te dai pe lingă el VIERME LIBIDINOS, crezi ca el nu a mai văzut un LINGĂU, DISPERAT care urmărește numai funcții când ai nici o șansă și nu o sa primești în veci funcția de PREȘEDINTE AL CONSILIULUI EUROPEAN. Știm că îți place să te plimbi pe banii noștri fără sa faci nimic pentru noi ROMANII ȘI ROMÂNIA Am văzut ce politica externa ai făcut sa u zici ca faci ca rezultatele vorbesc de la sine. Cu politica ta făcută extern de asta nu avem nici un MEMBRU PERMANENT ÎN CONSILIUL DE LA O. N. U. DAȚI DEMISIA ȘI DUTE INVIRTINDUTE, sa nu te mai vedem și sa ți mai auzim de nume. DOAMNA PRIM MINISTRU VIORICA DANCILA MINDRIM TARII ne reprezinta cu cinste tara iar tu ne o faci de ras ODIOSULE, BLESTEMATULE.

    1. ,,,,sunati la 112.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb