Consiliul Europei deschide, la summitul de la Reykjavik, un "registru al pagubelor" cauzate de Rusia în Războiul din Ucraina

Consiliul Europei deschide, la summitul de la Reykjavik, un "registru al pagubelor" cauzate de Rusia în Războiul din Ucraina

S.B.
Internaţional #Adevărul - prima victimă / 17 mai 2023

Liderii celor 46 de ţări membre ale Consiliului Europei au deschis un "registru al pagubelor" cauzate de invazia Ucrainei de către Rusia, la un an după ce au exclus Moscova din CoE, iar Regatul Unit şi Olanda vor să formeze o coaliţie internaţională care să livreze Kievului avioane de vânătoare de tip F-16, informează news.ro.

Cancelarul german Olaf Scholoz, preşedintele francez Emmanuel Macron, premierul britanic Rishi Sunak, premierul italian Giorgia Meloni şi aliţi zeci de lideri europeni şi-au afişat marţi, la summitul CoE de la Reykjavik, unitatea în susţinerea Ucrainei, în contextul în care Kievul pregăteşte o contraofensivă foarte aşteptată.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski - care a intervenit prin videoconferinţăă - a îndemnat Consiliul Europei să-şi apere "unitatea" pentru a-şi menţine "libertatea".

Odată cu apropierea summitului G7 în Japonia, prevpzut vineri, Zelenski a cerut Occidentului, din nou, avioane de luptă.

Fără ele, "nicio apărare aeriană nu va fi perfectă", a subliniat el şi a reafirmat că Kievul a doborât "toate" rachetele ruse ce au vizat cu o noapte în urmă, capitala ucraineană, contrar afirmaţiilor Moscovei.

Premierul britanic Rishi Sunak şi omologul său olandez Mark Rutte au anunţat - după ce Londra şi Parisul au anunţat formarea unor piloţi ucraineni - că vor să construiască o "coaliţie internaţională" care să ajute Ucraina să obţină avioane americane de luptă de tip F-16.

Cei doi premieri "au convenit că vor acţiona împrerună pentru a construi o coaliţie internaţională care să furnizeze Ucrainei capacităţi aeriene de luptă (...), de la formarea la livrarea de avioane (de tip) F-16", a anunţat Downing Street.

Summitul din Islanda - abia al patrulea al Consiliului Europei în 75 de ani de când există - viza în principal o multiplicare a mijloacelor de a trage - penal - la răspundere Rusia pentru distrugeri şi crime în Ucraina şi perspectiva - mai complicată - a unui eventual Tribunal Internaţional.

Islanda - o ţară fără armată, care deţine preşedinţia CoE - voia să ofere Ucrainei "arme juridice", având în vedere că nu-i poate da armament militar.

"Este într-adevăr o mobilizare juridică ce ne permite să avansăm în domeniul luptei împotriva impunităţăii", a salutat Emmanuel macron la sosirea la summitul de 24 de ore.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. "registru al pagubelor" cauzate de UE Europei cu ocazia Războiul din Ucraina",

    de politicienii de la conducerea UE ar fi FOARTE OPORTUN 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb