CONSILIUL INVESTITORILOR STRĂINI: "Lipsa de predictibilitate este un dat"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 17 octombrie 2019

FIC: "În orice moment Guvernul sau Parlamentul pot adopta o lege sau lua o decizie cu impact semnificativ, fără consultări prealabile"

Lipsa de predictibilitate din ţara noastră este un dat, acesta fiind "noul normal", subliniază investitorii străini într-un comunicat de presă. Aceştia arată că, potrivit ultrimului sondaj realizat de Consiliul Investitorilor Străini (FIC), încrederea membrilor FIC în mediul legislativ rămâne la un nivel scăzut, după episodul Ordonanţei de Urgenţă 114/2018, şi nu s-a deteriorat mai mult de atunci, arată studiul citat. Acesta menţionează: "România continuă să aibă evaluări negative când vine vorba de infrastructură sau de birocraţie, dar acestea sunt lucruri pe care întreg mediul de afaceri le spune de ani de zile. Investitorii şi oamenii de afaceri au fost nevoiţi să se adapteze la «noul normal», adică o situaţie în care lipsa de predictibilitate este un dat şi în orice moment Guvernul sau Parlamentul pot adopta o lege sau lua o decizie cu impact semnificativ, fără consultări prealabile sau o perioadă rezonabilă în care companiile să îşi adapteze şi ajusteze operaţiunile".

FIC avertizează că evoluţia cea mai îngrijorătoare este cea legată de indicatorul privind disponibilitatea forţei de muncă, unde de trei ani observăm o continuă deteriorare. Două treimi dintre repondenţi spun că, în prezent, nu găsesc forţă de muncă adecvată pentru nevoile companiei lor. Este pentru prima dată când mai mult de jumătate dintre cei care răspund la chestionar fac această afirmaţie.

Aproximativ jumătate dintre repondenţi se aşteaptă ca veniturile lor să crească şi o treime anticipează că acestea vor rămâne la fel şi în 2020, mai arată sondajul citat. Comunicatul FIC menţionează: "Observăm o scădere a numărului de repondenţi care se aşteaptă la o creştere a pieţelor pe care exportă, ceea ce nu este surprinzător având în vedere încetinirea creşterii economice din Germania şi zona euro, principalii parteneri comerciali ai României".

Pentru perioada următoare, o treime dintre respondenţi anticipează o creştere a nivelului investiţiilor şi 40% doresc să angajeze mai multe persoane decât în 2019.

Scorurile negative pe care România le primeşte la capitolele infrastructură, birocraţie şi reglementare rămân foarte mici.

În ceea ce priveşte încrederea investitorilor, în primul rând aceasta trebuie reconstruită vizavi de sistemul politicilor publice şi de cel legislativ al ţării. "România este un membru stabil şi important al Uniunii Europene ceea ce îi conferă un surplus de încredere comparativ cu alte posibile destinaţii pentru investiţii străine, dar, în acelaşi timp, lipsa de predictibilitate şi stabilitate pot deteriora acest potenţial. În al doilea rând, sunt necesare măsuri pe termen scurt şi lung pentru a rezolva tensiunile din piaţa muncii. Companiile se vor adapta la condiţiile din piaţă fiindcă nu au de ales, dar factorii de decizie trebuie să aibă grijă ca nivelul general al salariilor să nu depăşească productivitatea economiei şi, astfel, să afecteze până la urmă competitivitatea regională a României. De aceea, politicile publice nu trebuie axate pe menţinerea unui nivel scăzut al salariilor, ci pe creşterea productivităţii economiei româneşti. În acest sens sunt necesare toate acele investiţii majore în infrastructură, sănătate şi educaţie pe care mediul de afaceri le cere de mult timp, concomitent cu creşterea calităţii serviciilor publice şi a calităţii vieţii pentru a opri exodul forţei de muncă calificate".

FIC se declară angajat în creşterea sustenabilă a economiei şi bunăstarea angajaţilor şi a cetăţenilor români, membrii Consiliului investind zeci de miliarde de euro în economia românească şi angajând aproximativ 185.000 de persoane.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb